Podporniki projekta 1, 2, 3, GREMO! so pripravljeni na veliki finale Istrskega maratona. Zadnja nedelja v marcu je v Kopru, Mariboru in Ljubljani združila številne aktivne Slovenke in Slovence. Kar 81 se jih je skupaj z ambasadorji projekta – Mojco Cepuš, Markom Potrčem in Janom Kovačičem – zbralo na 2. vseslovenskem testu telesne pripravljenosti. Preverili so svoj napredek, testirali tekaško formo in pridobili koristne nasvete. Pred sklepnim dejanjem projekta, udeležbi na Istrskem maratonu, so dobili tudi potrditev o učinkovitosti programa vadbe in prehrane, ki so ga pripravili ambasadorji.

Udeleženci so na 2. vseslovenskem testu telesne pripravljenosti ponovno preverili svojo tekaško formo na 2000 metrov, s pomočjo prehranskih strokovnjakov pa s posebno tehtnico pridobili številne zanimive podatke, kot so odstotek maščobe in vode v telesu, bazalni metabolizem ter ocena biološke starosti, ki so zgovoren pokazatelj telesne pripravljenosti. Skupaj z ambasadorji so dosežke primerjali z rezultati 1. vseslovenskega testa telesne pripravljenosti in si odgovorili na vprašanje, kako se je izboljšala njihova telesna pripravljenost z vadbo po programu 1, 2, 3, GREMO.

Rezultati so motivacija za zdrav življenjski slog
»S testom telesne pripravljenosti pridobimo merljive rezultate, ki nam omogočajo, da jih primerjamo in tako ugotovimo, ali smo na pravi poti do cilja. Tako dobimo potrditev o našem napredku, kar je še dodatna motivacija. Marsikdo je bil nad rezultati presenečen, vsi pa so dobili še dodaten elan za zdrav življenjski slog,« je bil navdušen osebni trener Jan Kovačič, ki je vesel, da je v okviru projekta spoznal toliko srčnih ljudi.

Prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš je obiskovalcem svetovala, da v obdobju, ko svojim treningom zaradi priprav dodajajo hitrost, poskrbijo za ustrezno razmerje med ogljikovimi hidrati za energijo in beljakovinami za obnovo telesnih tkiv. »Pomembno je, da razumemo, kolikšna je naša energetska poraba in kakšen mora biti vnos vseh hranil,« še poudarja. Tudi za dneve pred sklepnim tekaškim izzivom, ko mora biti hrana energijsko bogatejša, je pripravila številne zanimive obroke in namige.

Svojo formo je testiralo 81 udeležencev v Ljubljani, Kopru in Mariboru
Tovrstni dogodki so namenjeni spodbudi in delujejo kot odskočna deska, da postanemo najboljša različica sebe: »Ko imaš enkrat širšo sliko in razumeš, kako se vadba in prehrana dopolnjujeta, je jasno, kaj vse lahko dosežeta tvoj um in telo,« pravi motivator Marko Potrč, ki ga žene napredek, v katerem uživa. Podpornike spodbuja k odločnemu prvemu koraku brez nepotrebnih zadržkov.

Jure, ki je imel v Ljubljani najboljši čas, pravi: »Na današnjem dogodku mi je bilo všeč predvsem spodbujanje tekmovalcev, ki so manj telesno pripravljeni. Bil sem že na prvem testu, svoj čas pa sem izboljšal za več kot 10 sekund, tako da sem zadovoljen z rezultatom.«  Janja, ki se je testa prav tako udeležila v Ljubljani, dodaja: »Najbolj mi je bilo všeč vzdušje, pozitivna energija, ki me je spodbudila, da sem se še bolj potrudila, kot bi se drugače. Vsem, ki so danes ostali doma, bi sporočila, da je občutek po vadbi fenomenalen, vsak pretečeni meter ali kilometer pa se na koncu splača.« Oba bosta tekla tudi na Istrskem maratonu.

Udeleženci v vseh treh krajih so se strinjali, da je zmagovalna formula za dobre rezultate ustrezna prehrana, strokovna vadba in športna motivacija. »Zato smo ambasadorji akcije 1, 2, 3, GREMO! cel paket,« se rada pošali ekipa Marka Potrča, Jana Kovačiča in Mojce Cepuš, ki z brezplačnim strokovnim programom združuje Slovenijo v športnem duhu in dobrem počutju.

Sklepno dejanje pred Istrskim maratonom
Kmalu, že 14. aprila, se bosta ambasadorja Jan Kovačič in Marko Potrč skupaj s podporniki projekta podala po dobrodelni poti HOFER rekreativnega teka na Istrskem maratonu, na cilju pa jih bo pričakala tudi Mojca Cepuš. Podporniki projekta s svojim udejstvovanjem podpirajo dober namen, saj bo HOFER bo za otroke pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji daroval 10 centov za vsak pretečeni kilometer v okviru projekta. Na Istrskem maratonu ga bodo lahko podprli tekači na vseh razdaljah, ki jih bo mogoče prepoznati po simbolični 1, 2, 3, GREMO! bandani.

Več informacij je na voljo na spletni strani.