Poleti člansko moštvo RK Gorenje Velenje čakajo precejšnje spremembe. Po odhodu številnih rokometašev bo podoba črno-rumenih v prihodnji sezoni precej osvežena in pomlajena. Novo ime bo zasedlo tudi trenerski stolček, saj krmilo velenjske barke prevzema 42-letni Zoran Jovičić (na fotografiji). S klubom je sklenil dvoletno sodelovanje.

V Tuzli rojenega Jovičića je v najstniških letih vojna vihra zadržala v Sloveniji, kjer je napravil vse najpomembnejše korake na svoji igralsko-trenerski rokometni poti. Ob prelomu tisočletja je bil eno naših najboljših levih kril. V dresu slovenske reprezentance je nastopil na dveh zaporednih olimpijskih igrah, štirih svetovnih ter treh evropskih prvenstvih. Leta 2004 je s Slovenijo na domačih tleh postal evropski podprvak. Skupno je zbral 140 nastopov, na katerih je zabil 394 golov.

V Sloveniji je Jovičić prve rokometne treninge naredil v Kopru, nato pa hitro odšel v Kozino. V dresih Preventa, Prul 67, Gold Cluba in Cimosa je kasneje zaigral tudi v evropskih tekmovanjih. Leta 2003 se je z nekdanjim ljubljanskim klubom povzpel do polfinala Lige prvakov, osem let kasneje pa s Koprčani osvojil mednarodni pokal Challenge. Že kot pomočnik trenerja je z nekdanjo zasedbo z Obale nastopil še v četrtfinalu evropske klubske elite, po finančnem zlomu pa bil eden izmed pobudnikov, ki so z ničle začeli postavljati nov koprski klub.

Jovičić je svoje bogate igralske izkušnje uspešno uporabil pri svojem trenerskem delu, saj je v vlogi glavnega trenerja novonastali Koper 2013 brez izgubljene sezone ekspresno vrnil med domačo prvoligaško smetano. Vmes, ko je zasedba nastopala še v drugem slovenskem kakovostnem razredu, se je z njo zavihtel do bronaste medalje v pokalnem tekmovanju, leta 2016 pa v istem tekmovanju do finala in posledičnega nastopa na Superpokalu. Po dveh četrtih mestih v državnem prvenstvu se je poleti 2017 ponosen nad doseženim poslovil od Kopra. Nazadnje je deloval v slovenski prestolnici, kjer je sredi nedavno zaključene sezone prevzel moštvo ljubljanskega LL Grosista Slovana.

V RK Gorenje Velenje bo Jovičić v vlogi glavnega trenerja nasledil Klemna Luzarja, ki je uspel prebuditi velenjsko ekipo po klavrnem začetku nastopov v minuli sezoni Lige NLB za prvaka. Po štirih zaporednih porazih je moštvo pod njegovim vodstvom začelo prikazovati precej boljše igre. Na koncu, zavoljo slabega vstopa v končnico, tudi to ni bilo dovolj za več kot le 3. mesto v državnem prvenstvu. Luzar v klubu iz Šaleške doline ostaja tudi v prihodnje, saj bo še naprej opravljal vlogi koordinatorja mlajših klubskih selekcij ter trenerja mladincev, ki ju je v zaključku sezone 2017/18 združeval z vodenjem članskega moštva.

Vodstvo kluba bo v prihodnjih tednih z novim trenerjem dopolnilo igralski mozaik, ki ga zapušča osmerica rokometašev – Gregor Potočnik (PPD Zagreb, Hrvaška), Nejc Cehte (TSV Hannover, Nemčija), Rok Zaponšek, Alem Toskić (oba Csurgoi KK, Madžarska), Blaž Kleč, Rok Golčar (oba SC Ferlach, Avstrija), Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško) in Žarko Pejović (AHC Dunarea Calarasi, Romunija). Ekipo so v zunanji liniji do sedaj okrepili Vid Levc, Aleks Kavčič in David Miklavčič, med vratnicama pa bo po vrnitvi v matični klub stal Emir Taletović.

Janez Gams, športni direktor RK Gorenje Velenje: "Po težkem zaključku sezone bo v naši članski ekipi zavel nov, svež veter. Najprej bi se rad še enkrat zahvalil Klemnu Luzarju, ki je pokazal veliko poguma in prevzel vodenje moštva v nadvse zahtevni situaciji. Uspel je preroditi ekipo, a na koncu to, žal, ni bilo dovolj za več kot tretje mesto v državnem prvenstvu. Imenovanje novega trenerja nikakor ni posledica zadnjega rezultata ali nezadovoljstva z Luzarjevim delom, pač pa dejstva, da je kakovostno delo slednjega z našimi mladimi rodovi enostavno nenadomestljivo. Glede na številne spremembe pri prvi ekipi se začenja novo obdobje našega kluba. Odločili smo se, da novo zgodbo začnemo pisati z Zoranom Jovičićem, ki mu je že v Kopru uspelo zgraditi zelo dobro ekipo in do reprezentance ali vsaj njenega roba pripeljati veliko mladih rokometašev. Zoran je veljal za delovnega, skromnega in pogumnega igralca. Te lastnosti je ohranil tudi kot trener. To so odlike, za katere želimo, da jih prevzame tudi naša članska ekipa, zato sem prepričan, da je Zoran Jovičić za naš klub najboljša izbira."

Zoran Jovičić, novi glavni trener članske ekipe RK Gorenje Velenje: "RK Gorenje Velenje je eden največjih slovenskih rokometnih klubov, kar mi predstavlja še dodaten izziv. Zavedam se, da nas s pomlajeno in spremenjeno ekipo čaka trdo delo. V tem trenutku še nismo zaključili s kadrovanjem. O ciljih je sedaj še prezgodaj govoriti, vsekakor pa se ne bomo zadovoljili s povprečjem in bomo v vseh tekmovanjih vsako tekmo skušali končati kot zmagovalci. Iz ekipe, ki jo bomo imeli na voljo, bom skušal izvleči največ, česar bo ta sposobna ter z dopadljivo igro velenjskemu klubu vrniti sijaj, ki ga je ta nekoč že imel."

www.rk-gorenje.com

Foto: RK Gorenje Velenje