Janja Garnbret in Mia Krampl sta s prvim in drugim mestom na svetovnem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Hačiodžiju skupaj poskrbeli za nov mejnik slovenskega plezanja. Potem ko je Korošica v torek kot prva tekmovalka ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, je z včerajšnjo lovoriko v težavnosti postala prva ženska, ki je na istem svetovnem prvenstvu slavila v težavnosti in balvanih. Njen uspeh je s srebrom dopolnila Kramplova, ki je z drugim mestom dosegla uspeh kariere. Tretja slovenska finalistka Vita Lukan je bila v svojem premiernem finalu SP sedma.

Janja Garnbret (Šaleški AO) kot za šalo niza zgodovinske mejnike. "Balvanska zmaga je bila zelo dober začetek svetovnega prvenstva, po njej pa sem bila povsem sproščena in tako odplezala težavnost. Pred finalno smerjo sem bila nervozna, a sem pritisk obvladala, v smeri sem dala vse od sebe, škoda, da sem zadnji oprimek malo zgrešila. Da sem zmagala pet svetovnih prvenstev, da sem zdaj zmagala balvane in težavnost v enem, je res neverjetno, sploh po takšni sezoni, ki sem jo imela letos," je kar žarela 20-letna Korošica, ki je osvojila že svojo šesto medaljo s svetovnih prvenstev, pet jih je zlatega in ena srebrnega leska.

Garnbretova je dva dni po tem, ko je kot prva tekmovalka ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, v velikem slogu postala tudi svetovna prvakinja v težavnosti in se vpisala v zgodovino kot prva ženska, ki ji je uspelo zmagati v težavnosti in balvanih na istem prvenstvu, kar je pred njo leta 2014 uspelo le Čehu Adamu Ondri, ki je naslov v težavnosti dosegel tudi tokrat v Hačiodžiju. Garnbretova je z zmago v težavnosti leta 2017 postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, medtem ko je z letošnjo zmago poravnala račune z lanskega prvenstva v Innsbrucku, kjer je bila druga. "Ta statistika je res nora! A kot vedno rečem, kadar uživam, plezam, kakor znam, to sem danes naredila, dala iz sebe 120 odstotkov in moj trud in vsi treningi so se poplačali. Vse sezone do zdaj so bile odlične, nobena pa ne preseže letošnje," lahko prikimamo serijski svetovni prvakinji, z dvema vrhovoma nedosegljivi v kvalifikacijah ter najuspešnejši tudi v polfinalu in finalu, kjer je padla tik pod vrhom smeri.

"Res sem vesela za Mio, to si je res zaslužila! Škoda le za Vito, da ni tretja, da bi ponovile uspeh z mladinskega svetovnega prvenstva v Guangzhouju leta 2016," je veselje delila prva športna plezalka sveta, ki ji je bila tik za petami Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je sproščeno priplezala do drugega mesta in kar ni mogla verjeti, da je osvojila naslov svetovne podprvakinje v težavnosti: "Po polfinalu nisem pričakovala stopničk, ampak sem vedela, da sem pripravljena tudi za to, odplezala kar najbolje in res se je uresničilo. Sploh še ne dojemam, verjetno bo prišlo za mano. Smer se mi ni zdela zelo zahtevna, je bila pa kar konstantna in mislim, da me je to pripeljalo do drugega mesta, ker mi je uspelo vzdrževati moč."

Devetnajstletna Gorenjka je letos s tretjim mestom v balvanih tudi prvič stopila na stopničke svetovnega pokala, v težavnosti pa je dosegla uspeh kariere kar na svetovnem prvenstvu: "Že od nekdaj nisem imela težav z najpomembnejšimi tekmami in nisem bila nič bolj živčna kot na ostalih. Tudi zdaj sem plezala sproščeno, uživala v smeri. Ker je to najpomembnejša tekma v sezoni, sem vedela, da je najpomembneje uživati, če dobiš priložnost plezati v finalu. Sem le uživala in rezultat je posledica tega." Tretje mesto si je priplezala komaj 15-letna Japonka Ai Mori.

Svoj največji dosežek je v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva vknjižila tudi Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica). "Po res odličnem drugem mestu po polfinalu sem poskušala čim bolj sproščeno plezati finale in čim bolj uživati, to mi je tudi uspelo. Dala sem vse od sebe, odplezala po svojih najboljših močeh in na koncu osvojila sedmo mesto, kar je zame dober rezultat. Drugo mesto iz polfinala je bila potrditev, da smo dobro trenirali, da sem zmožna priti tudi na stopničke. V finalu se morda ni povsem izšlo, nisem ponovila rezultata iz polfinala, a sem zadovoljna," je vtise strnila 18-letna Gorenjka, ki si je lani na mladinskih olimpijskih igrah priplezala srebrno medaljo.

"Že pred odhodom na prvenstvo sem rekel, da nas zanimajo finale in stopničke in naslovi, res se je izšlo. Zelo sem vesel! Janja je bila spet neverjetna, dodatno je popestrila še Mia z drugim mestom, res mislim, da smo se malce presegli," je bil navdušen selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desna roka sta trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin, nepogrešljiv pa je tudi fizioterapevt Peter Hribar. Kaj pa je tisto, kar slovenske športne plezalke dela tako izjemne, nedosegljive? "Mislim, da to 'tiščanje' naprej, to nas vsak dan drži v stiku med najboljšimi. Janja je nosilka tega, punce ji poskušajo slediti - in to deluje. Doma tako fantje kot punce delajo dobro, vsi imajo dobre trenerje in rezultat je takšen, kot mora biti. K temu stremimo in gre v pravo smer!"

Finale se je za las izmuznil še dvema članoma slovenske reprezentance v športnem plezanju. Deveta Lučka Rakovec (PK FA) in deseti Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) sta v polfinalu dosegla višino, ki je vodila v finale, a je v primerjavi s tekmeci žal odločila nižja uvrstitev v kvalifikacijah. Škofic je na preteklih treh prvenstvih vknjižil peto in dve četrti mesti, za Rakovčevo pa je to najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu, kakor tudi za Tjašo Kalan na 12. in Martina Berganta na 20. mestu. Blizu polfinala sta bila Luka Potočar na 27. in Jernej Kruder na 28. mestu, Anže Peharc je dosegel 41. in Mina Markovič 46. mesto.

Športnoplezalno karavano čaka danes dan premora, v soboto preiskušnja v hitrosti, v nedeljo pa se začnejo kvalifikacije v kombinaciji, v katero se bo uvrstilo po 20 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v zmnožku rezultatov na SP v vseh treh disciplinah.

Tekst in foto: Manca Ogrin