Jernej Kruder je 18. avgusta v Münchnu osvojil skupno lovoriko svetovnega pokala 2018 v balvanskem plezanju in tako kot prvi Slovenec stopil na balvanski tron, kjer smo v težavnosti do zdaj imeli že štiri skupne zmagovalce. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na Bavarskem spisala sanjsko zgodbo, saj sta na elitni tekmi Janja Garnbret in Gregor Vezonik zmagala, slednji prvič v karieri, Kruder je bil drugi, Katja Kadić pa peta. Vsi štirje so ob koncu sezone med petimi najboljšimi balvanisti na svetu, Slovenija pa je v pokalu narodov dosegla drugo mesto.

Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki si je na sklepni tekmi balvanskega svetovnega pokala priplezal srebrno medaljo, je že pred zadnjim finalom v letošnji sezoni osvojil lovoriko skupnega zmagovalca svetovnega pokala v balvanskem plezanju, saj se njegov najtesnejši tekmec, Japonec Tomoa Narasaki, ni uvrstil v finale sklepne tekme SP v Münchnu. "V začetku sezone niti približno nisem upal pomisliti na skupno zmago. V vsej karieri je bila to moja želja, a nisem upal verjeti, da je tako velik dosežek dosegljiv zame. Letos se je vse obrnilo, po prvi tekmi v Meiringenu sem ujel tok in sezona je stekla kot še nikoli. Sprostil sem se in vsaka naslednja tekma mi je bila v užitek in veselje, brez psihičnih pritiskov," je komaj verjel sanjskemu razpletu sezone 27-letni Celjan, ki ga je na Bavarskem spodbujala množica domačih in prijateljev, pa tudi v Nemčiji živečih Slovencev: "Zelo sem bil presenečen, ker so moji navijači prišli v München s transparenti in majicami, izdelanimi posebej zame. Odlično sem se počutil, ko sem že po polfinalu videl, da sem skupni zmagovalec, da se je poklopilo finale in sem dosegel še ene stopničke, pa je le še češnja na vrhu smetane. Zelo sem vesel za celotno ekipo, saj smo letos res močni, nepopisno pa sem vesel za skupno zmago."

Kruder je tako postal prvi Slovenec v zgodovini s skupno zmago svetovnega pokala v balvanih, kjer sta na stopničkah v preteklosti stali že Janja Garnbret, druga v sezoni 2017, in Natalija Gros, tretja leta 2009. V težavnostnem plezanju ima Slovenija že štiri skupne zmagovalce svetovnega pokala, in sicer Majo Vidmar, Mino Markovič, Janjo Garnbret in Domna Škofica, Markovičeva in Garnbretova sta osvojili tudi naslov skupne zmagovalke SP v kombinaciji. V moškem finalu je zablestel Gregor Vezonik (AK Ravne), ki si je na zadnji tekmi v sezoni priplezal svojo prvo zmago v karieri. "Brez besed sem, ne morem dojeti, kaj se dogaja. Pred tekmo sem se počutil odlično, čutil sem, da lahko zmagam, zdaj pa so se mi uresničile sanje. Veliko sem delal za to, že kot otrok sem sanjal o zmagi, zdaj so se mi sanje uresničile," je bil takoj po tekmi ganjen 23-letni Korošec, peti v skupni razvrstitvi SP v balvanih. Letos je njegova forma res eksplodirala, na drugi letošnji tekmi SP v Moskvi se je šele drugič v karieri uvrstil v polfinale in se nato v Rusiji veselil brona, ki ga je potrdil še na četrti tekmi na Kitajskem.

