Leto 2021 je bilo za človeštvo drugačno, nenavadno leto. Pandemija novega koronavirusa je v svetu postavila nove obraze realnosti. Tudi v parašportu. Z vsem tem so prišli novi izzivi, skupni imenovalec vsega pa prilagajanja. Vnovič se je potrdilo, da smo parašportniki tisti, ki se znamo izvrstno prilagoditi, sprejeti nova pravila igre in najti pot do cilja. Najhitreje, najboljše. In kljub vsemu ostati konkurenčni na svetovni ravni.

Če so parašportniki že tako ali tako ostali brez največjih tekmovanj, pa se ni zgodilo tisto, česar smo se vsi bali: da bi odpadle paralimpijske igre v Tokiu. Bile so preložene, a na veselje in zadovoljstvo vseh, predvsem pa ob izjemnem angažmaju Japonske, tudi izpeljane. Na naše veliko veselje so nam prinesle kar dve kolajni, ki jih je pristreljal naš parastrelec Franček Gorazd Tiršek. Še enkrat je dokazal, da je mojster situacije, s tira ga ni vrgel niti COVID-19. Kolajne je osvajal pred pandemijo, v času epidemije, pa prepričan sem, da jih bo tudi v prihodnje. Še več: ob pogledu na našo pomlajeno paralimpijsko odpravo iz Tokia verjamem, da se mu kmalu pridruži še kdo od mladcev!

V teh specifičnih okoliščinah smo skoraj v celoti uspeli izpeljati mednarodni tekmovalni program. V Sloveniji smo v letu COVIDa-19 pisali zgodovino. Mednarodni paralimpijski komite in mednarodna namiznoteniška zveza sta nam kot prvim na svetu zaupala, da organiziramo kvalifikacijski turnir za paralimpijske igre v namiznem tenisu. 21 vozovnic smo podelili v Laškem, kjer v letu 2021 nismo bili le mednarodni, ampak tudi mladi, poletni, razigrani, očetovski, materinski, starševski, družinski. Še tretjič smo uspeli pripraviti paralimpijski tabor za družine. Ne le, da smo ga pripravili, ampak smo gostili 21 mladih, ki jih mika parašport. Ob pogledu na domače okolje se lahko ozremo tudi na 35 državnih prvenstev, kjer se je merilo 2000 športnikov invalidov. Svoje aktivnosti smo močno okrepili na področju medijske prepoznavnosti in promocije.

V letu 2021 smo postali soustvarjalec gibanja, globalne kampanje, #WeThe15, s katero opozarjamo na diskriminacijo ljudi z invalidnostmi, ki predstavljajo kar 15 odstotkov svetovnega prebivalstva. To je največja manjšina na svetu! S kampanjo, nenazadnje je v vijolični barvi v znak podpore vsem nam 19. avgusta zasijal tudi Ljubljanski grad, smo na simbolni ravni opozorili nase, hkrati pa napovedali odločen boj za enake možnosti in boljšo socialno vključenost. Ob našem prazniku, mednarodnem dnevu invalidov, pa so pred nami novi izzivi. Nekaj odprtih vprašanj je na področju razvrščanja športnih panog v razrede, kjer menimo, da se parašportnikom ne zagotavlja pristop enakih možnosti. Za parašport namreč veljajo enaki kriteriji kot za splošno populacijo športnikov neinvalidov, kar je v praksi neizvedljivo, saj naši športniki z 10-15% številčnostjo ne morejo dosegati kriterijev, ki so določeni za splošno populacijo. Zato je danes, ob prazniku invalidov, tukaj naš apel pristojnim, da uredijo ta neskladja in omogočijo našim športnikom pošteno borbo.

Leto jemlje slovo. Bilo je posebno, srebrno, bronasto, zlato, edinstveno, tudi naše, veliko je bilo novega, veliko stvari se je zgodilo prvič. Še enkrat več se je potrdilo, da je kriza lahko tudi izziv. Z zvrhano mero odločnosti, volje, predanosti, tudi z izjemno podporo naših partnerjev, nam je uspelo v boju s sekundami, metri, konkurenco. Presegli smo cilje, a na lovorikah ne bomo zaspali. Višje, hitreje, močneje. Znamo, zmoremo. Potrdili smo to. Že večkrat.

Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja

Foto: Sportida