Srdjan Djordjevič Otteyjeva si je na treningu v nedeljo, 9. junija, poškodovala koleno, artroskopijo pa ji je 11. junija na Ortopedski kliniki v Ljubljani opravil dr. Rastko Stok. Po operaciji se je dobro počutila, izčistili pa so ji delček hrustanca, ki se ji je odkrušil v kolenskem sklepu. Odtlej ni več nastopala.

Otteyjeva (članica ŽAK Ljubljana) je v kvalifikacijah atletskega pokala Slovenije 25. maja v Velenju zmagala v teku na 100 metrov. S časom 11,28 je v svojem prvem nastopu, odkar je dobila slovensko državljanstvo, za sedem stotink zaostala za slovenskim rekordom Alenke Bikar (11,21, 7. julija 2001 v Mariboru). V Velenju je nato 26. maja v teku 200 metrov zmagala s 23,93.

Merlene OtteyDvainštiridesetletni Otteyjevi je slovenska vlada 7. maja letos izročila odločbo o podelitvi slovenskega državljanstva, predsednik jamajške zveze Pat Anderson pa je atletinji obljubil, da bo kmalu dobila dovoljenje njegove zveze za nastope v slovenskem dresu in obljubo uresničil. Evropska atletska zveza (EAA) je v četrtek, 11. julija, sporočila, da bo Otteyjevi dovolila nastope za novo reprezentanco. Generalni sekretar IAAF Istvan Gyulai je slovenski atletski zvezi sporočil, da bo Otteyeva lahko nastopila tudi v Muenchnu, potem ko je Mednarodna atletska zveza (IAAF) potrdila, da ima Otteyeva slovensko državljanstvo in da je jamajška atletska zveza dovolila nastop za novo reprezentanco.

Merlene Ottey je ena najboljših in predvsem najtrofejnejših atletinj vseh časov v svetovnem merilu. Na velikih tekmovanjih je osvojila skupno 35 odličij (od tega 8 olimpijskih, kar ni uspelo še nobeni drugi atletinji ali atletu), leta 2000 pa je na olimpijskih igrah (OI) v Sydneyju v zadnji predaji jamajški šprinterski štafeti pritekla srebro in kot štiridesetletnica postala najstarejša ženska, ki je osvojila olimpijsko odličje. V zadnjem času jo spremlja kar precej smole, saj je bila oktobra 2001 že operirana - tedaj si je pretrgala vez narastišča stegenske ter sosednjih dveh mišic.

Merlene OtteyEvropska atletska zveza (EAA) je v četrtek 11.07.2002 sporočila, da bo jamajški atletinji Merlene Ottey, ki ima od letošnjega maja slovensko državljanstvo (prejela ga je prav ob rojstnem dnevu 10. maja), dovolila nastope za novo reprezentanco. Otteyeva bo tako lahko za Slovenijo nastopila že na avgustovskem EP v Muenchnu, če si bo seveda uspela pozdraviti poškodbo in se usterznmo pripraviti na tako pomemben nastop. Poudariti velja, da je Merlene že pred časom izjavila, da si tega prvega uradnega nastopa za Slovenijo zares od srca želi. Generalni sekretar IAAF Istvan Gyulai je slovenski atletski zvezi sporočil, da bo Otteyeva lahko nastopila tudi v Muenchnu, potem ko je mednarodna atletska zveza (IAAF) potrdila, da ima Otteyeva slovensko državljanstvo in da je jamajška atletska zveza dovolila nastop za novo reprezentanco.