Rokometaši Gorenja Velenja so v petek odigrali prvo tekmo končnice za prvaka. V domači dvorani so gostili četrtouvrščene Mariborčane, ki so morali premoč priznati domačim rokometašem. Velenjčani so na koncu slavili z 28:22. V domačem taboru sta manjkala Darko Stojnić in Nikola Špelić. Prvi se bo ekipi kmalu pridružil po poškodbi gležnja, poškodba Špelića pa je blažje narave. Namesto njiju sta se ekipi črno-rumenih pridružila mlada Jernej Drobež in Peter Šiško.

Prvi so sredine igrišča krenili Mariborčani, a niso bili uspešni. V 7. minuti srečanja je s črte sedmih metrov za vodstvo domačih s +2 (3:1) zadel Matic Verdinek. Obrambi na obeh straneh sta bili že od prve minute izjemno gibljivi, več težav pa sta zato obe ekipi imeli v napadu. Domači si v začetnih minutah nikakor niso uspeli priigrati večje razlike. Sredi prvega polčasa so nato velenjski rokometaši začeli kazati boljši igro v napadu. Z delnim izidom 3:0 so v 15. minuti srečanja po zadetku Vlade Matanovića prvič na tekmi vodili s +4 (9:5). Obramba domačih je rokometaše Maribora silila v napake in ti nikakor niso uspeli dosegati lahkih zadetkov. Rokometaši Gorenja Velenja so nadaljevali z odlično igro v napadu ter obrambi, ki jo je dopolnjeval ponovno dobro razpoloženi vratar, Emir Taletović. Na odmor sta se ekipi odpravili pri rezultatu 17:12.

Že takoj ob začetku drugega dela so črno-rumeni povečali svojo prednost na +6, za 18:12 je zadel Ibrahim Haseljić. V prvem delu drugega polčasa je domačo ekipo krasila dobra igra. Za najvišje vodstvo domačih s +8 (22:14) je po osmi obrambi Taletovića v 43. minuti poskrbel Miha Kavčič. Nato pa so se prebudili gostujoči rokometaši. V obrambi so ponovno zaigrali izredno čvrsto in temu dodali še bolj iznajdljiv napad. Počasi so se približevali rokometašem Gorenja Velenja in pet minut pred koncem tekme je bil rezultat v velenjski dvorani 24:22.  Domači jim niso pustili bližje in po štirih zaporednih zadetkih so Velenjčani na koncu slavili z 28:22.

Najboljši strelec domače ekipe je bil s sedmimi zadetki Aleks Kavčič, šest jih je prispeval Matanović. Taletović je na koncu zbral petnajst obramb.

Aleks Kavčič, rokometaš Gorenja Velenja: »Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Čeprav smo vmes že imeli lepo prednost so Mariborčani dokazali, da so kvalitetna ekipa z dobrimi posamezniki. V drugem delu smo se skoraj ujeli v past, a smo ostali zbrani in dve točki sta zasluženo ostali doma.«

1. krog končnice za prvaka (Liga NLB), 22. marec, 20.15 (Rdeča dvorana, Velenje): GORENJE VELENJE : MARIBOR BRANIK 17:12 (28:22)

GORENJE VELENJE: Taletović 15 obramb, Vujović, Logar, Mazej, Haseljić 4, Matanović 6, Levc 2, Miklavčič 2, Banfro, Drobež, Verdinek 4, Šiško, M. Kavčič 2, A. Kavčič 7, Kete 1.  

Foto: RK Gorenje Velenje