Športna plezalka Janja Garnbret nadaljuje zmagoviti niz svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, saj si je 29. julija 2017 na tretji tekmi SP v Brianconu priplezala tretjo zaporedno zmago ter ponovila lanski sanjski začetek sezone, ko je prav tako za uvod nanizala tri zmage. Mina Markovič se je po napaki v finalu uvrstila na osmo mesto, Domen Škofic je bil deveti, Vita Lukan pa šestnajsta.

Neusmiljeni dež je tudi letos otežil plezanje najuspešnejših v brianconskem večernem finalu, a ni mogel zmesti slovenske šampionke Janje Garnbret (Šaleški AO), trdno odločene, da po vrhovih v kvalifikacijah in polfinalu tudi v polfinalu poseže visoko, najvišje. Potem ko je vso konkurenco ugnala že na uvodnih dveh tekmah sezone v švicarskem Villarsu in francoskem Chamonixu, je 18-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu zmagala tudi v Brianconu v Franciji, četudi brez vrha.

"Res sem zelo vesela, da mi je uspelo ponoviti zmago na prvih treh tekmah svetovnega pokala, predvsem pa sem zelo vesela današnjega plezanja, saj sem se res sprostila, uživala in šla do konca. Finalna smer je bila že na pogled težja od smeri v Chamonixu in Villarsu, zato sem zelo zadovoljna, da sem dobro odplezala. Veliko mi pomeni, da vem, da lahko dobro odplezam tudi težke smeri," se je veselila mlada športnoplezalna junakinja, ki je za gib ugnala drugouvrščeno Belgijko Anak Verhoeven in za tri gibe tretjeuvrščeno Južno Korejko Jain Kim.

"Vsako tekmo jemljem kot posebno tekmo, kot novo zgodbo. Ne vem, zakaj se na prvenstvu in svetovnih igrah ni sestavilo, kot sem si želela, morda sem imela malo premalo sreče, očitno pa se na tekmah svetovnega pokala res dobro zberem," je še dodala Garnbretova, letos četrta na evropskem prvenstvu v težavnosti in druga na svetovnih igrah.

Druga slovenska finalistka Mina Markovič (ŠPK Plus) je po zgodnji napaki v finalu zdrsnila na osmo mesto. "Še sama ne vem, kaj se je zgodilo, kar naenkrat sem se znašla v zraku. Počutila sem se dobro, a mi je zdrsnila noga in je bilo vsega konec. Ne spomnim se, kdaj me je nazadnje tako odneslo. Vse tekmovalke smo imele iste okoliščine, zato se mi ne zdi smiselno iskati izgovorov v vremenu in pogojih. Pomembneje mi je, da sem res dobro odplezala kvalifikacijski smeri, in ravno to, da sem se dobro počutila, me vodi naprej," je občutke strnila Sežančanka, ki je ta mesec že osvojila naslov evropske podprvakinje in vpisala drugo mesto na uvodni tekmi SP 2017, oboje v težavnosti. Na svojo paradno disciplino ostaja osredotočena v nadaljevanju sezone, nastopila pa bo tudi na evropskem prvenstvu v balvanih.

Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je v Brianconu z devetim mestom za las ostal brez vstopnice v finale in možnosti, da ponovi lanski uspeh, ko si je v Franciji priplezal svojo drugo zmago v SP, dvojne slovenske zmage pa sta se veselila skupaj z Janjo. Pred domačim občinstvom je slavil aktualni evropski prvak Romain Desgranges, drugi je bil Kanadčan Sean McColl, tretji pa Italijan Stefano Ghisolfi.

"Z Janjino zmago smo spet dosegli izjemen rezultat, tudi Mina je bila vrhunsko pripravljena, a ji je zdrsnila noga, to je pač šport. Zadovoljni smo, da je zahtevnost smeri končno nazaj na ravni težavnosti. Škoda za Domna, da je ostal pod pragom finala, Vita pa je izjemna za mladinko pri 16 letih, ki drži konstantni rezultat," je črto pod tekmo v Brianconu potegnil Luka Fonda, pomočnik selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Na francoskem prizorišču, ki najboljše plezalce in plezalke gosti že od leta 2010, je slovenske barve zastopalo sedem članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. V polfinalu je nastopila še mlada Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki se je uvrstila na 16. mesto, v kvalifikacijah pa so tekmovanje sklenili Mia Krampl (AO PD Kranj) in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), oba 31., ter Martin Bergant (PK Škofja Loka), na koncu 51.
Športne plezalce čaka krajši premor, nato pa tekme svetovnega pokala v Arcu (Italija) 25. in 26. avgusta, Edinburgu (Velika Britanija) 23. in 24. septembra, Wujiangu (Kitajska) 7. in 8. oktobra, Xiamenu (Kitajska) 14. in 15. oktobra ter za konec sezone 11. in 12. novembra še v domačem Kranju (Slovenija). Športnoplezalna elita se bo letos pomerila še na evropskem prvenstvu v balvanih, ki bo 18. in 19. avgusta v Münchnu (Nemčija).

Več informacij

Foto: Luka Fonda


Nazaj