Ljubljana, 29. september 2020 - V prvem kolu zadnjega turnirja za grand slam v sezoni so se od štirih slovenskih tekmovalcev v drugo kolo uvrstili kar trije. Med posamezniki je turnir v Rolandu Garrosu z zmago začel Aljaž Bedene (naslovna fotografija), med posameznicami pa sta napredovali Polona Hercog in Kaja Juvan. Žal je po treh urah hudega boja izpadla Tamara Zidanšek.

Do najbolj odmevne zmage je prišla Kaja Juvan. Ljubljančanka je s 6:3 in 6:3 premagala nekdanjo prvo igralko sveta Angelique Kerber (22. WTA): “Počutim se zelo dobro. Najbolj sem zadovoljna s tem, da sem bila celotno tekmo osredotočena, da sem se držala načrta, da sem ostala mirna. Na koncu nisem postala panična, če vemo, da je bila na drugi strani Kerberjeva. Zelo jo spoštujem kot igralko in to je lepa motivacija za naprej. Zdaj imamo dva dneva, da se pripravimo na naslednjo tekmico. Vseeno mi je s kom igram. Vem, da moram delati samo na sebi, na svoji igri. Komaj čakam. Grem vsako tekmo posebej,” je po zmagi nad trikratno zmagovalko turnirjev za GS dejala Juvanova in nadaljevala: “Ne želim gledati kot da je to največja zmaga v karieri. Bolj gledam, da je to še ena dobra tekma, še ena na poti do tja, kamor si želim. Lahko da je to največja zmaga. Ne vem. Sem pa trenutno zelo zadovoljna.” Juvanova se bo v drugem kolu srečala z 19-letno Francozinjo Claro Burel (443. WTA).

Šest iger je tekmici oddala tudi Polona Hercog. Francozinja Diane Parry (304. WTA) je dobila prvi dve igri, potem pa je začela prevladovati Hercogova, ki je zmagala s 6:4 in 6:2. V drugem kolu bo njena tekmica 18-letna Kanadčanka Leyla Annie Fernandez (100. WTA). “Danes sem bila najbolj zadovoljna s koncentracijo. Lahko rečem, da sem bila v vsakem trenutku zelo zbrana. Skozi tekmo sem našla določene udarce, ki sem jih iskala. Tudi servis je bil dober. Lahko rečem, da sem z določenimi stvarmi zadovoljna. Naprej gledam pozitivno, igram šele v četrtek. Potrebno je narediti analizo tekme. Igram z levičarko. Uživam na igrišču, uživam v borbi. In to je najpomembnejše,“ je iz Pariza sporočila Hercogova.

Do zmage je v moškem delu turnirja po treh urah in 26 minutah prišel tudi Aljaž Bedene. 31-letni Ljubljančan je v 1. kolu premagal domačega povabljenca Arthurja Rinderknecha (162. ATP) in si še tretjič v karieri zagotovil mesto v 2. kolu Rolanda Garrosa. Rezultat je bil 6:2, 6:7(7), 6:4 in 6:4. Za tekmeca v drugem kolu pa je dobil srbskega igralca, a ne tistega, ki so ga pričakovali vsi. Kvalifikant Nikola Milojević (144. ATP) je namreč presenetil Filipa Krajinovića (29. ATP) in se uvrstil v drugo kolo. “Odločilno se mi je zdelo to, da sem dobro začel. Prvi niz sem odigral po načrtu. Razmere na igrišču so bile hitrejše kot v nadaljevanju dvoboja. Nato se je poznalo, da je tekmec dobro serviral in mu kasneje nisem uspel odvzeti servisa. Nisem odigral svojega tenisa iz prvega niza, zato sem drugega izgubil. V naslednjih dveh nizih sem tekmecu odvzel servis in prišel do zmage. Milojevića nisem velikokrat videl igrati. Mislil sem, da bo Krajinović zmagal. Kot kaže Milojeviću te razmere bolj ustrezajo kot Krajinoviču. Ta mi je rekel, da je Milojević odigral zelo dobro tekmo. Naslednja tekma je v četrtek, v sredo so namreč še dvojice. Tako, da bo nekaj časa za osvežitev in pripravo za četrtkov dvoboj, “ je po zmagi v prvem kolu dejal Bedene.

Žal pa se je kljub dobri igri v prvem kolu poslovila Tamara Zidanšek. Po treh urah je bila od nje boljša nekdanja zmagovalka tega turnirja in nekdanja prva dama svetovnega tenisa Garbine Muguruza. Španka je odločilni tretji niz dobila z 8:6. “Mislim, da je bila tekma zelo dobra. Priznam, da bi kakšna točka ali dve pomenili drugačen izid in tudi drugačno razpoloženje po tekmi.  Vseeno pa ne morem pustiti, da bi zaradi teh dveh točk pozabila na to, kar se je zgodilo na igrišču. Ne igraš vsak dan proti takšni šampionki in ob tem imeti celo možnost za zmago. Mislim, da sem pokazala vsem in predvsem sama sebi, da lahko držim visok nivo igranja, kar je lepa popotnica za naprej,” je dejala Zidanškova, ki se bo zdaj osredotočila na igro dvojic. Njena partnerka v Parizu je Japonka Miyu Kato.

OP Francije (Pariz, €18,209,040, pesek), posamezno (Ž), 1. kolo Zidanšek T. (Slo) – Muguruza G. (Špa/11) 5:7, 6:4, 6:8. Parry D. (Fra) – Hercog P. (Slo) 4:6, 2:6. Kerber A. (Nem) – Juvan K. (Slo) 3:6, 3:6.
2. kolo Hercog P. (Slo) – Fernandez L. A. (Kan)  Juvan K. (Slo) – Burel C.  (Fra/WC)  
Posamezno (M), 1. kolo Bedene A. (Slo) – Rinderknech A. (Fra) 6:2, 6:7(7), 6:4, 6:4
2. kolo Milojević N. (Srb/Q) – Bedene A. (Slo)

www.tenis-slovenija.si