Slovenska teniška reprezentanca je letošnje tekmovanje v pokalu FED v 1. evroafriški skupini začela z zmago. V sploh prvem medsebojnem dvoboju je premagala Turčijo z 2:1. Najprej je Kaja Juvan s 6:4 in 7:5 premagala Basak Eraydin, nato pa je Turkinja Pemra Ozgen z 2:1 v nizih (6:3, 5:7, 6:2) presenetila najboljšo slovensko igralko Tamaro Zidanšek. Odločitev je tako padla po igri dvojic. Tamara Zidanšek in Dalila Jakupovič sta premagali Aksujovo in Ozujevo s 6:0 in 6:4. Slovenijo jutri čaka verjetno odločilni dvoboj za prvo mesto v skupini proti Poljski, za katero igrata tudi Magda Linette (42. mesto na WTA) in Iga Swiatek (48. mesto na WTA).

Juvanova (123. mesto na WTA) se je morala proti Eraydinovi (424. mesto na WTA) za zmago zelo potruditi. Juvanova je po uri in pol igre zmagala s 6-3 7-5, pri čemer je v drugem nizu nadoknadila zaostanek z 1:3. Sicer pa smo v srečanju videlu kar 14 “brejkov”, pri čemer je bila za dva uspešnejša Juvanova. Nasprotnici je servis odvzela osemkrat, sama ga je izgubila šestkrat. “Tekma je bila precej naporna. Tekmico poznam, saj sva enkrat že igrali. Že prvi niz je bil zahteven. V drugem sem imela priložnost že pri 5:4, a sem se morala še boriti. Konec je bil res naporen. Je namreč zelo nepredvidljiva igralka. Vesela sem, da mi je uspelo zaključiti kot mi je,” je po koncu napornega dvoboja dejala Juvanova.

Takoj za Juvanovo je na igrišče št.1 v nacionalnem teniškem centru stopila še Tamara Zidanšek (75. mesto na WTA). Tudi ta dvoboj je bil zelo izenačen, prvi niz pa je dobila 33-letna Pemra Ozgen (209. Mesto na WTA) s 6:3. Še bolj napeto je bilo v drugem nizu. Zidanškova je do četrtega “brejka” prišla v enajsti igri. V naslednji ga je nato potrdila in izenačila na 1:1. V tretjem nizu pa je povsem prevladovala Ozgenova (v pokalu FED je prvič nastopila leta 2001), ki je igrala brez napake. Po dveh urah in osmih minutah je bilo dvoboja konec in Turčija je izenačila na 1:1. Tudi v tem srečanju smo videli kopico “brejkov”, skupaj kar petnajst. Devet jih je dosegla Ozgenova, šest Zidanškova. “Dala sem vse od sebe. Tekma je bila zelo napeta. Ona je v ključnih momentih odigrala bolj zbrano in mi ni nič podarila. Danes se mi žal ni izšlo, ker je bilo z moje strani preveč napak v ključnih momentih. Čar tega tekmovanja pa je, da se igra tri tekme in potem je odločala tekma dvojic,” je po porazu dejala Zidanškova, ki jo je nato takoj čakala igra dvojic.

Če sta bila posamična dvoboja izenačena pa je bilo v igri dvojic že od samega začetka jasno, da bo Slovenija dvoboj končala z zmago. Predvsem v prvem nizu neizkušeni Turkinji nista bili dorasli tekmici. Ko je kazalo na podoben scenarij tudi v drugem, naši sta povedli s 4:1 in 5:2, pa sta Turkinji zaigrali bolje in znižali na 5:4. Do preobrata pa ni prišlo, Slovenki sta tekmicama še zadnjič odvzeli servis in po uri in petih minutah zmagali s 6:0 in 6:4. “To je bila odločilna tekma. Bilo je zelo napeto. S Tamaro sva prvič igrali skupaj in sva se dobro ujeli. Na igrišču je bilo zelo zabavno. Dali sva od sebe. Veseli sva, da sva prinesli zmago domov,” je po dvoboju dejala Dalila Jakupovič, zadovoljen pa je bil tudi kapetan Andrej Kraševec: “Turkinji sta se ob koncu vrnili v dvoboji, a sta Tamara in Dalila ostali osredotočeni. Dobro je, da smo dvoboj končali v dveh nizih, saj se v tretjem lahko zgodi marsikaj. Zadovoljni smo s to zmago. Zdaj se moramo spočiti, jutri pa gremo po novo zmago,” je bil po uspehu v igri dvojic optimističen kapetan Andrej Kraševec, ki je nato ocenil še posamična dvoboja: “Za nami je zahteven dvoboj. Danes smo videli, da v ekipnih tekmovanjih ni vnaprej odločenega zmagovalca. Kaja Juvan je odigrala solidno tekmo, od začetka do konca je imela nadzor nad dogajanjem Tamara Zidanšek je igrala toplo - hladno. Mogoče se je malce poznala tudi viroza, ki jo je prebolela. Tekmica je odigrala zelo dobro, Tamara pa malce slabše.”

Naj spomnimo, prvi dve reprezentanci iz skupine B bosta v soboto odigrali odločilni dvoboj za napredovanje v nadaljnje tekmovanje proti najboljšima reprezentancama iz skupine A (Srbija, Švedska, Luksemburg), tretjeuvrščena ekipa v skupini pa bo igrala za obstanek.

Urnik srečanj
- Četrtek 6. februar (16.00)
Osrednje igrišče: Srbija - Luksemburg
Igrišče številka 1: Slovenija - Poljska
- Petek 7. februar (14.00)
Osrednje igrišče: Srbija - Švedska
Igrišče številka 1: Poljska - Turčija
- Sobota 8. februar (10.00)
Odločilni dvoboji za napredovanje in obstanek

Več informacij