NEW YORK, 25. junij 2020 - Včeraj so se komisar NBA Adam Silver, namestnik komisarja NBA in glavni operativni direktor, Mark Tatum, glavni direktor NBA za raznolikost in vključevanje Oris Stuart ter drugi uradniki lige srečali z izvršno direktorico zveze NBPA, Michele Roberts, predsednikom NBPA, Chrisom Paulom, prvim podpredsednikom NBPA Andrejem Iguodalo in več igralci lige, da bi še podrobneje dorekli skupni odziv lige glede problematike družbene pravičnosti v ZDA. To srečanje je bilo del tekočih razprav med ligo NBA in Združenjem košarkarskih igralk in igralcev NBPA o tem, kako bi lahko košarka kot šport čim boj pripomogla k reševanju nenehnih neenakosti, ki obremenjujejo temnopolto manjšino v ZDA.

NBA in NBPA sta obe zavezani k ustvarjanju okolja, ki spodbuja iskrene pogovore med igralci in ligo ter vodstvi ekip in iskanju oprijemljivih ter trajnostnih načinov za spoprijemanje z rasno neenakosti po ZDA. Skupina, ki se je sestala včeraj, se je načeloma strinjala, da bosta cilja ponovnega zagona sezone v Orlandu tudi skupno ukrepanje za boj proti sistemskemu rasizmu in spodbujanje družbene pravičnosti. Pogovori so zajemali tudi strategije za povečanje zastopanosti temnopolte manjšine v NBA in njenih ekipah, zagotavljanje večje vključenosti podjetij v lasti temnopoltih v poslovne dejavnosti NBA ter oblikovanje fundacije NBA za omogočanje priložnosti za izobraževalni in gospodarski razvoj v temnopolti skupnosti.

Medtem ko načrti niso bili dokončno oblikovani, so se prisotni v veliki meri uskladili glede smeri prizadevanj in prednostnih nalog, zlasti kar zadeva podpiranje aktivizma igralcev. Ob spoznanju, da lahko dolgoročne spremembe nastanejo le iz zavestne in trajne zaveze, bodo pogovori o teh prizadevanjih potekali redno še naprej, dodatne podrobnosti pa bodo objavljene pozneje.

»Sistemski rasizem in policijska brutalnost v naši državi se morata končati,« je dejal Paul. »Naloga tako združenja košarkarjev NBA kot lige je, da s pomočjo naše kolektivne platforme opozorimo na ta vprašanja in omogočimo spremembe. Kot igralci smo prevzeli vodilno vlogo pri uporabi našega javnega vpliva in izvajanju praktičnih rešitev, vendar nas čaka še ogromno dela, tako v Orlandu kot dolgoročno, da bomo lahko dosegli resnične, dolgotrajne spremembe v naši družbi.«

»Liga in igralci smo v edinstveni poziciji, da neposredno vplivamo na boj proti sistemskemu rasizmu v ZDA. Zavezani smo k skupnemu ukrepanju, da bi zgradili bolj enakopravno in pravično družbo,« je dejal Silver. »Skupni cilj ponovnega zagona sezone bo tudi uporaba naše platforme v Orlandu, kjer bomo na ta način opozorili na pomembna vprašanja družbene pravičnosti. Veselimo se tudi rednih pogovorov z igralci in njihovim združenjem o naši skupni pobudi ter se zahvaljujemo Michele, Chrisu in drugim košarkaricam ter košarkarjem za njihovo vodstvo pri ustvarjanju smiselnih dolgoročnih sprememb.«

Poleg Silverja, Tatuma, Stuarta, Robertsove, Paula in Iguodale so se včerajšnjega sestanka udeležili tudi predsednica družbene odgovornosti in programov igralcev pri NBA, Kathy Behrens, višji podpredsednik NBA za razvoj igralcev, Greg Taylor, višji podpredsednik NBA za področje vsebinskega poslovanja, Kori Davis Porter, izvršna direktorica fundacije NBPA, Sherrie Deans ter igralci Malcolm Brogdon iz Indiana Pacersov, CJ McCollum iz Portland Trail Blazersov, Donovan Mitchell iz Utah Jazza in Trae Young iz Atlanta Hawksov.