Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 31. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2017. Za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Radu Kočevarju in Francetu Zupanu, Anastasija Davidova je postala najuspešnejša alpinistka in Aleš Česen najuspešnejši alpinist, Nives Meroi in Romanu Benetu so podelili zlati častni znak PZS. Najuspešnejši športnoplezalni par ostajata Janja Garnbret in Domen Škofic, najuspešnejši ledni plezalec Janez Svoljšak in turni smučar Nejc Kuhar.

"Izredno ponosni smo na vas - če malo poenostavim - planince z vsemi panogami in disciplinami, ker odražate tisto, kar slovenstvo je - prijateljstvo, dober in primeren slovenski duh in, najpomembneje, tudi pri vaši dejavnosti, pravilen in cenjen odnos do narave. Tisti, ki dosegate vrhunske rezultate, to izražate še z večjim samoodpovedovanjem, treniranjem in vsem, kar je potrebno za dober rezultat. Posebej me veseli, da boste v letu 2020 s športnim plezanjem sestavni del olimpijske družine in zanesljivo napovedujem odličen rezultat," je v pozdravnem nagovoru povedal Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez.

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah. Planinsko-alpinistični večer na sejmu Natour Alpe-Adria so popestrili kratki filmi s prihajajočega 12. festivala gorniškega filma, zanimanje je požel predvsem slovenski alpinistični film Mogoče o odpravi Česna, Novaka in Prezlja v indijsko Himalajo.

Najuspešnejši alpinisti leta 2017
Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anastasija Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), ki je sezono vsestranskega plezanja kronala z uspešno odpravo v Kirgiziji, kjer je z Ivo Božić opravila prvo žensko prosto ponovitev slavne smeri Perestroika crack. Aleš Česen (Alpski gorniški klub), najuspešnejši alpinist 2017, je lani plezal na odpravah v Kanadi, Indiji, ZDA in Maroku, njegov največji dosežek pa je bil vzpon po zahtevni prvenstveni smeri Vse ali nič na himalajski šesttisočak Arjuna, ki ga je opravil z Urbanom Novakom in Markom Prezljem (oba AO PD Kamnik), prejemnikoma priznanja za posebne dosežke v alpinizmu.

Najperspektivnejši alpinist 2017 je Žiga Oražem (AO PD Kamnik) z zimsko ponovitvijo Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses v navezi z Matijo Volontarjem. Komisija za alpinizem PZS je za leto 2017 izpostavila še trojico - Tjašo Jelovčan (AO PD Kranj), Petro Klinar (Akademski AO) in Luko Lindiča (AO PD Celje Matica), ki so vsak s svojo plezalno sezono vidneje zaznamovali alpinistično leto 2017.

Prejemnika priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma sta Rado Kočevar (PD Gozd Martuljk) in France Zupan (PD Ljubljana-Matica), predstavnika alpinistov prve povojne generacije, ki je orala ledino modernega slovenskega alpinizma, zgledovala se je po mojstrih dolomitskih skalnih smeri, dvignila mejo preplezanih težav v skali do zgornje šeste stopnje in v domači alpinizem prvič vnesla nekaj športnega duha. V zimski alpinistiki je napredovala v vse težjih ponovitvah in vedno pogosteje obiskovala granitne vršace Centralnih Alp. Njune velike smeri so danes čista alpinistična klasika in četudi sta že zakorakala globoko v deveto desetletje svojega življenja, sta še vedno aktivna in predana mladostnim sanjam.

Planinska zveza je na alpinistično-plezalnem večeru Nives Meroi in Romanu Benetu, ki sta se kot prva na svetu skupaj povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov, predala tudi zlati častni znak PZS za vse alpinistične dosežke in promocijo alpinizma. Italijansko-slovenska naveza je svojo navdihujočo pripoved o neomajnosti pri vzponih na najvišje vrhove našega planeta v alpskem slogu predstavila tudi na predavanju.

Najuspešnejši športni plezalci leta 2017
Najuspešnejša športna plezalka je že drugič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), skupna zmagovalka svetovnega pokala 2017 v težavnosti in kombinaciji ter druga v balvanih, ki je lani osvojila rekordno število točk v svetovnem pokalu in kot prva tekmovalka v zgodovini v isti sezoni dosegla devet zmag SP, sicer pa štirinajstkrat stala na stopničkah. Poleg tega je bila evropska podprvakinja v balvanskem plezanju in četrta na prvenstvu v težavnosti, s srebrom se je vrnila tudi s svetovnih iger. Prav tako je štafeto obdržal najuspešnejši športni plezalec Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), lani četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli balvanistka Katja Kadić (PK Škofja Loka), Mia Krampl (AO PD Kranj) za prvi članski finale SP, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) za balvanske dosežke, evropska mladinska prvakinja v težavnosti in prvič članska finalistka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), evropska podprvakinja in večkratna finalistka SP v težavnosti Mina Markovič (ŠPK Plus) in Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v balvanih.

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na tekmah evropskega mladinskega pokala so prejeli Dominika Kodra (PK Kamnik), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus) in Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor). Trenersko priznanje sta si zaslužila trener Garnbretove Gorazd Hren (Šaleški AO) in trener Škofica Roman Krajnik (PK Škofja Loka).