"Na mladinskih tekmah in v prejšnjih sezonah se niso kazale možnosti, da bom lahko kdaj zmagal v svetovnem pokalu, zdaj pa sem sebi in drugim dokazal, da lahko. Trdo delo je poplačano, vse je prišlo za mano, zato sem zmago doživel zelo čustveno," je dodal Vezonik, ki ni mogel skrivati solz niti na vrhu zadnjega finalnega balvana niti na stopničkah, ki so doprinesle k sanjskemu ekipnemu scenariju v Nemčiji: "To se po navadi dogaja Japoncem, da smo Slovenci najboljši, je res neverjeten dosežek. Videti Kruderja skupnega zmagovalca, Janjino zmago s štirimi balvani na pogled in danes trikrat slišati slovensko himno, je res nepozabno." Na Bavarskem so v finalu med 12 plezalci nastopili štirje Slovenci, toliko je bilo le še Japoncev, sicer pa še dva Francoza, Rusinja in Avstrijec Jakob Schubert, ki se je uvrstil na tretje mesto.

Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je zaradi mature spustila več kot polovico balvanske sezone, je na elitni tekmi edina vse štiri vrhove dosegla v prvem poskusu in se veselila novega balvanskega zlata. "To je bila verjetno moja najboljša balvanska predstava do zdaj, mislim, da se je zgodilo prvič, da sem vse finalne balvane preplezala v prvem poskusu. Verjetno tudi zato, ker sem res pogrešala balvanske tekme, zelo sem bila vesela finala, plezala sem brez pritiska in res uživala, sploh pa so navijači in vzdušje v Münchnu izjemni. Noro je tudi, da sem bila skupno četrta s samo tremi tekmami, seveda pa si želim v prihodnje tudi zmagati v skupnem seštevku balvanov," je žarela 19-letna Korošica, ki je z mislimi že pri septembrskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer cilja na lovorike tako v balvanih kot v težavnosti. "Kar se je zgodilo danes, je bilo čisto noro, ne vidim boljšega scenarija! Zelo sem vesela za Vezijevo zmago, ki mu jo res privoščim, Jernej je super končal odlično sezono s skupno zmago in veselili smo se dvojne slovenske fantovske zmage, tudi moje plezanje v Münchnu je bilo super, dokazala sem si, da sem odlično pripravljena, a še vedno mislim, da moram več treninga posvetiti balvanom," je zgodovinski ekipni uspeh pospremila Garnbretova, ki je za sabo pustila trenutno najboljši balvanistki na svetu, Japonki Miho Nonaka, tudi letošnjo skupno zmagovalko SP v balvanih, in Akiyo Noguchi na tretjem mestu. Druga slovenska finalistka Katja Kadić (PK Škofja Loka) je bila odlična peta, kot je njena skupna uvrstitev v balvanskem SP, medtem ko je Garnbretova skupno četrta, čeprav je nastopila le na treh od sedmih letošnjih tekem SP v balvanih.

"Ne morem opisati, kako smo doživeli današnji sanjski večer, morali bi biti tukaj, da bi videli, kaj nam ti uspehi pomenijo. Vzdušje je bilo izjemno, prišlo je veliko navijačev iz Slovenije, skupaj smo proslavili. Noro! Za Gregorja je to prva zmaga, doživel jo je zelo čustveno. Sicer je že prej kazal, da je dobro pripravljen, danes pa je plezal odlično, kot že v kvalifikacijah. Jernej si je skupno zmago, zgodovinsko za Slovenijo, priboril že v polfinalu, kar je zanj pomenilo le še sproščen finale, ki ga je končal na drugem mestu za sanjske dvojne stopničke pri fantih. Janja je kljub balvanskemu premoru suvereno zmagala in v vseh krogih tekmovanja pokazala res dober nastop," je bil upravičeno ponosen Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki je zadnji dve leti že osvojila pokal narodov v težavnosti, letos pa si z odličnimi ekipnimi dosežki priplezala drugo mesto v balvanih, premoč je morala priznati le japonski reprezentanci.

Športnoplezalno karavano med 6. in 16. septembrom čaka vrhunec sezone - svetovno prvenstvo v težavnosti, balvanih in hitrosti v Innsbrucku, nato pa še tri tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, prva 29. in 30. septembra v Kranju.

Foto: Luka Fonda