Celjska alpinista Luka Krajnc in Luka Lindič sta iz Argentine sporočila, da jima je na odpravi v Patagoniji med 21. in 23. februarjem 2020 uspelo preplezati 500-metrsko prvenstveno smer Mir v jugovzhodni steni St. Exuperyja, kar je od njiju zahtevalo 38 ur efektivnega plezanja in dva bivaka. Smer jima je ponudila začinjeno izkušnjo v najstrmejši alpski steni, ki sta jo kadar koli plezala. Odlično bero letošnjih slovenskih vzponov v Patagoniji sta začela že David Debeljak in Gašper Pintar s ponovitvijo smeri Titanic v Torre Eggerju, Pintar je preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu.

Luka Krajnc in Luka Lindič (oba AO PD Celje-Matica), zadnja leta ena glavnih protagonistov slovenskega in svetovnega alpinizma, sta v Argentino odpotovala v sredini januarja, a jima razmere niso bile naklonjene, zato sta lahko šele v drugi polovici februarja izkoristila vremensko okno in v jugovzhodni steni St. Exuperyja preplezala novo smer, ki sta jo poimenovala Mir in ocenila z A3, 7a+, 70°, 700 m (500 m nove smeri).

Prvenstvena smer
Mir, Aguja St. Exupery: A3, 7a+, 70°, 700 m (500 m nove smeri)
Luka Krajnc, Luka Lindič, 21.-23. februar 2020 (38 ur efektivnega plezanja)

"V smeri sva poskušala že ob prvem oknu lepega vremena, a drugi dan zaradi težavnosti stene ter za najino opremo in razmišljanje prevelike stopnje tveganja obrnila ter odnesla vse stvari v dolino. A po nekaj dneh počitka v dolini nama previsna stena, skozi katero sva zaslutila prehod, v glavi ni dala miru. Odločila sva se, da nabereva več opreme, in ob naslednjem oknu ponovno poskusiva. Devetnajstega februarja sva s težkimi nahrbtniki novemu snegu navkljub ponovno šest ur dostopala mimo jezera Laguna Sucia proti najinemu cilju ter na zadnji skalni rami prebila kratko noč. Dvajsetega februarja sva prečila ledenik in vstopila v steno, splezala dvanajst znanih raztežajev in prvič bivakirala. Naslednji dan sva zagrizla v nepoznani previsni del stene in po nekaj borbe in negotovosti našla neverjeten prehod skozi najstrmejši del. Ta dan sva v dvanajstih urah preplezala zgolj pet raztežajev, se pridružila smeri Le Petit Prince in drugič bivakirala. Tretji dan sva nadaljevala po omenjeni smeri do sedla in po zahodni steni splezala skupno šest raztežajev do vrha St. Exuperyja. Sestopila sva po Italijanski smeri, ponoči dosegla šotor na skalni rami in utrujena, a izpolnjena padla vanj. Peti dan sva z vso opremo sestopila v dolino," sta iz El Chaltena sporočila alpinista, ki se v Slovenijo vračata čez teden dni, ter dodala: "Smer je ponudila začinjeno izkušnjo v najstrmejši alpski steni, ki sva jo kadar koli plezala."  V smeri sta leta 1994 poskušala Argentinca, Galgo in Horacio Gratton, a po sedmih raztežajih obrnila. Ime Mir sta za prvenstveno smer izbrala, ker sta v tej steni poskusila že ob prvem vremenskem oknu in obrnila, a jima smer v dolini ni dala miru, drugi razlog pa je bil ta, ker sta bila vse dni sama in sta plezala v miru, medtem ko je bila v popularnih smereh gneča.

Krajnc in Lindič sta že večkrat plezala v Patagoniji, leta 2015 tudi na skupni odpravi, ko so skupaj s Tadejem Krišljem opravili vzpon na Cerro Torre po jugovzhodnem razu in prek grebena Adel, naveza Kranjc-Krišelj pa je takrat preplezala tudi prvenstveno smer Blockbuster v zahodni steni Mojon Roja, leta 2013 pa še prvenstveni smeri The Real Kekec v Fitz Royu in Dulce de Leche v El Mochu ter opravila drugo ponovitev jugovzhodnega raza v Cerro Torreju po odstranitvi svedrovcev.

"Letošnjo patagonsko sezono je močan veter odnašal bolj v ledno plezanje, a sta Luka vseeno stisnila odlično novo smer v izredno strmi jugovzhodni steni Aguje Saint-Exupery in zaključila odlično bero letošnjih slovenskih vzponov v Patagoniji, katere velik delež sta prispevala tudi David Debeljak in mladi Gašper Pintar," je letošnje dosežke slovenskih alpinistov v Patagoniji ocenil poznavalec, vrhunski alpinist Silvo Karo.

David Debeljak (AO PD Rašica) in Gašper Pintar (AO PD Ljubljana Matica) sta (plezalno) leto prav tako začela v Patagoniji, kjer sta dobro izkoristila vremensko okno in v začetku februarja opravila ponovitev smeri Titanic (A0, 7a, M5, WI4, 950 m) na markantni stolp Torre Egger. "Epsko huda smer na verjetno najbolj ikoničen vrh daleč naokoli, vsekakor prava izbira glede na vreme in pogoje za plezanje. Mešanica strme, spodobno težke skale in lednih raztežajev, pa nekaj ledu v pokah in snežne gobe na vrhu," je vtise strnil Debeljak, Pintar pa je v začetku januarja v navezi s Francozoma Damienom in Benoitom preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu (TD+ VI/5, 1500 m).

Več informacij

Foto: Luka Krajnc, Luka Lindič, Patagonia Vertical, David Debeljak in Gašper Pintar