Sliši se skorajda klišejsko, a vendarle je res – vsakdo kdaj sanjari, kako bi bilo leteti, razpreti krila in biti kot ptica, ki jadra po nebu … No, kar priznajte, da vas kdaj prešine taka misel! A ker ljudje pač nimamo kril, se moramo znajti drugače. Naša neustavljiva želja po letenju je tudi razlog za mnoge športe, ki nam omogočajo izkušnjo letenja. In eden izmed njih je skydiving (skok iz letala). Mhm, tudi meni se zatresejo kolena, če pomislim, da bi morala kar skočiti z letala. Pomirite se, tokrat bo govora o varni in zabavni simulaciji skoka. V sklopu darilnih paketov SelectBox sem obiskala Aerodium Logatec in doživela izkušnjo, ki jo lahko opišem z eno besedo – SVOBODA!

Pa o čem sploh govorim?
Če še niste slišali za letenje v vetrovniku, naj vam ga najprej predstavim. Gre za zelo sofisticiran sistem, ki omogoča simulacijo letenja. Sprva je bil sistem razvit za potrebe vojske in astronavtov, kasneje pa je postajal vedno širše uporabljen. Združuje namreč zabavo, trening in predpripravo na skok z letala. Vetrovnik Aerodium Logatec je zaprt s posebno stekleno komoro, na vrhu in spodaj pa je zaprt z varnostno mrežo. Od spodaj piha veter z močjo do 230km/h, ki človeku omogoča letenje. Če vas zanima tehnična plat vetrovnika, predlagam, da si več preberete na spletni strani Aerodiuma Logatec, jaz pa vam predstavim izkušnjo letenja iz prve roke.

Občutek ležanja na zračnem toku
Težko je opisati nekaj, česar druga oseba še ni doživela, kajne? Recimo, kako bi opisali okus borovnic nekomu, ki jih še ni jedel? Tako je tudi moj najboljši nasvet vam, »go and try it out!« – leteti res morate iti, ker je neverjetno! Občutek letenja je pač podoben letenju. Ko se uležeš na zrak, je podobno, kot bi se počasi ulegel na gladino vode, ki te potem nosi. Samo da je veliko bolj intenzivno in veliko boljše!

To je vaš trenutek svobode
Zadržim dih in z odločnim korakom stopim v vetrovnik. Inštruktor me z eno roko prime za podlaket, z drugo za pas in mi pomaga, da se uležem na veter. Dobesedno. Če stojiš, namreč ne letiš, na veter moraš leči. Najprej me drži bolj pri tleh, da se navadim občutka. Veter je zares močan in čutim, kako mi še lica rinejo proti čelu. Občutek v prvih sekundah? Močan pritisk zraka na trebuh, mrzel zrak na licih in malce lovljenja v zraku, ko me veter premika sem ter tja. Nič groznega, zelo zabavno pravzaprav! Inštruktor me opomni, naj vse gibe izvajam kar se da počasi. Nagli gibi lahko namreč hitro spremenijo smer telesa, ki ga potem težje kontroliraš. Spusti me višje in zavem se, da že letim samostojno! Wohooo, tole pa je fantastično! Z očmi ga najdem nižje v vetrovniku, kjer mi kaže, naj malce spustim glavo, da me bo veter odnesel še višje. In jo spustim … naglo se dvignem proti vrhu vetrovnika, se spet uleknem in že se počasi spuščam. Zakoni fizike, kajne? Pravijo, da večja, kot je površina, višje letiš. Zato se bolj ulekneš, ko se želiš spustiti – in res, v nekaj trenutkih sem že precej blizu tlom. S trebuhom se rahlo dotaknem mreže, se spet zravnam in že me veter nosi višje …

Vmes se vsake toliko srečam s steno vetrovnika, od katere se nežno in počasi odrinem, da me tok odnese nazaj na sredino vetrovnika. Inštruktor je ves čas z menoj, opazuje in mi pomaga, ko vidi, da sem »zaplavala« predaleč. Vmes se smeji in mi nakaže, da mi gre dobro, ter da naj se še sama nasmejim za fotografijo. Potem je čas za trik! Pokaže mi, kako naj obrnem roki, da bom začela krožiti. Roki premaknem in že se vrtim! Inštruktor me prime in me zavrti še močneje, nato pa me spusti, da me veter odvrti. Obrnem roki še v drugo smer in zavrtim se v obratni smeri urinega kazalca. Neverjetno, zgolj majhen premik rok, ki na »kopnem« ne povzroči nobene spremembe, v vetrovniku popolnoma spremeni tok gibanja!

Kje najdete Aerodium Logatec?
V Logatcu, seveda. V ponudbi darilnih paketov SelectBox pa vam je ta neverjetna izkušnja na voljo kot darilo sebi ali drugemu.

Avtor: Živa Kovačevič