Na teniškem turnirju ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open v Portorožu se konkurenca ne pritožuje, slovenski tenis pa ostaja zaskrbljen zaradi bolezenskega stanja 27-letnega Blaža Role.

Ptujčan, ki je bil edini slovenski teniški igralec neposredno uvrščen v glavni del turnirja, je včeraj moral odpovedati nastop na najmočnejšem moškem teniškem turnirju v Sloveniji. Nekdanji študentski prvak ZDA in zmagovalec sredozemskih iger leta 2013, ki je bil celo na 78. mestu lestvice ATP (2015), je že treniral v Portorožu, a v sredo začutil slabost in omotičnost. Zaradi slabšega stanja je bil hospitaliziran v izolski bolnišnici, kjer pa zdravniki niso postregli z dobrimi novicami.

»Ponovno se je, po desetih letih, pojavila hiper kalciemija. Slabo sem počutil na igrišču, kasneje tudi zunaj njega. V bolnišnici so naredili nekaj testov in zaradi slabih izidov so s testi nadaljevali, zato sem tam ostal nekaj dni. Do zaključkov zdravniki niso prišli, zato grem zdaj k specialistom. Malce me skrbi, ker sem pred desetimi leti miroval kar nekaj mesecev. Le da so takrat mislili, da je vzrok v zlomljenem gležnju. Zdaj vemo, da gre za nekaj precej zahrbtnega. Škoda. Očitno mi Portorož ni usojen,« je povedal 239. igralec na svetu.

V ponedeljkovem programu je v konkurenci posameznikov nastopil le Aljaž Radinski, četrtfinalist Portoroža v letu 2015, ki pa ni imel večjih možnosti proti Nemcu Tobiasu Kamkeju, v letih 2010 – 2015 rednemu članu elitne stoterice najboljših teniških igralcev na svetu. S 6:0 in 6:2, lažje od pričakovanj, je Radinski končal nastop na najmočnejšem moškem teniškem turnirju v Sloveniji.

Resda je pričakoval nastop v večernih urah, a je vseeno, precej razočaran povzel dogajanje na teniškem stadionu v Luciji: »Vseskozi sem se pripravljal za nastop v večernih urah, a kljub temu, da je bilo peklensko vroče, bi lahko iztržil precej več. Že v prvem nizu me je razorožil vročinski šok in žareča tla igrišča. Sploh ne vem, kaj se mi je zgodilo. Izgubil sem vso energijo in brez nje nisem mogel več. Škoda, ker vem, da sem dobro pripravljen in tudi želel sem si pokazati več. Kamke je izkušen tenisač, a moral bi se mu bolje upirati.«

Med dvojicami so na igrišče stopili štirje Slovenci. Moči sta združila Tom Kočevar Dešman in Nik Rzboršek, ki sta se odlično upirala navezi Stakhovsky (UKR)/Khabibulin (KAZ), sedem osvojenih točk več za nasprotnika pa je bilo dovolj za končnih 6:3, 6:4. Jaka Kaplja je združil moči s švedskim trenerjem Robertom Kjellbergom, a sta bila proti Avstralcema Proppogia/ Puodziunas rahlo slabša (1:6, 4:6). Zadnja tekma dneva se  je končala ob 21:23, Aljaž Radinski pa je z Argentincem slovenskega rodu Tomasom Lipovškom Puchesom imel zaključno žogo proti Hrvatoma Draganji in Serdarušiću v tretjem nizu (match tie break), a sta izpustila priložnost in izgubila s 6:7 (4), 6:4, 10:12.

V torkovem programu bodo nastopili trije Slovenci. Ob 16. uri bo na osrednjem stadionu nastopil Nik Razboršek, za njim Jaka Kaplja, potem Tom Kočevar Dešman, kot zadnji pa se bo predstavil prvi nosilec turnirja in lanski zmagovalec Ukrajinec Sergiy Stakhovsky.

Več informacij