Velenje, 6. september – Največji ambasadorji teka Otrok otroku so nedvomno otroci sami. Pri tem pa jim z veseljem pomagajo odrasli, med njimi tudi slovenski velikani športa, zavezniki vrednot, ki jih nosi dobrodelna prireditev in ki jih gojijo tudi v podjetju Skaza. Srčnost, sočutje, pa tudi povezovanje, sodelovanje za moč in zmage. Letos sta ambasadorja teka Lucija Polavder in Primož Kozmus. Skupaj s podjetjem Skaza vabita otroke, starše, dedke in babice v Velenje na 3. dobrodelni Skazin tek Otrok otroku.

Lucija Polavder je ena najbolj prepoznavnih slovenskih športnic - judoistka, doma iz Celja in srčna ambasadorka dobrih dejanj. Na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu je osvojila bron v kategoriji nad 78 kg. Na svetovnih prvenstvih je osvojila eno bronasto medaljo, na evropskih prvenstvih pa po eno zlato in srebrno ter kar pet bronastih. V svoji športni karieri je osvojila 14 naslovov članske državne prvakinje. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije ima kategorizacijo športnice svetovnega razreda, svoje znanje pa prenaša tudi na mlajše generacije. Častno nalogo ambasadorja 3. Dobrodelnega Skazinega teka Otrok otroku je sprejela ne le zato, ker si tudi sama prizadeva k zmanjšanju socialnih razlik in revščine, še posebej ko gre za otroke, temveč spodbuja povezovanje, sodelovanje, prijateljstvo, ki nas krepijo in s pomočjo katerih smo lahko uspešneši. Kot športnica in mlada mamica še posebej spodbuja zdravo življenje in gibanje otrok.

Primož Kozmus ima športno kariero v metu kladiva, ki je vredna svetovnega poklona. V Pekingu 2008 je postal olimpijski prvak v metu kladiva, točno leto dni pozneje pa v Berlinu še svetovni prvak. Je tudi prvi Slovenec, ki je na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu v atletiki prejel zlato medaljo. 2. septembra 2009 je na mednarodnem mitingu v Celju dosegel izid 82,58 m in s tem postavil osebni in državni rekord, ki velja še danes ter takrat dosegel tudi najboljši izid sezone na svetu. V svoji zbirki ima poleg  medalj s številnih domačih in mednarodnih tekmovanj, še srebrno medaljo s svetovnega prvenstva v Osaki 2007 in bronasto v Daeguju leta 2011. Je tudi nosilec srebrne medalje z OI v Londonu leta 2012. Primož Kozmus je bil vedno rad v družbi otrok, ki so tudi njegovi številni sledilci. Je velik vzornik mladim, ambasador športnega življenja in pravičnosti. Sam ima dva otroka, ki ju prav tako vzgaja v športnem duhu, z vrednotami prijateljstva in povezovanja.

V dosedanjih dveh tekih Otrok otroku so v podjetju Skaza zbrali in podarili  že 12.300 evrov. Letos bodo denar namenili Društvu rejnic celjske regije, ki skrbijo kar za okoli 150 otrok. V domačih družinah so se znašli v nemogočih razmerah, sedaj pa živijo v ljubečem okolju. Marsikdo med njimi še nikoli ni bil na morju, zato je pomoč namenjena prav za njihovo letovanje.

Dobrodelni Skazin tek Otrok otroku je namenjen otrokom do vključno 14. leta starosti, otroci pa si lahko sami izberejo dolžino proge, ki bo 400, 750 ali 2.000 metrov. Lahko tečejo v paru ali sami, novost letošnjega tega bo tek staršev z otroškimi vozički. Startnina za tek znaša 5 evrov, zbrana sredstva pa bodo v podjetju Skaza podvojili. Vsem tekačem bo za pretečeno progo namenjena medalja, ki je priznanje za srčnost, prijateljstvo in razumevanje družbenih dogajanj, ki se jim tako pridružujejo tudi otroci sami.

Dogodek, ki bo v soboto, 22. septembra,  je družinskega značaja in bo trajal od 9h do 12h. V času tekov bodo otroci in družine deležni različnih animacij, zabave, pesmi in iger, zato organizatorji iz podjetja Skaza vabijo vse slovenske otroke in njihove starše, da se dogodka udeležijo v čim večjem številu ter tako prispevajo k čim višjemu zbranemu znesku, ki ga bodo v podjetju Skaza podvojili.

Več o teku, glasbenih gostih in še in še, pa v naslednjih sporočilih za medije in na spletni strani www.otrokotroku.si