Ljubljana, 13. januar 2021 - Kaja Juvan se je s tretjo zmago v kvalifikacijah uvrstila v glavni del prvega turnirja za grand slam. Kvalifikacije za OP Avstralije (8. 2. do 21. 2.) so potekale v Dohi, Juvanova pa je v tretjem kolu premagala Slovakinjo Rebecco Šramkovo s 6:1 in 6:2. Na turnir so bili že prej uvrščeni Aljaž Bedene, Polona Hercog in Tamara Zidanšek, v kvalifikacijah pa sta izpadala Blaž Rola in Dalila Jakupović.

Kaja Juvan tudi v tretjem kolu kvalifikacij ni izgubila niza. Tokrat je bila proti štiri leta starejši Slovakinji Rebecci Šramkovi izjemno prepričljiva in dvoboj dobila s kar 6:1 in 6:2. Za zmago proti 203. igralki sveta Šramkovi (v prvem kolu je izločila Jakupovićevo) je 20-letna Kaja Juvan potrebovala zgolj 53 minut, tekmici pa je zabila tudi 5 asov. Od skupno 43 točk na svoj servis, jih je Juvanova dobila kar 33. “Gre za poseben začetek sezone. Imeli smo zanimive kvalifikacije. Vesela sem, da mi je uspelo. Da sem zdržala, predvsem mentalno. Veselim se selitve v Avstralijo. Tja odpotujem v petek, nato pa me čaka 14-dnevna karantena. Potem pa se bodo počasi začeli turnirji. Počutim se dobro. Sem zdrava. Fizično se zelo dobro počutim. Tako, da komaj čakam na naslednja tekmovanja.”

Juvanova bo v Melbourne odpotovala z novim trenerjem Antonijem Baldelloujem. V času karantene pa bo lahko tudi trenirala: “Med karanteno lahko prvi teden igraš samo z eno igralko. Jaz bom igrala z Aliono Bolsovo. Drugi teden pa se lahko povežeš še z eno ekipo igralk. Na dan si lahko zunaj pet ur. Več pa ne vem. Ko bom prišla v Avstralijo, bom lahko o tem povedala več.”

Kaja Juvan se je kot profesionalka v Melbournu prvič predstavila leta 2019, ko jo je v 2. kolu kvalifikacij ugnala Brazilka Beatriz Haddad Maia, leto dni kasneje pa je po vrsti ugnala Ekaterine Gorgodze, Storm Sanders in Natalijo Vihljancevo ter si priborila prvi nastop v glavnem delu turnirja. Nato je bila v prvem kolu od nje boljša Ukrajinka Dajana Jastremska. 

OP Avstralije (Melbourne, #22.689.778), trda podlaga, zunaj: posamezno, 1. kolo kvalifikacij Jakupović D. (Slo) – Šramkova R. (Svk) 1:6, 3:6 Juvan K. (Slo/1) – Sanders S. (Avs) 7:6(4), 6:2 Rola B. (Slo) – Gulbis E. (Lat) 7:6(2), 6:3

2. kolo kvalifikacij Juvan K. (Slo/1) – Kalinina A. (Ukr) 6:2, 6:4 Rola B. (Slo) – Bourgue M. (Fra) 2:6, 7:6(4), 3:6 3. kolo kvalifikacij Juvan K. (Slo/1) – Šramkova R. (Svk) 6:1, 6:2