Slovenska reprezentanca po porazu proti Srbiji ostaja v 1. evroafriški skupini. Srbija je bila na odločilni tekma boljša z 2:1. V prvem dvoboju sta se srečali stari znanki Kaja Juvan (123. mesto na lestvici WTA) in Olga Danilović (174. mesto na lestvici WTA). Juvanova je bila boljša in zmagala s 6:2 in in 6:2. V drugem srečanju sta si nasproti stali prvi igralki svoje države Tamara Zidanšek (75. mesto na lestvici WTA) in Nina Stojanović (82. mesto na lestvici WTA). Stojanovićeva je bila boljša s 6:4 in 7:5. Do odločitve o napredovanju v nadaljevanje tekmovanja je prišlo v igri dvojic, kjer sta Nina Stoajnović in Aleksandra Krunić premagali Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan. Končni rezultat je bil 6:4 in 6:4. Slovenija bo tako naslednje leto še četrtič zapored igrala v tem rangu tekmovanja.

“Žal se nam danes proti Srbiji ni izšlo. Drugače pa sem s celotnim tednom zelo zadovoljen. Punce so dihale ena za drugo. V primerjavi z lani smo naredili korak naprej. Lani smo se borili za obstanek, letos pa smo bili tik pred tem, da napredujemo v kvalifikacije za svetovno skupino. Ta ekipa mora ostati skupaj. Mislim, da se bomo naslednje leto borili in naredili še en korak naprej,” je po koncu tekmovanja povedal kapetan Andrej Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015.

Juvanova je z Danilovićevo leta 2017 osvojila mladinski turnir v igri dvojic v Wimbledonu, v posamični mladinski konkurenci pa je Srbkinjo premagala tako na poti do evropskega naslova (2017) kot tudi naslova na slovitem Orange Bowlu (2016). Zdaj je prišla še do zmage v pokalu FED. Čeprav je Danilovićeva takoj odvzela servis tekmici pa je Juvanova nato prevzela pobudo in prvi niz dobila s 6:2. 19-letna Slovenka je prevladovala tudi v drugem in dvoboj se je zaključil po dvojni napaki Danilovićeve. Razmerje v točkah je bilo 60:36, srečanje pa je trajalo 59 minut.

“Odigrala sem super tekmo. Mislim, da je bila dobra odločitev, da sem v četrtek izpustila tekmo pozameznic. Spočila sem se in bolje pripravila na današnjo tekmo. Včeraj smo opravili kakovosten trening, danes sem se dobro ogrela in danes sem res dobro odigrala težko tekmo,” je bila zadovoljna Juvanova, ki je v Luksemburgu odigrala tri tekme in na vseh treh tudi zmagala V drugem dvoboju dneva sta se srečali Tamara Zidanšek in Nina Stojanović. Obe v dosedanjih dveh srečanjih med posameznicami nista zmagali. V tretjem pa je do uspeha prišla Stojanovićeva. V prvem nizu je Srbkinji za zmago zadostoval zgolj en “brejk”, v drugem pa je Stojanovićeva z dvema brejkoma povedla že s 4:1, a se je Zidanškova vrnila in izid izenačila na 5:5. V enajsti igri je servirala za vodstvo, a je še tretjič v nizu izgubila igro na svoj servis. Stojanovičeva je takoj zatem potrdila “brejk” in izenačila na 1:1.

Pri rezultatu ena proti ena se je kapetan Andrej Kraševec odločil za spremembo v igri dvojic. Poleg napovedane Zidanškove je namesto Jakupovičeve zaigrala Juvanova. Pri Srbiji sta še tretjič na tem tekmovanju zaigrali Nina Stojanović in Aleksandra Krunić. Srbkinji sta v prvem nizu enkrat odvzeli servis Slovenkama in zmagali s 6:4. Zelo izenačeno je bilo tudi v nadaljevanju, a sta morali Slovenki po uri in 19 minut priznati premoč. Srbija je tako zmagala z 2:1 in se uvrstila v nadaljevanje tekmovanja.

“Igrali sva odločilno tekmo za napredovanje. Na žalost se nam ni izšlo. Mislim, da sva s Kajo odigrali dobro tekmo. Malo nama je zmanjkalo, tekmici sta bolj uigrani. Zelo dobro pokrivata mrežo, sta konstantni. Ves čas sta pritiskali. Mislim, da so odločale malenkosti. Za nami je soliden teden. Premagali smo Turčijo, izgubili proti Poljski in danes žal še proti Srbiji. Mislim, da se naslednje leto spet vidimo in ponovno poizkušamo. Hvala za podporo v Sloveniji,” je po koncu dejala Zidanškova, Juvanova pa dodala: “Danes sva odigrali dobro tekmo, ampak Srbkinji sta “deblašici”. Dali sva vse od sebe. Razlike so bile majhne, malce nama je zmanjkalo. Vseeno je za nami pozitiven teden. Ne obupajmo in se trudimo naprej.”

Slovenija je z nastopi v letošnji sezoni končala, novo priložnost za napredovanje v svetovno skupino pa bo iskala prihodnje leto. Slovenke so bile nazadnje članice svetovne skupine leta 2012. Največji uspeh ženske reprezentance sega v leto 2003, ko so slovenska zlata teniška dekleta (Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan) v prvem kolu svetovne skupine premagale Argentinke, nato pa v teniškem spektaklu v Portorožu v četrtfinalu izgubile proti Rusinjam.

1. EVROAFRIŠKA SKUPINA Luksemburg (Esch-sur-Alzette): SLOVENIJA - SRBIJA 1:2
Kaja Juvan - Olga Danilović 6:2, 6:2
Tamara Zidanšek - Nina Stojanović 4:6, 5:7
Zidanšek/Juvan - Stojanović/Krunić 4:6, 4:6

Več informacij