Ljubljana, 29. junija 2018 –  S podelitvijo nagrade za Naj gostitelja in drugih priznanj se je včeraj v Novem mestu odvil še zadnji dogodek v okviru letošnje jubilejne 25. kolesarske dirke Po Sloveniji. Destinacija, ki je še prav posebej poskrbela za to, da  je svet začutil Slovenijo, je Kamnik. Posebno nagrado Slovenske turistične organizacije pa je za svojo inovativnost in srčnost prejelo Laško. Privlačnost 28 destinacij, prek katerih je potekala trasa dirke, je očarala tudi več kot 9,3 milijona gledalcev, ki so boj za zeleno spremljali na televizijskih kanalih Eurosporta. Prek različnih družbenih medijev so objave v povezavi z dirko dosegle več kot 37,6 milijona sledilcev.

Organizator dirke Po Sloveniji Kolesarski klub Adria Mobil se je letos skupaj s partnerji odločil za podelitev nagrade za najboljšega gostitelja te mednarodne prireditve. Pri izboru za Naj gostitelja so lahko sodelovali vsi gostitelji startov, letečih startov in ciljev ter destinacije, po katerih je med 13. in 17. junijem potekala kolesarska dirka, to je skupno 28 občin. V njihovo aktivacijo s ciljem povečanja  atraktivnosti dirke predvsem med njenim prenosom v živo na televizijskih kanalih Eurosporta in s tem prepoznavnosti naše države kot odlične destinacije za organizacijo športnih dogodkov in aktiven oddih v slikovitem okolju se je vključila tudi Slovenska turistična organizacija (STO).

Izbor, ki je bil izveden prvič, je bil opravljen v dveh krogih. Najprej so glasovali  predstavniki medijev, ki so bili prisotni na več kot eni lokaciji dirke. Največ glasov so prejele destinacije Celje, Kamnik, Murska Sobota in Rogaška Slatina (navedeno po abecednem vrstnem redu). Nato pa je finaliste ocenila še posebna strokovna žirija v sestavi predstavnikov Kolesarskega kluba Adria Mobil, podjetja Adria Mobil, STO, televizijske produkcijske ekipe in moderatorjev na startih in ciljih ter pod predsedstvom Draga Bulca, predstavnika turističnih medijev. Ocenjevali so vtis urejenosti destinacije, njeno gostoljubnost in promocijo na dirki, vključenost lokalnih društev pri organizaciji in navijaško vzdušje. Največ glasov je dobil Kamnik.  Naj gostitelj je postal, ker so se na ravni občine organizirali tako pri promociji dogodka v svojem kraju kot pri prispevku pomembnega deleža k uspešni organizaciji dirke. Kot je obrazložila žirija, je tekmovalce spremljalo izjemno navijaško vzdušje že od spusta s Pavličevega sedla, pa pri vzponu in spustu z Volovjeka, kjer je bila organizirana ena večjih navijaških skupin. Nad navijači je bil navdušen tudi zmagovalec dirke Po Sloveniji Primož Roglič, ki je dejal, da so ga kar ponesli v cilj.

Kamnik je za svoj prispevek k mednarodno odmevni promociji destinacije in Slovenije tako kot zmagovalec Primož Roglič prejel repliko 5200 let starega lesenega kolesa, ki so ga našli na Ljubljanskem barju.

»Nagrade za Naj gostitelja smo izredno veseli. Vedno smo bili prepričani, da imamo najboljše navijače, sedaj pa je to tudi uradno potrjeno. Na tem mestu bi se rad zahvalil vsem, ki so pripravili odličen sprejem najboljšim kolesarjem tako na Volovjeku kot v centru mesta. Ta nagrada je pravzaprav njihova in jaz jo sprejemam v njihovem imenu. Veseli smo, da so se najboljši kolesarji ustavili tudi v našem mestu. Kamnik je namreč športno in kolesarsko mesto, kar dokazujejo številne kolesarske in ostale športne prireditve kot tudi uspehi kolesarskih in ostalih športnih klubov ter kamniških kolesarjev in ostalih športnikov. Neverjetno vzdušje na trasi sobotne etape in tudi v cilju pa je temu dalo še dodatno potrditev. Tako smo pokazali, da je raznolik teren v Kamniku in okolici pravi dom za kolesarske navdušence. Zahvaljujem se tudi vsem, ki so omogočili, da je 25. dirka Po Sloveniji obiskala tudi Kamnik,« je po prejemu priznanja povedal podžupan občine Kamnik Matej Slapar.

V Novem mestu so včeraj podelili še eno priznanje, in sicer destinaciji, ki je v okviru dirke najbolj inovativno izkoristila priložnost za svojo promocijo in promocijo naše države pred domačo in tujo javnostjo. »Na STO smo se odločili, da podelimo še posebno priznanje destinaciji, ki je z inovativnostjo in srčnostjo poskrbela, da je svet Slovenijo še posebej začutil. To je postalo Laško, saj je svetovno javnost navdušilo s formacijama I Feel Laško in I Feel Slovenia, ki jo je izvedlo 500 otrok,« je ob podelitvi nagrade Janji Urankar Berčon, direktorici Centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, dejala mag. Maja Pak, direktorica STO.

Objava obeh formacij je poleg navdušenja komentatorja neposrednega prenosa dirke po TV Eurosport odmevala tudi na družbenih medijih. STO je video inovativne promocije delila na družbenih omrežjih Feel Slovenia.  Skupno je zabeležila več kot  42.000 ogledov in več kot 800 všečkov, delilo pa ga je 250 ljudi.

