Izjemen drugi tekmovalni dan v Zagrebu, kjer sta na najvišjo stopničko stopili Andreja Leški v kategoriji do 63 kilogramov in Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov, uspeh je s sedmim mestom dopolnil Martin Hojak.

Andreja Leški je na tekmovanje vstopila kot prva nosilka kategorije do 63 kilogramov. V izločilnih dvobojih je premagala Nemko Winzig po tem, ko si je v tretji minuti priborila prednost wazarija in jo zadržala do izteka rednega dela. Francozinjo Deketer je v četrtfinalu odpravila z dvema wazarijema, prvega si je priborila po slabi minuti dvoboja, drugega pa še čez dobre pol minute in tako prepričljivo vstopila v polfinale. Tam jo je pričakala Poljakinja Szymanska, katero je Andreja z metom za ippon v tretji minuti premagala in si odprla vrata do finala kategorije do 63 kilogramov. V finalu se je srečala s staro znanko, Nizozemko Van Den Berg, do danes sta se na velikih tekmovanjih srečali že štirikrat, od tega je Andreja slavila trikrat. Prvi del borbe je bil zelo izenačen, petnajst sekund pred koncem rednega pa si je Andreja z metom za wazari priborila točko prednosti in jo zadržala do izteka rednega dela. S tem metom si je priborila zlato kolajno, ki je njena tretja zlata na Grand Prix in deveta skupna.

Ob zlati kolajni v Zagrebu je Andreja povedala sledeče: "Medalja je predvsem lepa nagrada za mojo vztrajnost in požrtvovalnost. Po poletnem premoru moram priznati, da sem se danes kar namučila s tekmicami od prve do zadnje. S kvaliteto borb sem zadovoljna, ravno to je bil že v startu plan, da na tem tekmovanju vidimo, kje smo in kako nam gre s pripravo. Za finale je bila moja taktika predvsem ostati na nogah (se ne spuščati v boj na parterju) in počakati na pravi trenutek za met. Glede prihodnjih tekmovanj še ne vem, sigurno pa bom še kje tekmovala letos."

V kategoriji do 70 kilogramov smo imeli tudi prvo nosilko turnirja Anko Pogačnik. Ta je po prvem prostem krogu dan pričela z zmago nad Brazilko Carvalho s končnim prijemom v parterju za ippon. V četrtfinalu je z vzvodom na roko prisilila Švicarko Lengweiler k predaj dvoboja in se tako uvrstila v polfinale. Vrata v finalni dvoboj si je odprla z zmago nad Poljakinjo Sobierajsko, proti kateri je slavila z ipponom, ki si ga prav tako priborila v parterju s končnim prijemom. Za najvišjo stopničko se je pomerila z Britanko Petersen. Do danes sta imeli eno medsebojno borbo na velikih tekmovanjih in ta je šla v prid Anki Pogačnik. V rednem delu si nobena od tekmovalk ni priborila prednosti in zato se je dvoboj prevesil v boj za zlato točko. V dvajseti sekundi dvoboja je bila Britanka diskvalificirana zaradi nedovoljenega vzvoda na komolec. Tako je Anka osvojila zlato medaljo, kar je njeno drugo zlato na Grand Prix po zlatu leta 2017 v Antalyji.

Martin Hojak je bil v prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 73 kilogramov prost. V drugem krogu je premagal Izraelca Giner, proti kateremu si je priboril prednost wazarija z metom v drugi minuti in jo uspešno zadržal do izteka rednega dela dvoboja. Četrtfinalni dvoboj se je po neodločenem rednem delu prevesil v boj za zlato točko, tam si je Bolgar Hristov preboril wazari in Martina poslal v repasaž. Tam mu je nasproti stal Rus Khazhaliev, ki je z metom za ippon v tretji minuti preprečil Hojaku vstop v borbo za bron. Martin Hojak je končal tekmovanje na sedmem mestu.

Naša druga tekmovalka v kategoriji do 63 kilogramov je bila Zarja Tavčar, ki se je v prvem krogu izločilnih dvobojev pomerila z Nizozemko Van Den Berg. V drugi minuti rednega dela je Nizozemka v parterju s končnim prijemom za ippon dobila borbo in Zarjo izločila iz nadaljnjega tekmovanja.

Več informacij