Lukovica, 5. julij 2018: Podjetje HOFER je v okviru iniciative Danes za jutri z donacijo v vrednosti 5.000 € tudi letos podprlo zavod Gibaj in zmagaj, ki to poletje na Rogli organizira poletni tabor zdravja, športa in zabave. Tabor uči o pomenu zdravega življenjskega sloga in gibanja, pridobljeno znanje pa bodo otroci v obliki športnih aktivnosti ter kuharskih in drugih delavnic spreminjali v prakso.

Rast prehranjenosti se umirja, a je še vedno visoka
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje za leto 2017 je med slovenskimi mladostniki še vedno petina deklet in četrtina fantov, ki ima telesno težo večjo od priporočene. Otroška debelost danes velja za enega največjih zdravstvenih izzivov 21. stoletja. Čeprav se je delež otrok s prekomerno težo po letu 2010 zmanjšal, pa so nekatere prehranjevalne navade med mladimi še vedno zaskrbljujoče. Zajtrk jih namreč izpušča več kot polovica, tretjina mladostnikov uživa energijske pijače, hkrati pa je zelenjava še vedno nepriljubljena hrana. Raziskave kažejo tudi, da na prehranske odločitve opazno vpliva socialno-ekonomski položaj, zato je pomembno, da imajo vsi otroci in mladostniki dostop do izobraževanj in vadbe za zdrav načina življenja.

Tabor, ki spodbuja zdrave navade in nova prijateljstva
»Trudimo se, da prek doživljajske izkušnje otrok naučimo celotno družino načel zdravega življenja. Tabor je namenjen otrokom med 6. in 18. letom, ki si želijo aktivnih ter zabavnih počitnic, zraven pa nekaj pozornosti nameniti tudi zdravim navadam na področju prehrane in gibanja. V tujini so tovrstni tabori stalnica že vrsto let, zato si želimo, da jih spodbudimo tudi pri nas,« je projekt opisal vodja tabora, Marko Janko in dodal, da zaradi tovrstnih donacij tabor lahko približajo tudi otrokom iz socialno nespodbudnih okolij. Na njem so prav tako dobrodošli otroci z motnjami v duševnem razvoju, zato tabor, poleg gojenja zdravih navad, priprave preprostih in lahkih obrokov, spodbuja tudi druženje in sprejemanje drugačnosti.

Spodbuda zdravih navad
Pri HOFERju so se v okviru svoje trajnostne iniciative Danes za jutri tudi letos odločili podpreti organizacijo poletnega tabora zdravja, športa in zabave, ki bo potekal med 8. julijem in 5. avgustom 2018, na Rogli. Da pa bi zdrave navade približali tudi tistim, ki se tabora iz različnih razlogov ne morejo udeležiti, so skupaj z Zavodom Gibaj in zmagaj pripravili brezplačen Dnevnik GIBAJ IN ZMAGAJ za družine. Pri HOFERju so povedali: »Z dnevnikom želimo na igriv način spodbujati aktivno preživljanje prostega časa in pripravo zdravih obrokov, da pa ga otroci ne bi povezovali z domačo nalogo, smo izobraževalne vsebine preobrazili v preprosto igro, v kateri lahko sodeluje vsa družina.« Dnevnik najdete na spletni strani.