Svetovna prvakinja v smuku iz St. Moritza in drugo uvrščena v skupnem seštevku svetovnega pokala v lanski sezoni Ilka Štuhec je v Univerzitetni kliniki v Baslu prestala operacijo kolena. Po besedah specialista, ki je opravil poseg, Prof. Niklausa Friedericha, je bila operacija križnih vezi uspešna. Slovenska smučarka bo zaradi poškodbe izpustila celotno sezono, vključno z zimskimi Olimpijskimi igrami v Južnokorejskem Pjongčangu.

Ilka Štuhec si je zagotovo želela lepšega praznovanja rojstnega dne. Na svoj 27. Rojstni dan je v Univerzitetni kliniki v Baslu prestala operacijo sprednje križne vezi v levem kolenu, ki si jo je poškodovala v nedeljo na treningu v Pitztalu. Približno uro in pol dolgo operacijo je izvedla ekipa zdravnikov, vodena s strani Prof. Niklausa Friedericha, vodjo športne ortopedije in travmatologije na kliniki v Baslu. Po besedah strokovnjaka je bil poseg uspešen, Ilka Štuhec pa je lahko nemudoma po vrnitvi v bolniško sobo začela s prvimi terapijami.

Daljši odmor od tekmovanj
Pri padcu na treningu je prišlo do poškodbe sprednje križne vezi v levem kolenu. Meniskus in hrustanec sta pri tem ostala nepoškodovana. Kljub temu bo svetovna prvakinja v smuku z belih strmin odsotna več mesecev. Niklaus Friederich pravi: „V kolikor bo proces zdravljenja potekal po načrtu in spremljavi intenzivne terapije ter posebnega načina treninga, se lahko Ilka Štuhec na sneg vrne čez šest mesecev, povratek na tekme svetovnega pokala pa lahko načrtuje čez devet mesecev.“

To je že tretja operacija, ki jo je na kolenu Ilke Štuhec izvedel Prof. Niklaus Friederich. Prvi operaciji sta bili potrebni na desnem kolenu, tokratna pa je bila narejena na poškodovanem levem, ki je bilo operirano prvič. Ilka Štuhec se je za operacijo v Baslu odločila na podlagi zadovoljstva po preteklih posegih s strani omenjenega specialista. Univerzitetna klinika v Baslu se Ilki Štuhec zahvaljuje za zaupanje, Štuhčeva pa se za uspešen poseg iskreno zahvaljuje zdravniški ekipi, kliniki in njenemu osebju za zdravljenje ter oskrbo.

V priponkah najdete tudi tonski izjavi.

Vir: Sporočilo za javnost univerzitetne klinike v Baslu


Prenesi