Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 30. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2019. Za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Antonu Sazonovem - Tonaču, v športnem plezanju sta lovoriko znova osvojila Janja Garnbret in Jernej Kruder, najuspešnejša alpinistka je Sara Jaklič in alpinist Luka Lindič, naj ledna plezalka Maja Šuštar in naj turni smučar Luka Kovačič. PZS je ob tej priložnosti tudi sporočila, da slovenska tekma svetovnega pokala v športnem plezanju ni več pod vprašajem in da se 25. in 26. septembra 2020 v dvorani Stožice v Ljubljani obeta dogodek, kot ga še ni bilo.

Zbrane je uvodoma pozdravil Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, ki je poudaril, da so slovenski športniki najboljši ambasadorji naše domovine. Ponosno jim je čestitala tudi podpredsednica Planinske zveze Slovenije Irena Mrak: "Ponosna sem na vse, kar smo oz. ste dosegli v preteklem letu v vseh štirih panogah pod okriljem PZS. Osebno bolj poznam dosežke v alpinizmu, a po dosežkih v zadnjem letu je treba na prvo mesto postaviti športno plezanje, prav tako pa ste tudi v lednem plezanju in turnem smučanju dosegli res lepe rezultate." Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.

Najuspešnejši alpinisti leta 2019
Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Sara Jaklič (AO PD Kranj), ki tvori vrh slovenskega ženskega alpinizma. Bera njenih vzponov v letu 2019 je izjemna, pozimi je bila aktivna predvsem v slovenskih in italijanskih stenah, po boleči in tragični izkušnji na odpravi v Pakistanu pa se je v drugem delu sezone posvetila težkim smerem v Dolomitih in Alpah. Najuspešnejši alpinist 2019 Luka Lindič (AO PD Celje-Matica), trenutno na odpravi v Patagoniji, se je v preteklih letih dokončno uveljavil kot eno največjih imen svetovnega alpinizma. Lansko leto je zanj minilo brez večjih odpravarskih ciljev, zato se je posvetil težkim smerem. Najbolj sta izstopali prvenstvena smer The sound of silence v vzhodni steni Mt. Fay v kanadskem Skalnem gorovju in smer End of silence v steni bavarskega Feuerhörndla, ki predstavlja del t. i. alpske trilogije težkih desetic iz devetdesetih let 20. stoletja.

Najperspektivnejši alpinist Bor Levičnik (AO PD Ljubljana-Matica) kaže veliko nadarjenost, zagnanost in hkrati zrelost pri ukvarjanju z alpinizmom; v sezoni 2019 je bil na svoji prvi odpravi v Himalajo in tudi v domačih gorah opravil vrsto odličnih vzponov. Komisija za alpinizem PZS je priznanje za posebne dosežke v alpinizmu podelila Janezu Svoljšaku (posthumno) in Mihi Zupinu (oba AO PD Kranj), ki sta slovensko alpinistično javnost navdušila z uspehom njune odprave na Aljaski, žal pa se je Janezova življenjska pot nepričakovano in mnogo prezgodaj končala med odpravo v pakistansko Himalajo.

Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu je gornik, alpinist, turni smučar, gorski reševalec inštruktor in gorski vodnik Anton Sazonov - Tonač (roj. leta 1937), že več kot šest desetletij zvezda stalnica slovenskega alpinizma, za starejše prekaljeni stari maček, za mlajše generacije legenda. Prečenje Chamoniških igel leta 1961 je bil pomemben dosežek in priprava na severno steno Matterhorna po smeri bratov Schmidt, ki jo je leta 1962 opravil v navezi z Branetom Pretnarjem. Uspehi v Alpah so mu leta 1964 prinesli mesto vodje prve odprave na Svalbard - Spitzberge, na kateri je dodal nov drobec v zakladnico slovenskih odpravarskih izkušenj. Bil je član druge jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO) Kangbačen 1965, na kateri sta s Pavletom Dimitrovom dosegla najvišjo točko in bivakirala na 7800 metrih, le sto metrov pod vrhom. Leta 1968 je z Alešem Kunaverjem in Stanetom Belakom - Šraufom opravil prvi zimski vzpon v Čopovem stebru v Triglavski severni steni in na odpravi v Hindukuš s Šraufom splezal na neosvojeni šesttisočak Lunkho i Hevad. Naslednje leto, 1969., se je udeležil uspešne odprave JAHO III na Anapurno 2, leta 1976 pa je vodil uspešno odpravo, ki je po prvenstveni smeri v zahodni steni osvojila vrh Trisula 1. Tako je imel Tonač pomembno vlogo pri vseh treh ciljih učne dobe slovenskega himalajizma - Kangbačnu (7902 m), Anapurni 2 (7937 m) in Trisulu 1 (7120 m).Tudi v zrelih letih uporablja bogato znanje in izkušnje pri organizaciji reševalne službe, vodniške organizacije, vodništva, posveča se mentorstvu pri ustanavljanju novih alpinističnih odsekov in izobraževanju mladih alpinistov.

