Tako je Jolanda na najboljši možen način utišla vse tiste stletske "strokovnjake", ki so jo po nedavnem, nekoliko slabšem nastopu v Sheffieldu, ko je izgubila dvoboj z večno tekmico Mario de Lurdes Mutola, po stari slovenski navadi že "pokopavali".

Naj spomnimo: Jolanda je po zmagoslavju 3. marca na Dunaju, kjer je na dvoranskem evropskem prvenstvu premagala olimpijsko in svetovno podprvakinjo, Avstrijko Stephanie Graf, in osvojila zlato, v letošnji poletni sezoni dosegla sedem zaporedih zmag. Med drugim je 25. maja v Lizboni dosegla nov slovenski rekord in s časom 1:57,63 tudi najhitrejši letošnji rezultat na svetu pred tekmo v Sheffieldu. Mutola je imela drugega (1:58,50, 12. junija v Ostravi), naslednja dva pa ponovno Čeplakova (1:58,55, 22. junija v Sevilli in 1:58,64, 8. junija v Dortmundu). Toda vsega lepega je enkrat konec in tako je morala tudi Čeplakova prvič letos stisniti roko kot poraženka. Mutola jo je prehitela v zadnjih petdesetih metrih, potem ko je Velenjčanka vseskozi narekovala tempo teka in bila na prvem mestu.

Tako se je tokrat tudi zelo približala skorajda 20 let staremu svetovnemu rekordu na prostem (1:53,28), ki ga je davnega 26. julija 1983 v Muenchnu postavila Čehinja Jarmila Kratochvilova. Obenem je popularna Joli izboljšala tudi slovenski rekord, ki ga je dosegla 25. maja letos na evropskem klubskem pokalu v Lizboni (1:57,63) ter se krepko spustila pod mejo 1:56,00, ki jo je napovedovala za to sezono. Ritem je narekovala Čeplakova, saj je bila v prvih 300 metrih tekačica, ki so jo določili za to nalogo, zanjo prepočasna in jo je še pred koncem prvega kroga prehitela.

In tu je še Jolandina izjava takoj po tekmi: "Pred tekmo sem se zelo dobro počutila in tudi vreme, čeprav se je napovedovala nevihta, je bilo dobro. Ker je bilo prvih 300 metrov prepočasnih, sem šla naprej in tekla tako, kot na EP marca na Dunaju. Dejala sem si, da grem na vse ali nič, kar bo, pa bo. Sedaj me v domačem Velenju čakajo priprave za evropsko prvenstvo (EP) v Muenchnu, nekaj treningov pa bova opravili skupaj z Brigito Langerholc," je dejala Čeplakova po prihodu z doping kontrole. Po tekmi se je nad stadionom razbesnela nevihta in Čeplakova je slabemu vremenu za las ušla. "Zavedam se, da sem blizu svetovnega rekorda, a obenem tudi daleč, saj je ta sanjska meja izredna. Svetovnega rekorda ni mogoče napovedovati. Poleg splošne pripravljenosti je potrebna dnevna forma in dobri vremenski pogoji. Mislim, da ga bom težko dosegla, vendar pa nikoli ne reci nikoli,"