STO je za učinkovito promocijo Slovenije kot turistične destinacije, primerne za organizacijo športnih dogodkov in aktiven oddih, zakupila oglasni prostor v medijih Eurosporta v vrednosti 190.000 evrov (brez DDV). Promocija je z oglaševalsko kampanjo, ki je potekala med 26. 4. in 20. 6., in neposrednim televizijskim prenosom dosegla na milijone ljudi. Samo na 1. in 2. programu TV Eurosport se je med 13. in 19. junijem odvilo okrog 34 ur predvajanj, od tega 7,5 ure neposrednega prenosa dirke s posnetki več kot 50 slovenskih znamenitosti, kar je doseglo več kot 9,3 milijona gledalcev po svetu, medtem ko so promocijski videi slovenskega turizma dosegli 10,6 milijona gledalcev.

Objave so imele odličen doseg tudi na družbenih medijih. Samo na Facebook strani Eurosporta je ena objava dosegla več kot 1,6 milijona sledilcev v različnih jezikovnih različicah, medtem ko je objave, povezane s kolesarsko dirko, na družbenih omrežjih Feel Slovenia (Facebook, Twitter in Instagram) spremljalo okrog 700.000 sledilcev. Objave s ključno besedo #ifeelsLOVEnia so v zadnjem mesecu krepko presegle 18 milijonov, še dodatnih 18 milijonov posameznikov pa so med 19. majem in 19. junijem dosegle objave s ključno besedo #tourofslovenia.

»Letošnja jubilejna 25. kolesarska dirka Po Sloveniji je bila izjemna v vseh pogledih. Prek televizijske mreže Eurosport in družbenih omrežij smo v svet ponesli znamko I Feel Slovenia in Slovenijo predstavili koz izjemno zeleno deželo s številnimi znamenitostmi, vrednimi ogleda, in gostoljubnimi ljudmi. Z odličnim sodelovanjem s partnerji v projektu in destinacijami smo dosegli odlične rezultate.  Destinacije so poskrbele za odlično vzdušje ob vseh petih trasah in pripravile številna presenečenja, s čimer so pripomogle k atraktivnosti dirke in turistični promociji Slovenije. Hvala organizatorju Kolesarskemu klubu Adria Mobil, partnerjem dirke in destinacijam za vložen trud in kreativnost. Svoje navdušenje nad našo deželo so na družbenih omrežjih delili največji svetovni zvezdniki s področja kolesarstva, kot so Rafał Majka, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Rick Zabel in, seveda, Primož Roglič. Vzdušje je bilo izjemno tudi zaradi rezultatov letošnjega zmagovalca, ambasadorja dirke in slovenskega turizma,« je po podelitvi nagrad v Novem mestu še dejala mag. Maja Pak, direktorica STO.

Organizator dirke Kolesarski klub Adria Mobil je na včerajšnji prireditvi v Novem mestu podelil še nekaj priznanj. Posebne zahvale so prejeli partnerji kolesarske dirke, tudi Slovenska turistična organizacija. Razglasil je še zmagovalca letos prvič izvedenega likovnega natečaja, v katerem je učence osnovnih šol ob vsej trasi dirke pozval k pripravi del na temo dirke. Likovnega natečaja se je udeležilo 18 osnovnih šol oziroma 100 otrok. Žirija pod vodstvom novomeške arhitektke in grafične oblikovalke Leticije Slapnik Yebuah je prvo nagrado podelila Evi Žlaus s I. osnovne šole Celje in njeni mentorici Taji Naraks.

Kolesarska dirka je med 13. in 17. 6. potekala od Lendave do Murske Sobote, Maribora do Rogaške Slatine, Slovenskih Konjic do Celja, Ljubljane do Kamnika in Trebnjega do Novega mesta. Tokrat je bila ena najmočnejših postaj serije UCI Europe Tour, saj je med 22 ekipami na njej nastopilo kar 9 s statusom World Tour, 5 profesionalnih kontinentalnih ekip, 7 kontinentalnih in reprezentanca Slovenije.  Po zaključku dirke je v Sloveniji ostala ekipa Lotto NL Jumbo z velikim zmagovalcem Primožem Rogličem, ambasadorjem slovenskega turizma, da se je na Rogli pripravljala na nove podvige.

STO je za dodatno promocijo slovenskega turizma  in dirke Po Sloveniji angažirala še druge ambasadorje. Tako kot lani je izvedla podporni projekt Kolesarski ambasadorji Slovenije, v okviru katerega je pet izbranih kolesarskih navdušencev s ključnih trgov slovenskega turizma  in z dobrim viralnim dosegom med 22. in 27. majem  kolesarilo po izbranih destinacijah naše države. Pri tem so spoznavali njeno turistično ponudbo, naravne in kulturne znamenitosti ter kulinarično ponudbo. Njihova doživetja je STO spremljala prek družbenih omrežij  Feel Slovenia, kjer so objave dosegle skoraj 600.000 ljudi, zabeležile več kot 2000 všečkov in več kot 500 delitev.

Opis fotografije
Naj gostitelj kolesarske dirke Po Sloveniji je postal Kamnik. Nagrado - repliko 5200 let starega kolesa z osjo z Ljubljanskega barja - je prevzel podžupan občine Kamnik Matej Slapar.

Foto: BoBo