Najuspešnejši športni plezalci leta 2019
Najuspešnejša športna plezalka je že četrtič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), okronana tudi za športnico leta 2019. Lani je kot prva v zgodovini osvojila tri naslove svetovne prvakinje in še vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020 ter postala prva športna plezalka, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala (SP) v balvanih, poleg tega pa skupno desetkrat stala na stopničkah SP ter osvojila skupni naslov v balvanih in kombinaciji. Najuspešnejši športni plezalec je znova Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica) z eno balvansko zmago v SP in uvrstitvijo v najboljšo deseterico tako v skupnem seštevku SP kot na svetovnem prvenstvu.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj), druga slovenska potnica na olimpijske igre, Lučka Rakovec (PK FA), evropska prvakinja v težavnosti in četrta v skupnem seštevku SP v tej disciplini, Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), evropska prvakinja v balvanih in tretja na svetovnih igrah, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), evropska podprvakinja v balvanih in sedma na svetovnem prvenstvu v težavnosti, Mina Markovič (ŠPK Plus), četrta na EP v težavnosti, Katja Kadić (PK Scena) osma balvanistka sveta, Tjaša Kalan (AO PD Kranj), sedma na EP v težavnosti, Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto medaljo SP v balvanih in skupno osmo mesto, Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), finalist tekem SP v težavnosti, ter Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), četrti oz. osmi na EP v težavnosti.

Planinska zveza Slovenije je tudi sporočila, da slovenska tekma svetovnega pokala v športnem plezanju ni več pod vprašajem. V dvorani Stožice v Ljubljani namreč 25. in 26. septembra 2020 skupaj z generalnim sponzorjem slovenske reprezentance v športnem plezanju Prvo osebno zavarovalnico in Valom 202 po vzoru nekaterih večjih plezalnih spektaklov po svetu pripravljajo svež in privlačen dogodek, ko kot ga v Sloveniji še ni bilo.

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu ter tekmah evropskega mladinskega pokala so prejeli Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica), svetovna in evropska mladinska prvakinja v kombinaciji, Liza Novak (PK Laško), Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica), Žiga Zajc (PK Scena), Jaka Jaki (DRPK) in Luka Jerman (PK Kamnik). Priznanje v paraplezanju je prejel Gregor Selak (DRPK) za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu.

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju 2019
Najuspešnejša ledna plezalka je znova Maja Šuštar (AO PD Domžale), že tretjič zapored skupna zmagovalka slovensko-hrvaško-srbskega pokala in skupno tretja v evropskem pokalu v lednem plezanju. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil že drugič imenovan Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), lani na svetovnem prvenstvu v kategoriji članov 14. v vzponu in 21. posamezno.

Prejemniki priznanj so povedali ...

ANTON SAZONOV - TONAČ, prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu: "Prav prijetno sem presenečen nad priznanjem za življenjsko delo, ob katerem se mi spomin vrača k alpinističnim začetkom. Pozneje, ko sem nehal z večjimi vzponi, pa sem se posvetil tudi posredovanju izkušenj mladim, da bi bili v hribih varnejši. Čeprav se v hribih dogaja marsikaj, je vedno treba upoštevati, da vrh ni cilj, cilj je, da prideš živ domov. Nek ameriški general je nekoč rekel: Ne potrebujem mrtvih herojev, potrebujem žive borce - in malo sem se tudi držal tega, da sem se znal pravočasno umakniti. Kar nekajkrat sem bil v položaju, ko sem imel srečo, da sem danes še tukaj. Alpinizem je moje življenje, rad imam naravo, rad imam hribe - in alpinizem mi je dal tudi veselje do življenja. Danes pa me presenečajo mladi, navdušen sem, kaj vse zmorejo. Včasih nas je bilo strah, danes pa lahko kar strmimo ob njihovih dosežkih, zato iskrene čestitke vsem mladenkam in mladeničem."

SARA JAKLIČ, najuspešnejša alpinistka 2019: "V plezalni sezoni 2019 sem se osredotočila predvsem na odpravo v Pakistan, ki je bila tudi glavni cilj sezone. Zato sem v začetku leta skušala čim več časa preživeti v slovenskih hribih, ki so odličen poligon tudi za visoke stene Himalaje. Za kratek čas sem se odpravila v Dolomite, potem pa ves prosti čas do odprave posvetila hoji v hrib s težkih nahrbtnikom in aklimatizaciji v sosednji Avstriji. Po odpravi sem preostanek poletja skušala čim bolje izkoristiti v slovenskih hribih in krajših izletih po italijanskih Dolomitih. Letos se z Marijo Jeglič odpravljava na Norveško, ki ponuja veliko možnosti za plezanje kombiniranih ledno-skalnih smeri. Za letošje poletje še nimam izoblikovanih načrtov, vsekakor pa si v daljšem časovnem intervalu obetam kakšno odpravo v visoka gorstva."

