Slovenska ženska reprezentanca je tudi v tretji tekmi v Bathu v 1. evro-afriški skupini Pokala Federacije morala priznati premoč, tokrat grški.

Kaja Juvan (169. WTA) se je pomerila s tri leta starejšo Valentini Grammatikopoulou (171.), ki jo je lani na turnirju v Zagrebu (peščena podlaga) premagala s 6:3, 6:2. V prvem nizu v Bathu sta obe igralki po enkrat izgubili začetni udarec, zato je odločitev padla v 13. igri. Grkinja je bila bolj zbrana; tie break je zaključila s 7:2. V drugem nizu je Grkinja vodila s 3:1 in 5:3, a se je 18-letna Kaja pri 5:4 za Valentini vrnila v igro. Osvojila je tri zaporedne igre ter pri tem dvakrat odvzela servis nasprotnici. Žal je v tretjem nizu Grkinja vrnila Juvanovi z dvema brejkoma, kar je bilo dovolj za zmago s 6:3.

V drugem nastopu sta se srečali najboljši igralki obeh reprezentanc, Dalila Jakupovič (86.) in Maria Sakkari (38.). Sakkarijeva je v Bathu z 1:2 izgubila z Johanno Konta in z 2:0 premagala Anno Bondar, medtem ko je Jakupovičeva izgubila z obema. Dalila je odlična začela uvodni niz. Z dvema brejkoma je ušla Grkinji in s 6:4 varno pripeljala prvi niz v slovenski pristan. Tudi v drugem je začela imenitno, saj je povedla s 3:0. Le še tri igre so jo ločile od zmage, a je bil to žal račun brez krčmarja. Sakkarijeva je odločno napadla začetni udarec Slovenke ter si pri tem priigrala štiri priložnosti za brejk in dve od teh tudi izkoristila. Drugi niz je Grkinja dobila s 6:4. Tretji niz je bil do 3:3 izenačen, odločilen odvzem servisa je Sakkarijevi uspel v sedmi igri, brejk pa je podprla še v deveti igri in dobila tretji niz s 6:3. Dalila Jakupovič je po tekmi dejala: »Tekma je bila izenačena. Žal se mi je v drugem nizu pri vodstvu s 3:0 ugasnil bekend, malce sem začela hiteti in Maria se je vrnila v igro. Nimam si česa očitati, saj sem dala vse od sebe. Jutri gremo na zmago, da ostanemo v tej skupini Pokala Federacij.«

Sakkarijeva in Jakupovičeva sta se v preteklosti že pomerili in obakrat je bila boljša Grkinja. V Bad Salguau 2015 je slavila zmago s 6:2, 6:3, leto kasneje v Essnu pa s 6:3, 6:0. Po treh porazih, ki naša dekleta vodijo v neposreden boj za obstanek proti Gruziji, je nastope ocenil kapetan reprezentance Andrej Kraševec: »Žal nismo uspeli izkoristiti svojih priložnosti prti Grkinjam. Imeli smo zelo močno skupino in tudi nekaj smole. Za obstanek igramo proti Gruziji. Dali bomo svoj maksimum in mislim, da nam bo uspelo.«

V boju za obstanek v 1.evro-afriški skupini se bo Slovenija, danes, 9. februarja ob 17:30 pomerila z Gruzijo, ki je v skupini B izgubila s Srbijo in Hrvaško z 1:2, s Turčijo pa z 0:3.

1.evro-afriška skupina Pokala Federacij, Bath, Velika Britanija

VELIKA BRITANIJA – SLOVENIJA 3:0
K. Boulter (VB) – K. Juvan (SLO) 6:4, 6:2
J. Konta (VB) – D. Jakupovič 7:6 (7), 6:2
H. Dart, K. Swan (VB) – D. Jakupovič, K. Juvan (SLO) 6:2, 6:2

MADŽARSKA – SLOVENIJA 3:0
A. Bondar (MAD) – K.Juvan (SLO) 6:1, 6:4
D. Galfi (MAD) – D. Jakupovič (SLO) 4:6, 6:1, 6:4
R. L. Jani, A. Nagy (MAD) - N. Potočnik, N. Radišič 7:6 (3), 4:6, 6:2

GRČIJA – SLOVENIJA 2:1
V. Grammatikopoulou (GRČ) – K. Juvan (SLO) 7:6 (2), 5:7, 6:3
M. Sakkari (GRČ) – D. Jakupovič (SLO) 4:6, 6:4, 6:3
V. Grammatikopoulou, M. Sakkari (GRČ) – N. Potočnik, N. Radišič 0:6, 0:6

www.tenis-slovenija.si

V priponki lahko najdete izjavi kapetana Andreja Kraševca in igralke Dalile Jakupovič.

Foto: Sportida / Vid Ponikvar


Prenesi