Spoštovane in spoštovani, še 268 dni in ne 243 oz. 245, kot smo pomotoma zapisali na vabilu, nas loči do začetka 16. poletnih paralimpijskih iger, ki se bodo slavnostno začele 25. avgusta 2020 v Tokiu. Slovenske parašportnice in parašportniki bodo lovili že jubilejno 50. paraolimpijsko kolajno. Danes odprava kandidatov za nastop v Tokiu odhaja na priprave na Kanarske otoke. O razlogih in pomenu priprav je na včerajšnji novinarski konferenci na sedežu Loterije Slovenije spregovoril tudi Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja. Svoje misli sta pred odhodom strnila tudi paraplavalec Darko Đurić in paratriatlonec Alen Kobilica.

Največje tekmovanje športnikov invalidov, paraolimpijske igre, so oddaljene manj kot leto dni. V načrtih priprav za Tokio 2020 je krovna zveza ZŠIS-PK prvič doslej načrtovala zimske priprave, nekaj najboljših športnikov in nekateri obetavni mladi tekmovalci bodo naslednjih 14 dni preživeli športno delovno na Kanarskih otokih. Priprave bodo potekale med 30. novembrom in 14. decembrom na Kanarskih otokih (točneje na otoku Lanzarote v mestu Arrecife), kjer bodo imeli naše športnice in športniki na voljo 50-metrski olimpijski bazen, atletski stadion, kolesarske in tekaške poti ter fitnes.

Na priprave odhajajo paraplavalca Darko Đurić in Tim Žnidaršič Svenšek, parakolesarski dvojec Aleš Dragar in Jurij Porenta, paratriatlonec Alen Kobilica ter slepi maratonec Sandi Novak. Ekipi in pripravam se bo pridružil tudi obetavni gluhi tekač Tadej Enci, ki ga v prihodnjem letu čaka nastop na svetovnem prvenstvu. Ob tem bo zveza zagotovila tudi ustrezno strokovno in logistično podporo. Na pripravah bodo sodelovali trenerji: Gregor Nahtigal, Emil Tahirovič, Roman Kejžar, Luka Kovic in Jana Čander.

Več informacij

Foto: ZŠIS-POK


Prenesi