Grega Žemlja bo za vedno zapisan v anale slovenskega tenisa. Kot prvi Slovenec je osvojil turnir serije challenger (Cancun 2008), kot prvi Slovenec se je uvrstil v glavni del enega od turnirjev za grand slam (Wimbledon 2009), kot prvi Slovenec je na grand slamu igral tretji krog (US Open 2012), kot prvi in za zdaj edini Slovenec se je prebil pod 50 mesto na svetu, kot prvi Slovenec je igral v finalu turnirja ATP (Dunaj 2012) in kot prvi Slovenec je premagal igralca iz prve deseterice (Janko Tipsarević 2013). Ob tem je v karieri z nagradnimi skladi na turnirjih zaslužil 1,2 milijona dolarjev in postal rekorder po številu nastopov v dresu slovenske reprezentance. Grega je v 13-ih letih za Slovenijo odigral 64 dvobojev.

Grega Žemlja: slovo od teniške kariere jemljem kot začetek novega poglavja
Največji teniški turnir v Sloveniji Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2017, ki se ta konec tedna zaključuje v Portorožu, ni minil zgolj v zdravem tekmovalnem duhu. Na njem se je od številnih navijačev in podpornikov slovenskega tenisa poslovil, verjetno najbolj uspešen slovenski teniški igralec, Grega Žemlja. Polfinalni teniški večer v Portorožu je tako postregel tudi z ekshibicijskem dvobojem, ki ga je v poslovilnem duhu Žemlja odigral z Aljažem Bedenetom, Blažem Kavčičem in Kajo Juvan.

O slovesu od kariere je razmišljal že dalj časa, letos pa je odločitev dokončno sprejel. »Za mano sta dve desetletji intenzivnega teniškega življenja. Osebno sem najbolj ponosen na svoj prispevek v slovenskem teniškem prostoru in na kariero, ki sem jo ob tem zgradil. Zaradi ljudi, ki so mi stali ob strani ob teniških in življenjskih preizkušnjah, si danes in v prihodnosti življenja brez tenisa ne predstavljam. To je moj svet in z njim želim ostati povezan. V naših vrstah so številni mladi teniški talenti in svojo energijo in čas želim vložiti vanje. Mladincem je treba pomagati pri stresnih prehodih v članske ekipe,« poudarja Žemlja.

Ob svojem slovesu se je zahvalil vsem, ki so mu vsa ta leta stali ob strani in ga podpirali. Med obiskovalci je bilo moč opaziti tudi Žemljinega trenerja Žigo Janškovca, ki je  sodelovanje z najboljšim slovenskim igralcem pospremil z naslednjimi besedami: »Danes se poslavljamo od vrhunskega športnika z izjemno kariero. Bil je zelo strog do samega sebe, morda celo preveč. Športni kolegi se ga bomo spominjali kot priljubljenega in poštenega igralca. Res sem vesel, da sem bil del te Gregove zgodbe.«

Ekshibicijski dvoboj, ki ga je odigral z Aljažem Bedenetom, Blažem Kavčičem in Kajo Juvan (wimbledonska zmagovalka ter evropska prvakinja do 18 let), je postregel z nekaj odličnimi točkami. »Danes mi je bilo v čast odigrati Gregovo poslednjo tekmo. Na začetku moje poti mi je stal ob strani, me podpiral in mi pomagal z nasveti. Občudujem ga kot igralca in kot kolega in mu iz srca čestitam za vse dosežke. Zahvaljujem se mu, ker me je petkrat premagal.«, je po odigranem dvoboju povedal Aljaž Bedene. Blaž Kavčič je dodal: » Žal mi je, da teniški prostor izgublja takšnega igralca, kajti Grega je vzor tako mlajšim generacijam kot tudi nam. Veliko sva skupaj trenirala in tudi tekmovala, kar mi je bilo vedno v veselje in užitek. Vendar, njegovo odločitev je potrebno spoštovati in mu resnično želim vse dobro.«

Aktualna evropska prvakinja do 18 let, Kaja Juvan se je z veseljem udeležila slovesa slovenske teniške legende in pri tem poudarila: »Grega sploh ne veš, kakšen supehe si doegel in to v moškem tenisu, kjer je težje uspeti kot pri dekletih. Upam, da bom sam šla po tvojih stopinjah.«

V reprezentančni ekipi je največkrat sodeloval z dolgoletnim kapetanom in nekdanjim igralcem Blažem Trupejem: »V čast mi je bilo vseh 12 let sodelovati z Gregom in na vseh 27 obračunih za Davisov pokal imeti takšnega igralca v reprezentanci Slovenije. Vedno je bil pripravljen, brez dodatnih prošenj in z veseljem sodelovati ter zastopati slovenske barve. Želel bi si, da bi se v prihodnosti odločil, da me nadomesti na mestu kapetana, kajti verjamem, da bi bil v tej vlogi v reprezentanci odličen."

Tudi predsednik Teniške zveze Slovenije Marko Umberger ob slovesu teniškega asa ni ostal ravnodušen: »Gregovo slovo ima grenak priokus. Priznam, da sem ta trenutek žalosten. Slovenski teniški prostor je izgubil vrhunskega igralca in velikega človeka. Na drugi strani pa sem izjemno vesel, da Grega želi ostati aktivno vključen v razvoj slovenskega tenisa in mladih talentov.«

ATP Challenger Zavarovalnica Sava Open
V velikem finalu letošnje, sicer pete izvedbe najmočnejšega turnirja v Sloveniji, se bosta pomerila, 21-letni Italjan Matteo Berrettini (162.ATP), ki je gladko s 6:4, 6:2 premagal Aldina Setkića (192.) iz BIH. Oba teniška igralca bosta s ponedeljkom dosegla rekordni uvrstitvi na lestvici ATP.

Precej večje zanimanje pa je požel drugi polfinale, kjer so teniški sladokusci želeli videti grškega čudežnega najstnika Stefanosa Tsitsipasa (168.). 19-letni Grk je imel svoje možnosti, a je v tretjem nizu izkušeni Ukrajinec Sergiy Stakhovsky (115.) izkoristil edini brejk pri 4:4 in končal izenačen dvoboj v svojo korist. Sobotni finale med mladim Berrettinijem in Stakhovskym, nekdaj 31. igralcem sveta, bo na teniškem stadionu ob 20. uri. Finale bo moč videti tudi na Sport Klubu.

V konkurenci dvojic sta zmagi slavila prva nosilca turnirja Čilenec Hans Podlipnik Castillo in Belorus Andrei Vasilevski, ki sta v izenačenem dvoboju s 6:3, 7:6(4) premagala Čeha Lukasa Rosola in Hrvata Franka Škugorja. Kot zanimivost velja omeniti, da ima  Podlipnik Castillo  družino v Avstriji, njegov prapradedek pa je bil Slovenec.

www.slo-open.si

Foto: Vid Ponikvar / Sportida