Potem, ko je Tamara Zidanšek OP Avstralije uspešno začela že včeraj, so drugi dan na glavnem turnirju posameznikov nastopili še Polona Hercog, Kaja Juvan in Aljaž Bedene. V prvem kolu prvega turnirja za grand slam v sezoni sta bila uspešna Polona Hercog in Aljaž Bedene.

Polona Hercog, ki letos že desetič nastopa v Melbournu, je v prvem kolu s 6:3 in 6:3 premagala Švedinjo Rebecco Peterson. To je bila za Hercogovo tretja zmaga na glavnem turnirju OP Avstralije: “Za mano je res dolgo pripravljalno obdobje. Predvsem prvo polovico smo res dobro delali. V zadnjem delu nam ni šlo najbolje, saj so se mi sredi decembra pojavile težave s hrbtom. Zaradi sanacije poškodbe hrbta sem tudi odpovedala dva turnirja pred OP Avstralije. Trenutno stanje ni idealno, je pa vseeno potrebno iz položaja potegnite najboljše in po tem turnirju napraviti načrt kako naprej.” Hercogova je prvi niz dobila po 48 minutah, nato pa je kazalo, da se bo vse hitro končalo, saj je v drugem nizu hitro povedla s 5:0. Švedinja je nato znižala na 5:3, dvoboj pa nato končala z napako in Hercogova se je uvrstila v drugo kolo. V drugem kolu je nazadnje nastopila leta 2015, njena tekmica pa bo prva igralka sveta Avstralka Ashleigh Barty. “To je bila zame pomembna zmaga. Letos še nisem imela nobene tekme. Seveda je bila prisotna živčnost, ampak mislim, da sem jo zelo dobro uspela nadzorovati. Mislim, da sem bila v vseh segmentih igre boljša od nasprotnice. V drugem kolu pa me zdaj čaka Ashleigh Barty, ki je prva igralka sveta. Zelo se veselim tekme. Poskušala bom odigrati svoj najboljši tenis, ki sem ga trenutno sposobna in uživati. Pomembno vlogo bosta igrali tako psihična kot fizična priprava. Vsekakor sem pripravljena na jutrišnji dvoboj,” je iz Avstralije sporočila Hercogova.

Po treh zmagah v kvalifikacijah je Kaja Juvan dvoboj prvega kola izgubila. Vrstnica Dajana Jastremska je zmagala v manj kot uri, rezultat pa je bil 6:1 in 6:1. Juvanova ni imela niti ene priložnosti za odvzem servisa tekmici, Ukrajinka pa je Juvanovi ob šestih priložnost servis odvzela kar petkrat. “Tekma se ni odvila po mojih željah. Vseeno moram biti s turnirjem zadovoljna. Vidim, da lahko igram z vsemi in to je velika motivacija za nadaljevanje sezone,” je po dvoboju dejala Juvanova. Najdlje, kar tri ure in 56 minut, je bil na igrišču edini slovenski predstavnik med posamezniki Aljaž Bedene. 55. igralec sveta je proti Avstralcu Jamesu Duckhwortu (94. ATP) dobil prvi niz s 6:4. Avstralec je nato po dveh podaljšanih igrah povedel z 2:1. Sledil je Bedenetov preobrat, ki je četrti niz dobil s 6:2, v petem pa je do odločilnega “brejka” prišel v deveti igri. Tega je nato takoj potrdil in se uvrstil v drugo kolo. Tam se bo srečal z nekdanjim 10. igralcem sveta Latvijcem Ernestsom Gulbisom. Naj spomnimo, da se je že včeraj v drugo kolo uvrstila Tamara Zidanšek. Zdaj jo čaka dvoboj proti osmi nosilki oziroma 23x zmagovalki turnirjev za grand slam Sereni Williams. Američanka je bila v prvem kolu boljša od Rusinje Anastazije Potapove s 6:0 in 6:3.

Melbourne, 1. krog, slovenski nastopi
Moški: BEDENE (SLO) - DUCKWORTH (AVS)
6:4, 6:7 (5), 6:7 (5), 6:2, 6:4

Ženske:
HERCOG (SLO) - PETERSON (ŠVE): 6:3, 6:3
JASTREMSKA (UKR/23) - JUVAN (SLO): 6:1, 6:1
ZIDANŠEK (SLO) - HAN (J. KOR): 6:3, 6:3

Za slovenski ženski tenis bo jutri poseben dan, saj bosta Hercogova in Zidanškova igrali na slovitem stadionu Rod Laver Arena. Držimo pesti.

Več informacij