Po uvodnih dveh zmagah v svetovnem pokalu 2017 si je športna plezalka Janja Garnbret na svetovnih igrah, ki jih letos gosti Vroclav, 23. julija priplezala srebrno medaljo v težavnostnem plezanju. To je bil premierni nastop 18-letne Korošice na olimpijskih igrah za neolimpijske športe, medtem ko sta izkušenejša člana slovenske reprezentance v športnem plezanju Domen Škofic in Mina Markovič osvojila peto oziroma sedmo mesto. 

Na svetovnih igrah na Poljskem Slovenijo zastopa 16 športnikov, med njimi trije športni plezalci, ki so že tradicionalno poskrbeli za slovensko medaljo. Športno plezanje je bilo prvič predstavljeno na svetovnih igrah leta 2005, ko je Natalija Gros v Nemčiji osvojila srebrno medaljo, leta 2009 je v Tajpeju zmagala Maja Vidmar, leta 2013 pa se je v Kolumbiji zmage veselila Mina Markovič.

Na svojih premiernih svetovnih igrah je novo kolajno Sloveniji priplezala Janja Garnbret (Šaleški AO). "Že od začetka sezone sem se veselila svetovnih iger, z veseljem sem tekmovala, tako organizacija kot tekma sta mi bili zelo všeč. S polfinalnim nastopom nisem bila ravno zadovoljna, nisem se mogla dovolj osredotočiti na smer in pokazati maksimuma. V finalu sem se sprostila, dobro počutila, škoda edino, da je bila smer spet malo prelahka, potem pa en težek gib, kjer smo padle vse punce na stopničkah. Vendarle pa je tudi drugo mesto super in sem zelo zadovoljna," je po tekmi občutke strnila aktualna svetovna prvakinja in vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je dosegla isto višino kot zmagovalka, evropska prvakinja Belgijka Anak Verhoeven, a so za končno uvrstitev odločali rezultati kvalifikacij. Tretja je bila Francozinja Julia Chanourdie.

"Odprtje iger je bilo nekaj posebnega, bila sem zastavonoša, kar se mi je zgodilo prvič, pa tudi tako velike prireditve še nikoli doživela. Na svetovne igre sem se podala kot na ostale tekme, z željo, da čim bolje plezam in dosežem čim bolšji rezultat, saj so bile to zame prve in zadnje svetovne igre, zato mi pomenijo malce več kot druge tekme," je dodala 18-letna Korošica, ki se ji leta 2020 obetajo že olimpijske igre v Tokiu, kjer bo športno plezanje vstopilo v olimpijsko družino.

Že tretjič je na svetovnih igrah nastopila aktualna evropska podprvakinja Mina Markovič (ŠPK Plus), po zmagi izpred štirih let letos sedma. "Tretjič nastopiti na svetovnih igrah je lep dosežek, mest za kvalifikacije je zelo malo, zato moraš že veliko pokazati, da se uvrstiš na igre. Kljub temu da je tekmovalk številčno manj, je konkurenca huda in močno pripravljena. Tekma je bila dobra, smer intenzivna, kratka, na moč, tako da s plezanjem moram biti zadovoljna, rezultatsko pa nisem," je povedala 29-letna Sežančanka, ki je pred štirimi leti zmagala v težavnosti, medtem ko se je leta 2009 v Tajpeju uvrstila na šesto mesto: "Ker so svetovne igre na sporedu vsaka štiri leta, imajo posebno težo, imeti dober rezultat na takem tekmovanju, kot je bila moja zmaga iz Calija leta 2014, je lep dosežek, ki se zapiše v tvoj karierni življenjepis. Četudi malce zmotijo ritem svetovnega pokala, so pomembne in zagotovo vredne udeležbe."

V moški konkurenci je slovenske barve zastopal Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki se je uvrstil na peto mesto, medtem ko je bil pred štirimi leti osmi. "S plezanjem nisem zadovoljen, saj sem v kvalifikacijah padel dva giba po ključnem gibu, ko sem si neprijetno zvil gleženj sredi stene, a na srečo to ni vplivalo na nadaljevanje tekmovanja. V finalni smeri sem začel sproščeno, a žal v skoku zgrešil oprimke, kar je res škoda, saj nisem mogel nadaljevati, čeprav je bila smer videti obetavno.

A tako je pri plezanju, ko odloča en oprimek, sicer pa sem z rezultatom kljub temu zadovoljen," je svoj nastop v Vroclavu ocenil 23-letni Radovljičan, o svetovnih igrah pa še povedal: "Osebno mi svetovni pokal pomeni veliko več in sem bolj motiviran, ker tam tekmuje polna konkurenca, zato je veliko težje narediti boljši rezultat. Se je pa seveda na svetovne igre težko kvalificirati, saj so na tekmi le prvaki oziroma zmagovalci svetovnega pokala, kar naredi tekmovanje zanimivejše." Prvega in drugega mesta sta se veselila Japonca Keiichiro Korenaga in Yuki Hada, tretjega pa Kanadčan Sean McColl.

"Kvalifikacije so nas presenetile, da so bile kar zelo težke, s čimer seveda ni nič narobe. Finale je bilo v redu, žal pa so vsa tri dekleta na stopničkah padla na istem gibu, tako da so se razvrstile glede na rezultate v kvalifikacijah; pri moških pa je bil selektiven skok, na katerem je žal padel tudi Domen. Rezultatsko sem vesel, da smo dobili medaljo, a iskreno povem, da sem upal še na eno. Nikakor nisem razočaran, saj so na svetovnih igrah zbrani le najboljši, kot na primer v finalu svetovnega prvenstva, kjer ni lahko dobiti medalje," je piko na i pristavil še selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Športnoplezalna karavana se vrača v svetovni pokal v težavnosti, naslednja tekma je že prihodnji konec tedna - 28. in 29. julija v francoskem Brianconu.

Foto: Gorazd Hren in Peter Hribar