Ruše, 19. junij 2019: Organizatorji Pohorje Ultra Traila so na novinarski konferenci v Športnem parku Ruše, kamor se z letošnjim letom seli glavni prireditveni prostor, s partnerji spregovorili o zaključnih pripravah in napovedali prireditev, ki bo 24. avgusta 2019 v Rušah.

»Društvo se je do sedaj zelo izkazalo na področju organizacije trail tekov. Pod in na Pohorje so pripeljali številne tekmovalce iz najrazličnejših držav sveta,« je v uvodu povedala županja Občine Ruše Urška Repolusk, ki je organizatorjem zagotovila, da bodo prihodnje leto prireditvi načrtno namenili več pomoči. Prireditev tudi na občini prepoznavajo ne le kot športni, temveč tudi kot pomemben turistični produkt, ki ponese dober glas o najmanjšem mestu v Sloveniji tudi izven naših meja.

Jure Brečko, predsednik organizatorja – Društva Aktivni smo je povedal: »Imamo veliko reči, ki jih imajo tudi veliki trail tekaški maratoni, zato se tudi naša mednarodna tekma postavlja ob bok največjim v Sloveniji. Po kitajskem horoskopu je leto 2019 leto sprememb in to absolutno velja tudi za našo prireditev. Iz ekonomskih in organizacijskih razlogov smo opustili kolesarski del prireditve, se ob peti obletnici odločili, da spremenimo prav vse trase in se popolnoma posvetimo trail teku, ki velja za eno najhitreje rastočih športnih panog v svetu.«

Organizatorji selijo glavni prireditveni prostor v Športni park Ruše. Korenito spremembo so naredili tudi pri imenu in podobi blagovne znamke, nekoč Trail maraton Pohorje se danes imenuje Pohorje Ultra Trail. Avtor nove celostne grafične podobe je Matej Dečko, prav tako član organizacijskega odbora prireditve. Za vse te spremembe so se odločili, ker je eden od ciljev projekta tudi trajnostna rast. V Ruše in na Pohorje želijo namreč pripeljati še več tekačev, tudi elitnih, zato so načrtovali tudi daljše ultra razdalje, ki bodo dovolj atraktivne za omenjeno ciljno skupino.

Zaradi preteklih dobrih izkušenj, ki so jih prepoznali organizatorji drugih tovrstnih prireditev in tudi tekmovalci, bo Pohorje Ultra Trail znotraj 53-kilometrske trase organiziral tudi prvo državno prvenstvo v trail teku, s čimer so organizatorji postali član Atletske zveze Slovenije. Pohorje Ultra Trail povezuje, kar so organizatorji upoštevali tudi pri načrtovanju tras, s katerimi so povezali pohorske naravne znamenitosti, planinske koče in s tem pet občin: Hoče-Slivnica, Slovenska Bistrica, Lovrenc na Pohorju, Maribor in Ruše.

“Prireditve in dogodki v takšnih obsegih so tisti, ki v našo destinacijo privabijo veliko obiskovalcev in stem je povezanih tudi več nočitev. Pohorje Ultra Trail je namreč povezal vse to, kar na Pohorju imamo v teh sodelujočih občinah. Pomeni vse deležnike, tako turistične ponudnike in naravne znamenitosti Pohorja. Gre torej za nek produkt, ki je še v nastajanju in ga lahko uporabimo tudi za drugačne namene oziroma za pripravo turistično cenovno ovrednotenih paketov. Večina deležnikov se namreč že zelo dobro zaveda, da lahko na Pohorju zeleni turizem prinaša celo več kot zimski,” je dejala Karmen Razlag in Zavoda za turizem Maribor-Pohorje.

Športni park Ruše, kjer bo letos glavni prireditveni prostor Pohorje Ultra Traila, in Društvo Aktivni smo delita poslanstvo promocije športa in motiviranja mladih k preživljanju časa na prostem. Direktor Zavoda Center za mlade Ruše in Športnega parka Ruše Tomi Prosnik je k temu dodal: »Sem izredno vesel in upam, da bo Pohorje Ultra Trail v Športnem parku Ruše našel svoj dom. Že 5 let osebno spremljam, kako delujejo in zavedam se, koliko energije vlagajo v ta projekt. Koncept je z letošnjim

 letom nadgrajen, še bolj uokvirjen in geografsko razširjen. Pri takšnih projektih vemo, da če ne rasteš, motivacija pada. PUT raste in s tem tudi zanos ekipe, kar prinaša pozitivne razglede za prihodnost. Sveto verjamem, da bomo z nadgradnjo sodelovanja letos še bolj pripomogli in podprli prireditev. Gre za lep projekt in potrudili se bomo, da bomo dober gostitelj. Povezali se bomo tudi programsko in v okviru Letnega odra Ruše organizirali na samem prireditvenem prostoru tudi koncert.«

Pohorje Ultra Trail se bo odvil 24. avgusta s prvim zgodnjim startom tekmovalcev na najdaljši 85-kilometrski trasi ob 4. uri. Drugo prijavno obdobje se zaključuje 31. julija, prijave pa so možne tudi po tem datumu, vendar tekačem od takrat naprej več ne pripada “goodie bag”.

Izjave sogovornikov je posnel medijski sponzor PUT-a BKTV

Dobrodošli na Pohorju. Povabilo organizatorjev velja!