Minuli konec tedna je v Londonu odmevala zmaga 21-letnega Grka Stefanosa Tsitsipasa (naslovna fotografija), ki je na zaključnem turnirju najboljše osmerice teniških igralcev na svetu v finalu premagal Avstrijca Dominica Thiema. Tsitsipas je največji uspeh v karieri dosegel leto dni po osvojitvi zaključnega turnirja najboljši mladih igralcev – next gen, kjer je leta 2018 v finalu porazil Avstralca Alexa De Minaura.

Stefanos je prvič prišel na zaključni turnir v Londonu leta 2016, kamor ga je, kot najboljšega mladinca na svetu, povabila mednarodna teniška zveza ITF. Tam je mladi grški up imel možnost trenirati z najboljšimi na svetu. In prav prvi trening je opravil z Dominicom Thiemom, katerega rabelj je bil v letošnjem finalu.

Leto prej, torej leta 2015, se je 17-letni Stefanos znašel v Portorožu, kjer že vrsto let poteka največji teniški turnir v Sloveniji Zavarovalnica Sava Slovenia Open. Eden najbolj obetavnih mladih teniških igralcev na svetu je v 1. krogu kvalifikacij porazil Koprčana Marka Laziča, potem pa v naslednjem obračunu ostal praznih rok. Takrat je bil zanj pretrd oreh Norvežan s koreninami iz BIH, letošnji finalist Portoroža, Viktor Đurasović. Leta 2015 je v Portorožu zmago slavil Italijan Luca Vanni.

Leto kasneje je odličen vtis v Portorožu pustil Daniil Medvedev. Takrat 20-letni Rus, je enako kot v zadnjih mesecih, mirno in preudarno, lomil svoje nasprotnike, a v finalu, kljub dobljenemu prvemu nizu, klonil proti zmagovalcu turnirja, Nemcu Florianu Mayerju. Rus je tri leta kasneje, torej letos, igral finale OP ZDA, kjer je nudil izjemen odpor Rafaelu Nadalu.

Zgodovinsko bo predvsem leto 2017, ko se je letošnji zmagovalec zaključnega turnirja v Londonu še enkrat vrnil v Portorož. A tokrat je bil Stefanos nekoliko boj zrel in tudi kakovostnejši. Mladenič iz obrobja Aten je z očetom Apostolosom rad zahajal v VIP prostor in prav tam je tudi praznoval 19-ti rojstni dan. Turnir je bil zanj uspešen, saj je klonil šele v polfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu Sergiyu Stakhovskemu. Mesec kasneje je Stefanos osvojil svoj prvi turnir serije challenger v Genovi. Taistega leta je v Portorožu nase opozoril še en mladenič, ki je nastopil na zaključnem turnirju v Londonu. Italijan Matteo Berrettini je v Portorožu pri 21-ih letih prišel do finala. Tudi zanj je bil usoden Stakhovsky in podobno kot Tsitsipas, je tudi Berrettini vztrajal tri nize. Matteo je od Stefanosa starejši dve leti, zato je razumljivo, da je v tem letu, mesec dni pred Portorožom, osvojil prvi turnir serije challenger (San Benedetto) – enega od treh v karieri.

Mladi teniški asi so v mladi profesionalni karieri skupaj osvojili 14 ATP turnirjev (Medvedev 7, Tsitsipas 4, Berrettini 3). Ob letošnjih teniških predstavah bodo v prihodnjem letu prvi v vrsti za naskok na turnirje za grand slam. Kakorkoli obrnemo, le zmage na velikih štirih vodijo na spisek nesmrtnih.

In kot je zapisal avtor (Gašper Bolhar) tega prispevka in prvega intervjuja s Stefanosom Tsitsipasom v Sloveniji: »Le nebo je lahko meja.«


Nazaj