Janja Garnbret ne bi mogla lepše začeti svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Hačiodžiju na Japonskem, kjer si je prepričljivo priplezala drugo zaporedno svetovno krono v balvanskem plezanju in po izjemni sezoni, ko je slavila na vseh balvanskih tekmah svetovnega pokala, še enkrat več pokazala, da je v tej disciplini preprosto nepremagljiva. Med najboljšo deseterico balvanistov se je uvrstil tudi Jernej Kruder, Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl pa so se v svetovni konkurenci razvrstile med 12. in 17. mestom.

Potem ko je v letošnji sezoni dosegla nov zgodovinski mejnik z nizom šestih zaporednih balvanskih zmag v svetovnem pokalu, je bila Janja Garnbret (Šaleški AO) razred zase tudi na najpomembnejši preizkušnji v sezoni in prepričljivo ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, v svojo skupno bero pa dodala že peto odličje s svetovnih prvenstev. "Lani je bilo res posebno, ker sem naslov osvojila prvič, letos pa je bilo malo bolj napeto zaradi moje celotne balvanske sezone, da sem zmagala še na svetovnem prvenstvu, pa je še toliko bolj posebno. Oba naslova mi res veliko, veliko pomenita in res sem vesela, da sem obdržala mirno glavo in da mi je to uspelo," se je kar smejalo 20-letni Korošici, ki je bila v deželi vzhajajočega sonca korak pred konkurenco, saj je prepričljivo vodila v vseh krogih svetovnega prvenstva. "Vedno rečem, da je treba uživati. Vem, da kadar sem v svojem svetu, ko se imam res fajn, takrat tudi najbolje plezam. To mi je uspevalo celotno tekmo, že v kvalifikacijah in polfinalu, pa tudi v finalu sem res uživala, dala vse od sebe in se mi je vse lepo sestavilo, tako da si ne bi mogla želeti boljšega začetka svetovnega prvenstva," lahko le prikimamo nesporni kraljici balvanskega plezanja, ki pa je z mislimi že pri nadaljevanju prvenstva: "Rada bi imela krajši odmor, da bi lahko malo proslavili to zmago, a sem z glavo že pri težavnosti, še naprej moram biti zbrana, pa bomo proslavili na koncu." Drugega mesta se je veselila Japonka Akiyo Noguchi, tretjega pa Britanka Shauna Coxsey.

V moškem polfinalu je slovenske barve zastopal le Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki se je z osvojenim vrhom in tremi conami zavihtel na 10. mesto. "S svojim plezanjem v polfinalu sem kar zadovoljen, sploh glede na to, da sem si v izolacijski coni pred tekmovanjem rahlo pretegnil mišico. V marsikaterem gibu sem se pozitivno presenetil, žal pa se v dveh najbolj ključnih nisem, kar me je na žalost stalo finalnega nastopa. Glede na to, da je kombinacija zame tukaj glavna, sem zadovoljen z rezultatom in upam na čim boljše plezanje še v naslednjih dneh," je dejal 28-letni Celjan, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2014 osvojil balvansko srebro, lani pa bil skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanih in na svetovnem prvenstvu dosegel osmo mesto.

"Težko bi bili bolj zadovoljni, znova imamo svetovno prvakinjo! Janja je bila neverjetna, čez vse kroge tekmovanja je pokazala, da si to res zasluži, da je trenutno praktično brez konkurence. Veseli smo, da se je izšlo po načrtih, za ostali del reprezentance pa lahko rečem, da ni bilo slabo, lahko pa bi bilo boljše. Želja je bila še ena finalistka pri puncah, upali smo tudi na finale za Jerneja, ki je žal res imel smolo v polfinalu," je črto pod balvanskim delom prvenstva potegnil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desna roka sta trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin, nepogrešljiv pa je tudi fizioterapevt Peter Hribar.

V ženski konkurenci je imela Slovenija v polfinalnem ognju še tri železa: Lučka Rakovec si je priplezala 12., Urška Repušič 15. in Mia Krampl 17. mesto. "Vse smo potihem upale na težje balvane kot v kvalifikacijah, nismo pa pričakovale tako težkih. Kakšne malenkosti bi se dalo popraviti in bi tudi meni mogoče uspelo priti v finale, ampak je bilo res težko. Vseeno sem zadovoljna in tudi rezultat za kombinacijo ni slab," je vtise strnila Rakovčeva (PK FA). "Bilo je malo težje, kot sem pričakovala, ampak konkurenca je res močna. Dala sem vse od sebe in sem motivirana, da vnaprej še bolj treniram in se naslednje leto vrnem še v boljši formi. Res sem vesela za to priložnost," že gleda naprej Repušičeva (ŠPO APD Kozjak), Kramplova (AO PD Kranj) pa je povedala: "Postavljavci so nam dali težke izzive. Balvani so bili res zahtevni, potrudila sem se po svojih najboljših močeh, rezultat pa je, kakršen je, kar v redu."

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju nastopili še Vita Lukan in Anže Peharc, ki se jima je z 21. mestom polfinale za las izmuznil, Domen Škofic je osvojil 27. in Gregor Vezonik 39. mesto, potem ko se je z lanskega svetovnega prvenstva vrnil z balvanskim bronom.

To je že petnajsto odličje za slovensko reprezentanco v športnem plezanju na svetovnih prvenstvih. Janja Garnbret je predlani v Parizu postala svetovna prvakinja v težavnosti, leta 2018 v Innsbucku osvojila srebro v isti disciplini ter postala svetovna prvakinja v olimpijski kombinacijami in balvanih, kjer je zmagala tudi letos, lani si je balvanski bron priplezal tudi Gregor Vezonik. Martina Čufar je leta 2001 v težavnosti postala prva Slovenka z naslovom svetovne prvakinje. Mina Markovič je bila v letih 2009, 2011 in 2014 tretja v kombinaciji, leta 2014 tudi svetovna podprvakinja v težavnosti in leta 2016 v Parizu tretja v tej disciplini. Maja Vidmar je v letih 2007 in 2009 dosegla bron v težavnosti, v moški konkurenci pa je najvišje posegel Jernej Kruder z drugim mestom v balvanskem plezanju leta 2014 v Münchnu.

Tekst in foto: Manca Ogrin