Teniški svet še naprej pretresajo posledice pandemije. Mednarodna teniška zveza (ITF) je namreč med drugim sporočila, da bo Slovenija v pokalu FED naslednji dvoboj odigrala šele leta 2022. Finale, ki bi moral biti aprila letos v Budimpešti, bo odigran od 13. do 21. aprila leta 2021 v prestolnici Madžarske.

“Razočaran sem, da naslednje leto ne bomo igrali. Pričakoval sem namreč, da bomo še nadgradili letošnje rezultate, ko nam je le ena zmaga zmanjkala za kvalifikacije za svetovno skupino. Imam pa idejo, da bi organizirali kakšno prijateljsko tekmo, če bo to izvedljivo. Želim namreč ohraniti ekipni duh, ki smo ga zgradili v zadnjih letih,“ je dejal kapetan slovenske reprezentance Andrej Kraševec. Slovenija je letos nastopala v prvi evroafriški skupini, kjer je po porazu na zadnji tekmi proti Srbiji tudi ostala. Na finalnem turnirju pokala FED bo nastopilo 12 reprezentanc, ki so se tja uvrstile letos. Prizorišče finala ostaja Budimpešta. Play-off, ki bi moral biti prav tako odigran aprila pa bo na sporedu februarja prihodnje leto. Tekmovanje bo svoj letni format znova prevzelo leta 2022.

Spremembe pa so napovedane tudi v Davisovem pokalu. Letošnja tekmovanja so odpovedana, kar pomeni, da je finale prestavljeno na november 2021. V Madridu bo nastopilo 18 reprezentanc, ki so si nastop zagotovile že letos. “To je veliko razočaranje. Ne vemo, kaj se bo v posameznih državah in Španiji dogajalo v naslednjih mesecih do novembra, tako, da smo morali sprejeti takšno odločitev. Ta odločitev pa ne bo vplivala na naše dolgoletne načrte v povezavi s tem tekmovanjem. Skupaj z ITF obljubljamo, da bomo leta 2021, ko bo situacija boljša organizirali izjemno tekmovanje,” je dejal Gerard Pique, predsednik Kosmos Tennisa.

Na prihodnje leto so prestavljeni tudi vsi dvoboji svetovne skupine I in svetovne skupine II, ki bi morali biti odigrani septembra. Datumi še niso znani, pri ITF pa pravijo, da bodo dvoboji odigrani ali marca ali septembra leta 2021. “Uradno je tako, da letos ne moremo igrati in s tem smo se sprijaznili. Upamo da se bo naslednje leto situacija umirila in da bomo lahko igrali proti Paragvaju in se tako vrnili v borbo za elitno skupino Davisovega pokala,” je dejal kapetan reprezentance Miha Mlakar.

Več informacij