Po nizu šestih tekmovanj je Pokal Slovenije v preskakovanju ovir za leto 2019 osvojil Primož Rifelj s konjem Chamberlain iz Konjeniškega kluba Suprinn. Srebro v skupnem pokalnem seštevku je osvojil Robi Skaza s kobilo Chenoa 3, bron pa Lana Tanko s konjem Quantums Boy, oba iz Konjeniškega kluba Velenje.

Vsi trije najbolje uvrščeni tekmovalci so na zmagovalne stopničke stopili v Lipici, kjer se je pred kratkim za več kot 120 jahačev in več kot 180 konj iz Slovenije in sosednjih držav zaključila še zadnja velika konjeniška preizkušnja letos. V treh tekmovalnih dneh je na lipiškem hipodromu v prijetnem vzdušju in sončnem vremenu povezala finale Pokala Slovenije v preskakovanju ovir, finale Slovenija Eqwin masters pokala in Državno prvenstvo v preskakovanju ovir za mlade konje.

»Vtisi celotnega vikenda so izjemno dobri. Tekmovanje je potekalo vrhunsko in vreme nam je postreglo z res lepim ambientom,« je bil zadovoljen Primož Rifelj, ki je v seštevku pokala vodil že po prvih petih tekmah, z nedavno zmago pa je prednost še povečal.

Uspešni so bili tudi mlajši tekmovalci, ki jih Primož Rifelj trenira. Tako je pokal v kategoriji U25 osvojila Nina Pangeršič, medtem ko se je pokala v kategoriji mladincev veselila Nika Kumer iz Konjeniškega kluba Slovenj Gradec. Med mlajšimi mladinci je pokal osvojila Eva Jerman, med otroki pa Lia Gerjevič, obe iz ŠD Titani Ljubljana. V kategoriji amaterjev pa je Pokal Slovenije pripadel Tjaši Zaplotnik iz Konjeniškega kluba PIP Ljubljana.

Vrhunec dogajanja je bila tekma Grand Prix Lipica, ki je štela za finale Slovenia Eqwin masters pokala. Prva tekma tega pokala je bila aprila v Lipici, maja se je tekmovalno vzdušje pokala preselilo v Velenje, junija v Maribor, v teh dneh pa se je v finalu pokala - tako kot lani - veselila Lana Tanko s konjem Quantums Boy (Konjeniški klub Velenje). Drugo mesto v Slovenija Eqwin masters pokalu je osvojil Urh Bauman s konjem Larisal (Konjeniški klub Urh Bauman), tretje pa Robi Skaza s kobilo Chenoa 3 (Konjeniški klub Velenje).

Tudi Pokal Slovenija Future masters, ko je namenjen mladim jahačem do 25 leta starosti, je ponovno dvignila lanska zmagovalka, to je Tanit Baukman, ki je s kobilo Copacabana nastopila za Konjeniški klub Maribor. Drugo mesto je osvojila Neja Bevc, prav tako iz Konjeniškega kluba Karlo Maribor, tretje pa Jan Špiljak iz Konjeniškega kluba Celje.

Obenem je v Lipici potekalo Državno prvenstvo v preskakovanju ovir za mlade konje. Na tekmovanju s petletnimi konji je zmagal Robi Skaza z Oilily van Het Smetlede Hof, na tekmovanju s šestletnimi konji Nina Pangeršič s konjem Intouchable, na tekmovanju s sedemletnimi konji pa Ajda Ušen s konjem Master.

Tridnevno tekmovanje na lipiškem hipodromu sta priredili Konjeniška zveza Slovenije in Kobilarna Lipica. Spremljal ga je privlačen dodatni program s predstavo z lipicanci Zgodba o Lipici in doživetjem Postanite šepetalec konjem.

Startne liste in vsi rezultati