Zadnjo etapo so torej organizatorji postavili bolj zahtevno od ostalih in s tem povečali napetost dirke, saj ni bilo vse do zadnjega trenutka znano kdo bo dejanski zmagovalec. Zadnja etapa je za razliko od prejšnjih hitro raztrgala skupino na več skupin, ki so držale različen tempo. Nekateri so se trudili s prevzemanjem vodstva, vendar so jih ravno vzpetine, ki niso njihova odlika, odvrnile od nadaljnjega poskušanja, saj jih je ob tem prehitel kdo, ki z njimi nima takšnih težav. Takšen prevzem je naredila tudi skupina kolesarjev v kateri je vozil Tomislav Dančulovič, vendar ni zdržala. Vsi favoriti dirke so tako rekoč kmalu zaostali, Dean Podogornik in Radoslav Rogina, ki je sicer večji specialist za vzpone, pa sta kar 60 kilometrov pred koncem etape odlično držala v prvi skupini šestnajstih kolesarjev, ki sta ji tudi stalno narekovala tempo. Zdržala sta do konca in v cilj je po končnem šprintu prvi zapeljal Dean Podgornik. V skupni razvrstitvi pa je zmagal Joost Posthuma iz ekipe Rabobank, ki je blestela večino dirke, čeprav je večino časa za favorita veljal njegov klubski kolega Hans Dekkers, ki je dirko končal na skupno tretjem mestu.

Srečko Glivar - trener ekipe Perutnina Ptuj je komentiral: "Danes se nam je vse izteklo v optimalni smeri! Vreme se je izboljšalo, teren je bil našemu načinu dirkanja in naši navajenosti bližji, kot prejšnje ravninske in z vetrom pospremljene etape. Kot ekipa so fantje odlično delali in z gotovostjo lahko trdim, da so fantje danes oddirkali svojo najboljšo etapo na tej dirki - vsak od njih in vsi skupaj. Vedno bolje nam gre in nismo še niti na polovici sezone, kar pomeni, da se bomo še imeli priložnosti, da se izkazujemo s podobnimi dosežki, kot je tokraten."

Na startu današnje etape je bilo nekaj čez osemdeset kolesarjev. Osip na dirki je bil dokaj velik, saj je dirko začelo 119 kolesarjev. Žal je med tistimi, ki je dirko zaključil pred koncem tudi Boštjan Krevs iz U23 ekipa Perutnine Ptuj, ki se je na eni od prvih takšnih tekmovalnih preizkušenj zanj najprej odlično uvrsti in v bistvu presenetil, nato pa odstopil na polovici dirke. Vsekakor je uspel pokazati svoje odlične sposobnosti in potenciale. Odstopila sta tudi Gregor Gazvoda in Massimo Demarin. Glede na posebnost dirke, da so na njej nastopili samo kolesarji do 26 let, so bile ekipe zasnovane drugače, kot sicer, vendar se v nadaljevanju dirke mladost kolesarjev ni odražala kot dejavnik na potek in športni razplet dirke.

Veselje v ekipi Perutnine Ptuj bo lahko trajalo nekaj dni, ko si bodo pred novimi preizkušnjami, kolesarji profesionalci malo odpočili. Zadnji dan v tem mesecu, se bodo udeležili enodnevne dirke TEAG Heinleite v Nemčiji, nato pa se bodo koncentrirali na čimboljši nastop na mednarodni dirki Po Avstriji oziroma uradno Bank Austria Tour - Int. Österreich-Rundfahrt med 9. in 15 junijem.