23. januar 2020: Izsledki nove Mastercard neodvisne študije po metodi Delphi, pod vodstvom prof. dr. Sasche L. Schmidta, direktorja düsseldorfskega centra za šport in management WHU[1], in 46 mednarodnih strokovnjakov za alpsko industrijo, so razkrili ključni pomen tehnologije za nemoteno uživanje v zimskih športih v prihodnosti.

Nove tehnologije in inovacije so tekme Hahnenkamm (Petelinji greben) spremenile iz dogodka, kjer je bilo v ospredju le gotovinsko plačevanje, v takšnega, ki spodbuja inovativne plačilne rešitve. Strokovnjaki napovedujejo, da bo temu vzoru do 2025 sledila večina drugih letovišč, ki bodo s prehodom na brezstični model plačevanja izboljšala varnost, praktičnost in dostopnost za turiste in prebivalce. Povezane aplikacije in nemotena brezstična plačila za vse storitve – najem smuči, rezervacije hotelov in smučarske vozovnice – bodo po mnenju vseh strokovnjakov izboljšale smučarsko izkušnjo in ponudile več priložnosti v tem športu.

Podjetje Mastercard kot partner smukaških tekem Hahnenkamm nadaljuje z naložbami v Kitzbühel ter omogoča razvoj letovišča s pomočjo vrhunske tehnologije. Letošnji obiskovalci lahko tako prvič uporabijo inovativne hibridne kartice izdelovalca LAKS Pay, ki na eni brezstični kartici združujejo plačevanje, smučarske vozovnice, hotele in javni prevoz. Z novo predplačniško kartico lahko obiskovalci plačujejo, uporabljajo žičnice in hotelske sobe za popolno doživetje na smučišču. Kartico Ski2Pay je mogoče uporabiti v preko 100 smučarskih letoviščih in hotelih po vsem svetu.

Ob zagotavljanju enostavne plačilne izkušnje je ohranjanje gorskega okolja osrednja prednostna naloga panoge, ki se spopada z rastočimi temperaturami zaradi podnebnih sprememb. Strokovnjaki podpirajo izdelavo in uporabo umetnega snega kot dodatka naravnim padavinam in pripomočka za zagotavljanje ustrezne dolžine smučarske sezone. Obenem se tudi strinjajo, da so inovacije ključne za zmanjševanje vpliva panoge na okolje in dolgoročno izboljšanje trajnosti športa, npr. z uporabo obnovljive energije in recikliranja vode iz staljenega snega.

Naslednje področje nenehnih inovacij je preprečevanje poškodb pri smuki, kjer strokovnjaki pozivajo k nadaljnjemu tehnološkemu napredku za zmanjšanje tveganj. Napredna zaščitna oprema, ki zmanjšuje tveganje zvina hrbtenice, lahko tako pomaga preprečiti poškodbe, ki pomenijo konec za športnikovo kariero, smučarske zračne blazine, ki so trenutno v razvoju, pa bodo zaščitile kosti profesionalnih športnikov in turistov v gorah.

Raziskava je izpostavila tehnologijo kot ključno za izboljšanje dosežkov športnikov. V razvoju so UI (umetna inteligenca) in sistemi za spremljanje dosežkov kot načini za izboljšanje forme vrhunskih športnikov. Obenem se v smučarske športe na nižjih ravneh uvaja OR (obogatena resničnost) preko sistemov, vgrajenih v čelade, ki prikazujejo podatke v živo na prikazovalnikih v višini oči in uporabnikom omogočajo ogled statistike ter povezavo z inštruktorji in prijatelji med smuko.

Sarah Lewis, generalna sekretarka Mednarodne smučarske zveze (FIS), je dejala: »Zimski športi kot panoga so se vedno trudili postavljati tehnološke mejnike in zagotavljati udobno in nemoteno doživetje za smučarje, zato je doseganje višje stopnje užitka ena izmed prioritet. Izboljšave, kot je uporaba enotne plačilne kartice, pomagajo pri pospeševanju postopkov plačevanja in smučarjem omogočajo, da se lahko hitreje spustijo po pobočjih.«

»Vendar pa je pozornost FIS usmerjena tudi v trajnost in načine, s katerimi lahko prispevamo k zaščiti gora za prihodnje rodove. Tehnologija predstavlja ključni del takih zavzemanj in zato preučujemo ter podpiramo nove projekte, vključno z novostmi pri proizvodnji umetnega snega, električnimi gorskimi vozili in ogljično nevtralnimi letovišči. Nestrpno pričakujemo prihajajoča leta in nadaljnji tehnološki razvoj, ki bo koristen tudi za gorsko okolje.«

Strokovnjaki za zimske športe menijo, da lahko treningi z uporabo računalniške tehnologije izboljšajo zmogljivosti profesionalnih športnikov, simulacije pa obenem nižajo tveganje za nastanek poškodb. Vendar pa popularnost e-športov med mladimi ne pomeni, da se bodo le-ti masovno odločali za smučanje, saj najpomembnejši dejavnik pri taki odločitvi še vedno predstavljajo starši. Strokovnjaki kljub temu menijo, da lahko smučanje v obliki e-športa pomaga pri razvoju kitajskega trga, ki ima omejen dostop do smučanja.

Poleg tehnologije, ključno temo razprav o prihodnosti smučarske panoge predstavlja enakost spolov, kjer se strokovnjaki osredotočajo na žensko tekmovalno smučanje in enakopravno zastopanost obeh spolov. Tu je njihov pogled v bližnjo prihodnost manj optimističen, saj menijo, da so možnosti za doseganje enakosti spolov v prihodnjih petih letih le petdeset odstotne.

Rose Beaumont, višja podpredsednica za poslovno uspešnost in evropsko komuniciranje pri podjetju Mastercard, je dejala: »Smukaške tekme na Hahnenkammu so v ospredju tehnološkega razvoja smučanja že od svojega začetka. V Kitzbühel vlagamo vse od sklenitve našega partnerstva s Hahnenkamm Races in mestu zagotavljamo brezstično tehnologijo, da bi njegove storitve nadgradili in posodobili tako za prebivalce kot turiste. A kljub prioritetnemu statusu tehnologije in trajnosti, nadaljnji razvoj enakosti spolov v športu ostaja glavna prednostna naloga podjetja Mastercard. Navdušencem v vseh življenjskih obdobjih želimo omogočiti, da se lahko izražajo skozi svoje strasti  in se zgledujejo po svojih junakih.«

Mastercard je pred tekmami na Hahnenkammu gostil športno debato #RaceToTheFuture, in sicer 22. januarja ob 12. uri po srednjeevropskem času. Na debati je avtor študije po metodi Delphi, prof. dr. Sascha L. Schmidt, predstavil izsledke raziskave, čemur je sledila razprava, ki jo je moderirala Jeannette Liendo, višja podpredsednica in vodja trženja za Evropo pri podjetju Mastercard. Na razpravi so sodelovali tudi alpska smučarska prvaka Aksel Lund Svindal in Daron Rahlves, paraolimpijska biatlonka Verena Bentele ter oblikovalka iger in simulacij prof. dr. Johanna Pirker.

Raziskavo si lahko ogledate v priponki.

[1] Prof. dr. Sascha L. Schmidt, direktor düsseldorfskega centra za šport in management WHU in član skupine laboratorija za inovativne znanosti na harvardski univerzi.