Mina Markovič je v svojem petem zaporednem finalu na evropskem prvenstvu v italijanskem Campitellu di Fassa vnovič postala evropska podprvakinja v težavnosti in tako osvojila svojo sedmo medaljo na prvenstvih stare celine v športnem plezanju, kjer jih ima Slovenija zdaj skupno 17. Slovenski uspeh sta dopolnila Janja Garnbret s četrtim in Domen Škofic s petim mestom, ki sta najbolj občutila novo pravilo o skrajšanem času plezanja v (pol)finalu z osmih na šest minut.

V svojem petem zaporednem finalu na evropskih prvenstvih je Mina Markovič (ŠPK Plus) vnovič stopila na zmagovalne stopničke, tokrat že sedmič, skupno število slovenskih medalj na evropskih prvenstvih v športnem plezanju pa se je povzpelo na 17. Devetindvajsetletna plezalka iz Sežane je zlatemu odličju izpred dveh let v Chamonixu z odličnim plezanjem dodala novo srebrno kolajno.

"Naslov evropske prvakinje v Chamonixu je eden izmed žlahtnejših dosežkov v moji karieri in med vsemi ima pri meni zelo posebno mesto, tokratna srebrna medalja pa prav tako kotira zelo visoko, ker je konkurenca res neizprosna, mlade punce so zelo močne, tudi ostale tekmovalke smo si zelo blizu in ob medalji priznam, da sem kar potočila solzico, saj sem dobro delala vso zimo in si je zares želela," je bila presrečna slovenska rekorderka po številu medalj z evropskih prvenstev in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti, ki je v Italiji morala premoč priznati le Belgijki Anak Verhoeven, z novim odličjem pa potrdila svojo pripravljenost: "Vso zimo in pomlad sem se dobro pripravljala in komaj čakala začetek sezone, čeprav je bilo težko, da se je začela z evropskim prvenstvom. Smeri so bile res fenomenalne, že na pogled precej drugačne, kot smo bili vajeni do zdaj, in četudi mi niso bile pisane na kožo, sem se zbrala in dober trening se je obrestoval."

Markovičeva je bila najstarejša finalistka, a je ob močnih mlajših tekmicah odlično unovčila dolgoletne izkušnje v svetovnem vrhu ter se veselila tudi moške zmage "veterana" Romaina Desgrangesa: "Z Degrangesom sva res primerka stare šole plezanja, smo pa starejši tekmovalci predvsem bolj elastični v tem, da se znamo prilagoditi, saj smo med kariero že morali nekajkrat spremeniti slog plezanja." Tretje mesto je osvojila Avstrijka Jessica Pilz.

Slovenski uspeh je s četrtim mestom dopolnila Janja Garnbret (Šaleški AO), pred dvema letoma evropska podprvakinja, ki je letos po kvalifikacijah in polfinalu merila više, a je finale premešal karte. "Glede na to, kako sem plezala, sem z rezultatom zadovoljna. V vsakem primeru bi mi zmanjkalo časa, a če mi pri ključnem gibu ne bi odneslo pete, mi medalja ne bi ušla. S plezanjem nisem zadovoljna, a četrto mesto je še vedno v redu," je po tekmi strnila vtise komaj polnoletna Korošica, ki je lani osvojila naslov svetovne prvakinje in skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

"Če pogledam celotno evropsko prvenstvo, sem zadovoljna s svojo formo, čeprav jo bom na prihodnjih tekmah še izboljšala. Glede na količino treningov težavnosti, vendarle sem se večinoma posvetila balvanom, je moja forma odlična in sem lahko zadovoljna z dosežki ta konec tedna," je potegnila črto pod prvenstvom stare celine in se veselila skupaj z najboljšima: "Zelo sem vesela za Anak, da je zmagala, še posebej pa sem vesela za Mino, da se ji je sestavilo in je bila druga, saj si to zasluži, in upam, da bo tako nadaljevala tudi v nadaljevanju sezone."

