Slovenska članska futsal reprezentanca bo čez teden dni začela svoj sedmi nastop na evropskem prvenstvu. Selektor Tomislav Horvat je predstavil seznam reprezentantov, na katere računa. Ekipa je zadnje dni trenirala v Litiji, zbrala se bo vnovič v soboto, v torek, 18.1., pa potuje na evropsko prvenstvo na Nizozemskem, kjer tekmovanje začenja v predtekmovalni skupini, kjer so še Kazahstan, Italija, Finska.

Slovenci imamo radi futsal
»Poznani so vsi uspehi slovenske futsal reprezentance. To je že sedmi nastop reprezentance na evropskem prvenstvu, kar je dokaz kvalitetnega in strokovnega dela. Preteklo evropsko prvenstvo, leta 2018 je bilo v Sloveniji, se je potrdilo, da imamo Slovenci radi futsal,« je ob nagovoru reprezentanci povedal generalni sekretar NZS Martin Koželj, ki je na koncu zaželel izbrani vrsti vse dobro in uspešno na prvenstvu stare celine, ki se začne 19.1., Slovenija pa bo prvič na terenu 20.1.

Slovenija AA: Tjaž Lovrenčič (KMN Meteorplast Šic Bar), Nejc Berzelak (KMN FC Litija), Teo Turk (Futsal klub Dobovec), Max Vesel (ŠD FK Siliko), Nejc Kovačič (KMN Oplast Kobarid), Jeremy Bukovec (ŠD FC Ptuj), Igor Osredkar (KMN FC Litja), Denis Totošković (A.S.D. CDM FUTSAL ITA), Nejc Hozjan (A.S.D. FF Napoli ITA), Gašper Vrhovec (KMN FC Litija), Alen Fetić (Petrarca Calcio Cinque ITA),  Klemen Duščak (Futsal klub Dobovec), Žiga Čeh (Futsal klub Dobovec), Tilen Gajser (ŠD FC Ptuj), Matej Fideršek (A.S.D. CDM FUTSAL ITA)

Tomislav Horvat, selektor: »Seznam je bolj ali manj znan, že dalj časa je jasnih tistih 10 igralcev, ki bodo nosili glavno vlogo na evropskem prvenstvu. To se lahko menja le v primeru bolezni ali poškodbe. Moram reči, da so nam priprave v tem tednu v Litiji še kako prav prišle. Imeli smo dovolj časa za uigravanje, kar sicer na rednih zborih ni možno, ker imamo na voljo le en dan, temu pa takoj sledi tekma. Zato smo ta teden dobro izkoristili, veliko smo naredili. Misli pa so pri Kazahstanu, ki je naš prvi tekmec na evropskem prvenstvu. To je vrhunska ekipa, ki jo krasi tudi igra z vratarjem, ki ga vključujejo. Prepričan sem, da jim lahko pariramo. Na takih tekmah odločajo malenkosti, ki jih včasih ne moreš predvideti. Pričakujem, da bodo fantje odigrali na najvišji možni ravni, da dajo vse od sebe. Na prvi tekmi pa nas zanima le zmaga.«

Igor Osredkar, kapetan: »Priprave v Litiji so nam prišle zelo prav. Količina treninga vedno manjka, tokrat pa smo imeli dovolj časa, da smo se pripravili, izpilili detajle, okrepili smo moštveni duh. Resnično smo delali kvalitetno, posvetili smo se igri z vratarjem, prekinitvam. Jutri smo prosti, v soboto se zberemo in temu sledi odhod na EP. V naših mislih je le in samo prva tekma proti Kazahstanu, ki smo ga preučili. Želim si, da ostanemo zdravi, da se ognemo vsem virusom in da v popolni postavi nastopimo na evropskem prvenstvu. Tako smo lahko zelo nevarni. Primarni cilj reprezentance je 1. ali 2. mesto v skupini. Kar bo več, bo češnja na torti. Zavedamo se svojih kvalitet, a tudi hkrati zahtevnosti predtekmovalne skupine, ki so jo nekateri poimenovali celo skupina smrti.«

Slovenija na EP 2022:
- 20.1. : Slovenija – Kazahstan (17.30) (prenos na TV Slovenija 2)
- 24.1. : Slovenija – Italija (17.30) (prenos na TV Slovenija 2)
- 28.1. : Slovenija – Finska (17.30) (prenos na TV Slovenija 2)

Sedmič na EP
Slovenija bo na evropskem prvenstvu članov igrala sedmič, dosedaj se je med evropsko elito merila v letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016 in 2018. Pred tremi leti je Nogometna zveza Slovenije vzorno gostila evropsko prvenstvo v športni dvorani Stožice, kjer so evropski prvaki postali Portugalci. Dosedaj sta reprezentanco na EP vodila dva selektorja: Darko Križman (2003.) in Andrej Dobovičnik (2010., 2012., 2014., 2016., 2018.), Tomislav Horvat pa se bo v tej vlogi predstavil premierno. Slovenija se je dosedaj dvakrat uvrstila v drugo fazo tekmovanja na evropskih prvenstvih – v letih 2014 in 2018 je igrala v četrtfinalu. Slovenija je na evropskih prvenstvih med letoma 2003 in 2018 odigrala 15 tekem. V tem času je dvakrat ugnala Italijo (v letih 2014 in 2018), remizirala s Srbijo (2018.) in doživela 12 porazov.

Pred 280. uradno tekmo
Slovenija, članska reprezentanca, je dosedaj odigrala 279 uradnih tekem. Do danes je tako zbrala 124 zmag, 44 remijev in 111 porazov. Igor Osredkar je s 168 nastopi in 83 goli rekorder reprezentance po številu nastopov in doseženih golih v dresu Slovenije.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si