LUKA LINDIČ, najuspešnejši alpinist 2019: "Čeprav sem manj prisoten na slovenski sceni kot pred leti, mi je povratna informacija slovenske plezalne/alpinistične družbe še vedno najpomembnejša, zato sem tega naziva vedno vesel. V letu 2019 sem želel plezati na čim višji ravni v kombiniranih smereh v velikih stenah in težkih večraztežajnih smereh. Oboje mi je dobro uspelo s smerema The sound od Silence v Kanadi in The end of Silence na Bavarskem. Hmmm. Zanimivo naključje imen dveh smeri, ki sta najbolj zaznamovali moje preteklo leto. V zadnjih dveh, treh letih se je veliko spremenilo v moji glavi. Veliko bolj se znam poslušati in biti iskren do sebe tako pri treningu kot pri sprejemanju odločitev. Preveliko prijateljev ali znancev je umrlo v gorah v tem obdobju, da bi lahko treniral in šel plezat v hribe z isto miselnostjo kot pred leti. Vem, da nevarnosti nikoli ne bo mogoče popolnoma odstraniti iz našega početja. Manj je več je načelo, ki se ga vse bolj držim. Ko se mi zdi, da vse 'štima', sem sposoben opraviti zelo dober vzpon. Po drugi strani pa takoj, ko se mi zdi, da ena stvar ni v redu, velikokrat sploh ne grem. Trenutno sem v Patagoniji z Luko Krajncem, nadaljevanje leta pa je še v snovanju."

JANJA GARNBRET, najuspešnejša športna plezalka 2019: "Zame je bil zagotovo prvi vrhunec sezone zmaga na vseh tekmah za svetovni pokal v balvanskem plezanju, pozneje pa še tri zlate medalje na svetovnem prvenstvu, kar je bil vrhunec sezone ter še vstopnica za olimpijske igre kot češnja na vrhu torte. Napredovala sem v vseh mogočih pogledih - tako v fizični pripravljenosti, ki je bila na precej višji ravni kot leto prej, naredila pa sem tudi velik korak naprej v psihični pripravljenosti, da sem ostala osredotočena in zbrana skozi vse tekme. Letošnje sezone se lotevam še z večjo osredotočenostjo. S trenerjem Romanom Krajnikom trdo delava in se pripravljava na glavno tekmo sezone. Zagotovo mi naslovi stroke in novinarjev veliko pomenijo, ampak tega ne bi bilo, če ne bi uživala v tem, kar počnem. Tako da grem v novo sezono z veliko motivacije in dobre volje."

JERNEJ KRUDER, najuspešnejši športni plezalec 2019: "Glede na dolgo tekmovalno sezono sem ostal z malo dobrimi rezultati, poleg tega pa mi je ostalo premalo časa za plezanje v skali. Ampak kljub vsemu sem ponosen na dva rezultata sezone. Vesel sem, da sem sam sebi dokazal, da sezona 2018 ni bila zgolj naključje, in uspel ponovno zmagati težek svetovni pokal v Moskvi. Drugi rezultat pa je bolj 'naravne' narave, saj sem uspel preplezati še en balvanski problem 8c v skali. Po poškodbi konec leta zdaj težko čakam na popolno zaupanje v svojo roko in upam, da lahko do prve mednarodne tekme pridobim čim več moči in samozavesti. Sicer pa sem vesel, da ne glede na nazadovanje v skupnem seštevku še vedno dokazujem, da zmorem poseči v svetovni vrh, in da javnost to še vedno opazi."

MAJA ŠUŠTAR, najuspešnejša ledna plezalka 2019: "Realno gledano je slovensko ledno oz. orodno plezanje še vedno svetlobna leta za uspehi slovenskih športnih plezalcev. Pri nas je to še vedno plezalna zvrst v razvoju, zato je vsak korak naprej pomemben. Največ mi pomeni, da mi je lani uspelo v smeri z oceno D13, s katero sem za nekaj stopenj premaknila mejo dosedanje najtežje ženske preplezane smeri v orodnem plezanju. S tem smo stopile korak bližje boljšim lednim plezalkam v svetu, zato me je tudi priznanje naše krovne organizacije zelo razveselilo."

LUKA KOVAČIČ, najuspešnejši turni smučar 2019: "Turno smučanje je vsako leto dopolnitev moje poletne gorskotekaške sezone. Čeprav v Sloveniji zadnja leta ni najlažje najtiterenov za trening na smučeh, se vsako leto znova potrudim, da poskusimdržati stik s konkurenco. Tako mi je lani verjetno največ pomenil uspeh na evropskem prvenstvu.Upam, da se v Sloveniji kmalu najde spet kakšen mladi up, ki bopomagal gnati ta stroj naprej. Priznanje mi pomeni, da vseeno delam dobro in v pravi smeri. Letos se bolj posvečam letni sezoni, ker glede nato, da zunaj rastejo zvončki, kakovosten trening ni mogoč in realnone bi mogel biti konkurenčen na najvišji ravni, kamor želim poseči, tako da se največjihtekem letos ne bom udeležil. V naslednjih letih upam na kakšen meter snega, da bomo lahko veselo in s polnoparo trenirali na snegu in posegali po najvišjih mestih."

Več informacij

Foto: Oto Žan. Fotografiji Sare Jaklič in Luke Lindiča sta iz njunega osebnega arhiva