Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) 2018 bo na območje Štanjela in Komna 19. in 20. maja 2018 privabilo več kot 200 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se bodo v različnih kategorijah potegovali za naslov državnih prvakov. Dvodnevno tekmovanje, na katerega so se uvrstile najboljše ekipe iz posameznih področnih lig (Gorenjsko-dolenjska, Podravska, Rogaška, Savinjska liga in liga Smrekovec), organizirajo Mladinska komisija PZS in planinska društva MDO PD Primorske in Posočja.

Planinska orientacija, ki ima v Sloveniji že več kot 60-letno tradicijo, predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu. Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Od drugih orientacijskih preizkušenj se razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva, prva pomoč in druge vsebine planinske šole. Tekmovalci, ki tekmujejo v ekipah po tri do pet članov, so razdeljeni v enajst kategorij: A – učenci do 6. razreda osnovne šole, B – učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole, C – srednješolci (od 1. letnika srednje šole do 18. leta), Č – mladina (od 19. do 26. leta), D – člani (nad 27 let), E – starejši (člani nad 40 let), F – družine (najmanj eden od staršev in otroci do zadnjega razreda OŠ), G1 – odprta (manj zahtevna, za osnovnošolce), G2 – odprta (manj zahtevna, za ostale), H – odprta (zahtevna, primerljiva s Č in D) in I – odprta (srednje zahtevna, primerljiva s C).

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2018 v Štanjelu in Komnu ob pomoči Odbora za orientacijo Mladinske komisije PZS organizirajo planinska društva MDO PD Primorske in Posočja. Tekmovalci bodo morali poleg izbrušenega znanja iz orientacije, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o Krasu. Letošnjega SPOT-a se bo udeležilo 50 ekip. Za naslov državnega prvaka v planinski orientaciji se bo s kompasom in zemljevidom v rokah potegovalo več kot 200 tekmovalcev iz vse Slovenije.

Tekmovanje se bo za kategorije C, Č, D, H in I začelo v soboto, 19. maja, ob 8. uri pred OŠ Štanjel, planince zvečer čaka še nočno tekmovanje. Vrhunec orientacijskega dogajanja bo v nedeljo, 20. maja, saj bo na tekmovalnem prizorišču vseh 50 ekip. Pri OŠ Komen bodo organizatorji ob 8. uri pozdravili tekmovalce, sledil bo start ekip v kategorijah A, B, E, F, G1 in G2, medtem ko bodo tekmovalci v kategorijah C, Č, D in H in I po zgodnjem startu takrat že na progi. Cilj vseh ekip bo prav tako v Komnu, kjer bo okrog 16. ure sklepna prireditev s podelitvijo priznanj. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, E in Č/D (absolutno) bodo sodelovale na mednarodnem tekmovanju BMU Championship v planinski orientaciji, ki bo konec septembra v Makedoniji.

www.pzs.si

Foto: Matej Trobec