Slovenska paraplezalca Tanja Glušič in Gregor Selak sta si 13. septembra v Innsbrucku priplezala bronasto medaljo, ki je za oba že drugo odličje s svetovnega prvenstva v njuni karieri, slovenska paraplezalna reprezentanca pa se lahko po njuni zaslugi zdaj pohvali s skupno štirimi žlahtnimi odličji s svetovnega prvenstva.

V popolni tišini, ki je zaznamovala finale paraplezalk v kategoriji omejitve vida B2, da so jim lahko trenerji dajali navodila za napredovanje v smeri, je Tanja Glušič (AK Ravne) v močni konkurenci dosegla tretjo najvišjo višino finalne smeri in si priplezala že drugo odličje na paraplezalnem svetovnem prvenstvu.

"Dobro mi je šlo in vesela sem, da sem dosegla tretje mesto. Žal mi je zmanjkalo časa, saj mi je še ostalo nekaj moči, tako da bi malo še lahko plezala. Smer je bila težka, gibi dolgi, da sem jih komaj dosegla, dolge razdalje za noge, zato sem težko našla stope, najtežje pa je bilo v previsu. Tudi kvalifikacijski smeri sta bili težki," je vtise strnila 22-letna Prevaljčanka, ki je leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Gijónu - takrat še pod maminim vodstvom - osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, v Parizu pa predlani ni nastopila. Svetovna prvakinja je postala Britanka Abigail Robinson, drugo mesto si je z za le pol giba višjo višino od Tanjine priplezala Američanka Whiteny Pesek.

Tanjino odličje je ekipni uspeh, za katerega je zaslužen tudi njen trener Jurij Ravnik, ki ji govori napotke za plezanje. "Jurij mi narekuje, katera noga mora višje, kje je boljši oprimek, za katero nogo so boljši stopi, kje naj grem bolj levo, kdaj naj uporabim magnezij, kdaj moram plezati bolj dinamično. Skoraj nič ne vidim, razen če sem čisto pri steni, vidim morda en oprimek, drugače pa ne," je razložila mlada plezalka, ki vidi, kot da bi gledala skozi slamico, letos pa je že osvojila zmago na paraplezalnem mastersu v Imstu in si priplezala srebro na tekmi svetovnega pokala v Brianconu.

Z enako popotnico odličij v tej sezoni je na avstrijsko Tirolsko pripotoval Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), nekdanji član mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so mu leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, od leta 2016 pa športno pot uspešno nadaljuje kot paraplezalec. "Po rezultatu bi lahko v Innsbruck prišel po več, glede plezanja pa sem zadovoljen. Dobro sem se ogrel, odplezal sem brez napak in dal svoj maksimum, kar je bistvo, tako da sem zelo zadovoljen. Na roko mi je šel tudi spored tekmovanja, vse se je poklopilo," se je veselil 29-letni Škofjeločan, ki je bronasto kolajno osvojil že na svetovnem prvenstvu v Parizu leta 2016: "Dosegli smo novo medaljo, a imamo izziv za prihodnje leto, ko bo spet svetovno prvenstvo - na Japonskem - in gremo višje."

V Selakovi kategoriji omejitve gibanja RP3 je v finalu najvišje priplezal Francoz Romain Pagnoux in tako ubranil naslov svetovnega prvaka, isto višino kot Gregor pa je dosegel Britanec Michael Cleverdon, ki mu je drugo mesto prinesel boljši kvalifikacijski dosežek. "Finalna smer je omogočila res lepo plezanje, bila je prva liga, kot sta bili že v kvalifikacijah, tako da so se postavljavci res izkazali. Svetovni prvak je ostal isti, je res toliko boljši, letos, ko sem začel trenirati z Romanom Krajnikom, pa sem tudi sam zelo napredoval, in če bova nadaljevala še prihodnje leto, bova ujela še Francoza. V primerjavi s Parizom sem veliko napredoval, je pa tudi konkurenca veliko večja. Drugo- in četrtouvrščenega v Innsbrucku ni bilo na prejšnjem prvenstvu, tako da so novi obrazi in vsi so vedno boljši," je še povedal Selak.

"Navdušen sem nad Tanjinim plezanjem, zame je njena bronasta medalja isto kot zlata. Vsi, ki so gledali finale, so videli, koliko manjša je od ostalih tekmovalk, kako bolj statično mora plezati. Iztekel se ji je čas, šest minut, imela pa je še veliko moči in bi še lahko napredovala, saj je prihajal del, kakršnega sva veliko trenirala. Le zato je grenek priokus, ampak smo supersrečni za njeno medaljo," je bil ponosen Jurij Ravnik, tudi selektor slovenske paraplezalne reprezentance, le dve uri pozneje vesel tudi Selakovega brona: "Zelo sem zadovoljen z Gregovim nastopom. Konkurenca se je močno zaostrila, tako da smo zadovoljni z bronasto medaljo, čeprav je malce grenkega priokusa, saj so le en gib oziroma kvalifikacije odločale o drugem in tretjem mestu. Odplezal je zelo dobro, z malo več sreče bi dosegel srebro."

Slovenska paraplezalna reprezentanca se iz Innsbrucka vrača s 100-odstotnim izkupičkom, saj sta oba tekmovalca osvojila medaljo in skupno število slovenskih paraplezalnih odličij s svetovnih prvenstev povečala na štiri: Glušičeva se lahko pohvali s srebrom in bronom, Selak pa z dvema bronastima kolajnama.

Foto: Manca Čujež in Planinska zveza Slovenije


Nazaj