Najuspešnejša v lednem plezanju in turnem smučanju 2017
Najuspešnejši ledni plezalec ostaja Janez Svoljšak (AO PD Kranj), četrti na svetovnem prvenstvu 2017 v lednem plezanju, za najuspešnejšega turnega smučarja je bil znova imenovan Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko), lani šesti na slavni Pierra Menti in državni prvak v disciplini posamično.

Najuspešnejši so povedali ...

RADO KOČEVAR, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma: "Posebno doživetje je bilo prejeti priznanje med mladimi, ki so danes na vrhu svetovnega alpinizma, res sem ponosen nanje. Doživetje je tudi slišati o njihovih uspehih v alpinizmu, ki jih v naših časih nismo niti predvideli. Leta 1946 smo začeli plezali praktično iz nič in v enem letu dosegli raven predvojne alpinistične generacije, potem pa bliskovito šli naprej, tako da so nam nekateri očitali, da smo lovci na rekorde. Ko sem recimo s Frelihom ponovil Aschenbrennerjevo smer in potem s Cirilom Debeljakom Čopovo smer v Triglavski severni steni v osmih urah - maloštevilni ponavljavci so jo potem namreč ponavljali z bivakom -, je bilo nekaj posebnega. To so bili drugačni časi, a ponosen sem na tista leta, ponosen sem na priznanje, ker sem bil med tistimi, ki smo takrat delali najtežje plezalne ture in presegli smo predhodnike, s pokojnim Cirilom Debeljakom sva napravila prvo smer šeste stopnje plus v severni steni Dedca, kar je bilo takrat nezaslišano."

FRANCE ZUPAN, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma: "Priznanje mi je kar všeč, ga cenim. Zahvaljujem se vsem, ki niso pozabili name, in Planinski zvezi Slovenije, brez katere ne bi bilo ne alpinista Kočevarja ne alpinista Zupana. Zahvalo sem dolžan tudi predvojnim alpinistom, ki jih je vojna vihra razgnala na vse konce, leta 1945 pa so se vračali: Vlasto Kopač iz koncentracijskega taborišča, France Avčin in Dušan Lasič iz partizanov, Marjan Keršič - Belač je imel nevarno epopejo po drugi svetovni vojni. To so bili ljudje različnih nazorov, a hoteli so eno - nadaljevati slovenski alpinizem, ki ga je druga vojna nasilno presekala in je bila velika luknja. Takrat je bil odbor za planinstvo in alpinizem pri Fizkulturni zvezi Slovenije, ustanovili so alpinistični odsek v Ljubljani in na Jesenicah, začeli so prirejati plezalne tečaje, in to s historično opremo, saj druge ni bilo. Na tečaju na Kamniškem sedlu sva z Radom postala alpinista in tako napredovala v planinski hierarhiji, samozavestna, kolikor se je dalo. Moral sem omeniti ljudi, ki so bili moji inštruktorji, moji vzorniki in pozneje celo prijatelji. Ob dosežkih, ki sem jih videl danes, pa se počutim povsem majhnega, za nas je bilo kaj takega nepredstavljivo."

ALEŠ ČESEN, najuspešnejši alpinist 2017: "Odprave so načeloma vedno uspešne na tak ali drugačen način, če je sestava prava. Pri nas z Urbanom in Markom se je vse poklopilo, od karakterjev in malo tudi sreče pa do preplezane smeri. Odpravarske načrte kujemo bolj vsak zase, skupaj pa redno kujemo malo manjše načrte v slovenskih hribih. Priznanje mi pomeni veliko, največ pa mi pomeni, ko sem v hribih z istimi ljudmi."

JANJA GARNBRET, najuspešnejša športna plezalka 2017: "Dober občutek je prejeti to nagrado, saj so tvoji rezultati vidni in vsi to cenijo, kar je tudi moja nadaljnja motivacija, tako da sem res vesela. Začeli smo se že pripravljati na novo sezono, ki se začne aprila, trdo delamo pa že zdaj. Po tako rekordni sezoni, kot je bila lanska, si ciljev ne upam zastaviti še višje. Letos je svetovno prvenstvo in si želim ponoviti rezultat iz leta 2016, ne upam pa si napovedati rezultatsko, ker bo več zmag težko doseči. Najpomembneje pa je, da si želim uživati."

DOMEN ŠKOFIC, najuspešnejši športni plezalec 2017: "Res mi je v čast, da sem znova dobil to priznanje, saj sta bila Jernej in Anže prav tako vrhunska. Lanska sezona je bila kar naporna, ni šlo vse po načrtih. Prvič sem se odločil tekmovati tako balvansko kot težavnostno sezono, a videl, da to ni najbolje, ker je prenaporno. Lanska sezona me je precej naučila, a mi dala zagon za naprej, kajti četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala in peti na evropskem prvenstvu, pa še drugo mesto v svetovem pokalu in na mastru so vendarle vrhunski rezultati."

NEJC KUHAR, najuspešnejši turni smučar 2017: "Pretekla sezona je bila uspešna, sicer ne najuspešnejša do zdaj, kot se trudim za letošnjo, vem pa, da me bo počasi na mestu najuspešnejšega turnega smučarja nekdo zamenjal in se že veselim tega dne. Luka Kovačič se kaže kot zelo dostojen naslednik."

Več informacij

Foto: Irena Mušič Habjan