Nova časovna omejitev šestih minut je najbolj boleče "udarila" Domna Škofica (ŠPO PD Radovljica), ki je dosegel višino zmagovalca, a zaradi poteka časa v finalu ostal brez odličja, na sicer odličnem petem mestu. "Uvrstitev sploh ni slaba, zelo sem se presenetil s formo. Rezultat bi bil povsem v redu, če se ne bi končalo, kot se je, saj sem dosegel najboljšo višino finala in na koncu zaradi poteka časa ostal na petem mestu, kar me je zelo razočaralo. Če se to še dvakrat ponovi na takšen način, celo razmišljam o tem, da končam tekmovalno kariero," je bil močno razočaran lanski dobitnik malega globusa v težavnosti, ki se je letos prvič v karieri uvrstil v finale evropskega prvenstva, na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih pa so se mu stopničke za las izmuznile: "Na prvenstvih se mi nikoli ne sestavi, kot bi si želel, čeprav sem danes res plezal sproščeno, pokazal vse, kar lahko, a se žal spet ni izšlo." Novi evropski prvak, Francoz Romain Desgranges, je ponovil prevlado iz leta 2013, na drugo mesto se je zavihtel Čeh Adam Ondra, tretji pa je bil Avstrijec Jakob Schubert.

"Zelo sem vesel za Mino in res ji privoščim srebrno medaljo. Z njenim trenerjem Urhom veliko delava skupaj, obema privoščim ta dosežek, ker jima res veliko pomeni, hkrati pa je to zares dober rezultat za reprezentanco in lepa potrditev za Mino. Domen je v finalu odplezal res dobro, a prepočasi, imel je višino zmagovalca, pa ga je žal prehitel čas. Šest minut je bilo preprosto premalo za to smer, tudi zmagovalcu je zmanjkalo časa, prav tako bi ga drugouvrščenemu. Janja je naredila napako, kar je preprosto del plezanja, zato se s tem ne bi obremenjeval," je slovenske nastope v finalu ocenil selektor Gorazd Hren, ki glede omejitve časa napoveduje, da se bodo novemu pravilu morali prilagoditi tako plezalci kot postavljavci smeri, da časovna omejitev ne bo preveč spreminjala značaja plezalcev.

Na evropskem prvenstvu 2017 v težavnosti je Slovenijo zastopalo 11 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Novinki na največjih tekmovanjih Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Mia Krampl (AO PD Kranj) sta si priplezali 13. oz. 15. mesto, polfinalista Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) sta tekmovanje sklenila na 23. oz. 27. mestu. V kvalifikacijah so nastopili še Tjaša Kalan (AO PD Kranj), s 27. mestom tik pod robom polfinala, Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) je dosegla 33., Veronika Meke (PS DPČ Šmartno) 39. in Milan Preskar (PK Škofja Loka) 47. mesto.

Slovenija je med najboljšimi na evropskih prvenstvih že vse od leta 2002, ko je prvo lovoriko v težavnosti z 2. mestom osvojila Martina Čufar, nadaljevala je Natalija Gros, srebrna v težavnosti leta 2004, štiri leta pozneje zmagovalka v balvanih in kombinaciji ter 2. v kombinaciji leta 2010. Vmes je na prizorišče stopila Maja Vidmar z bronom v težavnosti leta 2006 in srebrom dve leti pozneje, ko je na EP Pariz 2008 svojo prvo medaljo osvojila tudi Mina Markovič ter jih do danes nanizala sedem: štiri v težavnosti (zlato 2015, srebrno 2013 in 2017, bronasto 2008), dve v kombinaciji (zlato 2010, srebrno 2013) ter eno v balvanih - srebrno leta 2013. Na EP 2015 je srebro v težavnosti dosegla tudi Janja Garnbret. Najuspešnejši slovenski predstavnik na evropskih prvenstvih ostaja Klemen Bečan v kombinaciji s 3. mestom leta 2008 in 2. mestom leta 2010.

Več informacij

Foto: Luka Fonda


Nazaj