Rokometaši Gorenja Velenja so na gostovanju na Obali prekinili niz štirih zaporednih porazov, s katerimi so začeli nastope v Ligi NLB za prvaka. Pod vodstvom novega trenerja Klemna Luzarja, ki je v začetku tedna na klopi zamenjal Željka Babića, so z odličnim drugim polčasom moštvo Kopra 2013 ugnali s 26:20.

V uvodnih minutah so imeli Velenjčani precej težav v napadu, a jih je nad gladino ohranjal Rok Zaponšek, ki je v prvih petih minutah zbral tri obrambe, pri čemer je zaustavil dva hitra nasprotna napada tekmecev. Strelski post na obeh straneh so kljub temu bolje izkoristili Primorci in preko Grege Krečiča, ki je dosegel vse zadetke svoje ekipe, v deveti minuti povedli s 3:1. Izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so v zadnji minuti pred odhodom na odmor prvič povedli za štiri gole (13:9), tik pred sireno pa je zaostanek znižal venomer borbeni Blaž Kleč (10:13).

Polčas je velenjskim »osam« dobro del, saj so po vrnitvi na igrišče zaigrale kot prerojene. Čvrsti in borbeni obrambi so dodale učinkovit napad, kjer so neusmiljeno rešetale koprsko mrežo. Sredi 43. minute je kapetan črno-rumenih Niko Medved zaključil niz 8:0, po katerem je Gorenje povedlo z 18:13, Koprčanom pa v preostanku tekme niti za sekundo ni uspelo ogroziti gostujoče zmage. V 47. minuti so gosti vodili že 21:14, ko pa je v 55. minuti Matic Verdinek zadel za 26:18 so gostitelji ostali še brez zadnje iskrice upanja po preobratu.

Najboljši strelec Gorenja Velenja je bil Žarko Pejović, ki je v drugem polčasu dosegel vseh svojih šest zadetkov. Črnogorski reprezentant je v ključnih trenutkih tekme na črto sedmih metrov stopil kot četrti izvajalec svoje ekipe – pred njim sta bila po enkrat neuspešna Medved in Rok Golčar, Jan Grebenc pa je izkoristil le prvi izmed dveh strelov - in zanesljivo trikrat zatresel mrežo tekmecev. Med vratnicama se je izkazal Zaponšek, ki je tekmo končal z 11 obrambami, pri čemer je zaustavil tudi dve sedemmetrovki.

S prvim uspehom v končnici državnega prvenstva moštvo Gorenja Velenja ostaja na tretjem mestu lestvice, obenem pa se je Riku Ribnici, ki zaseda mesto višje, približalo na štiri točke zaostanka. V maju Velenjčane čaka kar pet tekem, od tega prve štiri na parketu domače Rdeče dvorane. V soboto tja ob 19. uri prihaja novomeška Krka, v sredo ob 18.30 sledi derbi s Celjem Pivovarno Laško.

Klemen Luzar, trener Gorenja Velenja: "Tekmo smo začeli precej togo, saj nam igra v napadu nikakor ni stekla. Kljub nekaj uspešnim obrambam se nikakor nismo uspeli sprostiti. Očitno je bil vpliv preteklih tekem v nas še vedno prisoten. V drugem polčasu smo predvsem po zaslugi kakovostne igre v obrambi izboljšali tudi napad. Izpostaviti je potrebno, da sta bila želja in motiv naših fantov na tej tekmi izjemna. Zasluženo smo zmagali!"

Žarko Pejović, rokometaš Gorenja Velenja: "Končno smo spet odigrali tekmo tako kot znamo. Za nami je težko obdobje. Ne znam razložiti, kaj se je zgodilo in kje je bila težava na prvih štirih tekmah državnega prvenstva. Lahko zatrdim le, da smo fantje v vsakem trenutku želeli pokazati največ, česar smo sposobni. Izredno sem vesel, da je s prihodom novega trenerja prišla tudi prva zmaga, ki nam je vrnila samozavest. Srčno upam, da bomo v takšnem ritmu nadaljevali vse do konca tekmovanja, v katerem nas čaka še pet tekem. Na vseh želimo pokazati, da si zaslužimo nositi dres Gorenja Velenja!"

LIGA NLB ZA PRVAKA, 6. KOLO:

Nedelja, 29. aprila: KOPER 2013 : GORENJE VELENJE 20:26 (13:10)

Koper 2013: Dolenc, Vlah 1, Krečič 4, Matijaševič, Kocjančič, Poklar 1, Magdalenič, Moljk 1, Rapotec, Smolnik 3 (1), Sokolič, Guček 1, Marić 3, Sever, Planinc 3 (2), Bratkovič 2 (1).

Gorenje Velenje: Cehte 4, Medved 4, Haseljić 1, D. Tajnik, Ovniček, Grebenc 4 (1), Stojnič, Vujović, Grmšek, Toskić 1, Potočnik 3, Golčar 1, Verdinek 1, Kleč 1, Zaponšek, Pejović 6 (4).

STATISTIKA / VEČ INFORMACIJ

Foto: RK Gorenje Velenje