Ljubljana, 17. maja 2018 – Slovenska turistična organizacija (STO) za dodatno promocijo slovenskega turizma  in kolesarske dirke Po Sloveniji poleg sodelovanja z medijsko hišo Eurosport izvaja tudi podporni projekt Kolesarski ambasadorji Slovenije. Izbrani kolesarski navdušenci s ključnih trgov slovenskega turizma in z dobrim viralnim dosegom bodo kolesarili po izbranih destinacijah naše države pred izvedbo dirke, pri čemer bodo spoznavali turistično ponudbo, naravne in kulturne znamenitosti ter gastronomijo. Svoja doživetja bodo delili prek svojih družbenih medijev in vabili na ogled tekme.

»Med aktivnostmi, s katerimi se je Slovenska turistična organizacija vključila v promocijo Slovenije v okviru kolesarske dirke Po Sloveniji, je oglaševalska  kampanja v medijih Eurosporta, ki bo dirko prenašal v živo. Med 26. 4. in 20. 6. se bo zvrstilo sto sedemedeset 30-sekundnih oglasov, v katerih je izpostavljena Slovenija in destinacije, ki se nahajajo ob petih trasah dirke. STO vsako leto na študijskih potovanjih gosti več sto novinarjev in vplivnežev z družbenih medijev. Za podporo dirke smo pripravili poseben projekt Kolesarski ambasadorji Slovenije, v okviru katerega bodo izbrani kolesarski navdušenci iz Italije, Belgije, Španije, Francije in ZDA spoznavali naše naravne in kulturne znamenitosti, kulinarično ponudbo, zdraviliški program in butične nastanitve. Njihova kolesarska avantura, ki smo jo pripravili v sodelovanju z GIZ Pohodništvo in kolesarjenje, se bo odvila med 22. in 27. majem, vključevala pa bo tudi udeležbo na dirki Goni Pony na Vršiču. Kolesarski ambasadorji bodo svoje vtise delili prek družbenih medijev in navduševali za obisk Slovenije kot zanimive destinacije za aktivni oddih, na kateri pa lahko gost doživi tudi kulinarična in kulturna presenečenja. Ambasadorji bodo tudi vabili na ogled dirke v Slovenijo ali po TV Eurosport,« je na današnji novinarski konferenci izpostavila mag. Maja Pak, direktorica STO.

Novinarska konferenca, posvečena bližajoči se jubilejni, 25. kolesarski dirki Po Sloveniji, ki se bo odvijala med 13. in 17. junijem, je potekala v prostorih Telekoma Slovenije, ki je vseh 25 let pokrovitelj dirke. STO se je v njeno podporo vključila lani z namenom dvigovanja prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot turistične destinacije za aktivni oddih in odlično izvedbo velikih (športnih) dogodkov. Poleg oglaševanja v medijih Eurosporta, v katerem je v 30-sekundnih oglasih izpostavljena Slovenija in destinacije, po katerih bo potekala trasa dirke, pa od lani izvaja tudi zanimiv projekt kolesarskih ambasadorjev. Letos je STO prejela prek 300 prijav, 6 izbranih udeležencev in udeleženk iz Italije, Belgije, Španije, Francije in ZDA pa bo, razdeljenih v dve skupini, spoznavalo Novo mesto, Ljubljano, Kozjansko, Maribor, Bohinj, Slovensko Istro, Kras idr. Obe skupini se bosta udeležili dirke Goni Pony na Vršiču in preizkusili Bike park na Krvavcu. Kolesarski ambasadorji bodo svoje vtise z obiska Slovenije delili prek družbenih medijev.

STO se je tudi letos vključila v aktivacijo občin, prek katerih poteka trasa dirke, da bi se lahko čim bolje predstavile med njenim prenosom v živo na TV Eurosport. Izvaja usklajevalne sestanke, na katerih se dogovarja o aktivnostih, potrebnih za čim boljšo predstavitev destinacij in ključnih turističnih znamenitosti, poskrbela pa bo tudi za promocijske materiale, potrebne za znamčenje trase med Lendavo in Novim mestom.

Vse destinacije, na katerih bo potekala dirka, se bodo letos prvič potegovale za priznanje Naj gostitelj 25. dirke Po Sloveniji, ki prinaša tudi poseben pokal, repliko 5200 let starega kolesa z Ljubljanskega barja. Naj gostitelja bo ocenjevala posebna žirija, svoj glas pa bodo prispevali tudi predstavniki medijev. Ocenjevali bodo vtis urejenosti destinacije, gostoljubnost, promocijo gostitelja na dirki, vključenost lokalnih društev v organizacijo in navijaško vzdušje. Zmagovalec bo znan 21. junija.

Zanimanje za Slovenijo in kolesarsko dirko Po Sloveniji pa vlada tudi med kolesarskimi ekipami. Kot je na novinarski konferenci poudaril njen organizacijski direktor Bogdan Fink, se je prijavilo že 22 ekip: »Srebrni jubilej slovenske pentlje bomo zaznamovali z najmočnejšo zasedbo doslej in eno najmočnejših etapnih dirk 2. kategorije v Evropi, kar nam sicer povzroča dodatne (organizacijske) skrbi, a nas hkrati tudi navdaja s posebnim zadovoljstvom.«

Na današnji novinarski konferenci so predstavili tehnične podrobnosti zlasti trase dirke, dolge 664 kilometrov in razdeljene v skupno pet etap, ki jih bo tudi letos prenašal najbolj gledani evropski športni televizijski kanal Eurosport. V neposrednem prenosu si bo možno dirko ogledati tudi na prvem programu slovenske nacionalne televizije.

Na naslovni fotografiji z leve prosti desni so: Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke, Matjaž Leskovar, predstavnik Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave, Mojca Novak, direktorica KK Adria Mobil, Jani Brajkovič, član KK Adria Mobil in eden od ambasadorjev 25. dirke Po Sloveniji, mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, Tomaž Jontes, predstavnik družbe Telekom d.d in Tadej Pogačar, član KK Ljubljana Gusto Xaurum.

www.slovenia.info