Zgornjesavska dolina v treh januarskih tednih gosti kar tri tekmovanja za svetovni pokal. Po Zlati lisici bo 11. in 12. januarja na sporedu tekma svetovnega pokala za smučarje invalide, kateri sledi FIS svetovni pokal v teku na smučeh v Planici.

Trenutne prijave na Svetovni pokal za smučarje invalide v Kranjski Gori* kažejo na približno 180 športnikov  iz 21 držav, kar priča o vedno večji razširjenosti tekmovanja. »Kranjska Gora bo zanesljivo eden najtežjih terenov za smučarje invalide, tudi zame bo to ena najtežjih tekem,« je na lanski preizkušnji dejal Jernej Slivnik (na fotografiji), naš najboljši parasmučar in edini kandidat za odhod na paraolimpijske igre v Južni Koreji, ki se letos po nesrečni poškodbi rame tik pred zdajci vrača v tekmovalni ritem.

Tekmovalci se bodo na strmini v Podkorenu pomerili v treh različnih kategorijah. Slepi in slabovidni se bodo po progi spustili v spremstvu vodnika, progo pa bodo premagovali s pomočjo avdiopovezave, zato bosta takrat na prizorišču utihnila glasba in napovedovalec. Med stoječimi športniki s cerebralno paralizo in poškodbami okončin je največ športnikov z amputiranimi udi, a jih tudi to ne ovira pri premagovanju proge. V tretji kategoriji so sedeči (športniki paraplegiki), ki tekmujejo v prirejenih tekmovalnih smučeh (monoski).

Karavana se bo v gorenjskem zimskošportnem središču ustavila že v tretje, saj so bili tako udeleženci v preteklih dveh letih navdušeni nad pripravo proge, gostoljubnostjo v hotelih in v kraju ter nad samo organizacijo dogodka, ki tudi letos poteka pod okriljem družbe Hit Alpinea. »Poleg realizacije iz naslova nočitev in gostinstva si v času svetovnega pokala smučarjev invalidov, ki jim namenjamo še posebno pozornost, v Kranjski Gori lahko obetamo tudi dodaten obisk gledalcev in navijačev. Ogled tekem bo namreč za vse brezplačen,« pravi Fedja Pobegajlo, direktor družbe Hit Alpinea. Tekmovanje bo sicer tudi letos mogoče spremljati preko spleta, lani si je prenose tekem iz Kranjske Gore ogledalo več kot 42.000 ljudi.

Zgornjesavska dolina je pripravljena na začetek pestrega športnega dogajanja, ki bo še dodatno popestrilo turistični utrip v tem priljubljenem zimskem letovišču.

* Partnerski projekt Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja, podjetja Hit Alpinea d.d. (glavni organizator), ASK Kranjska Gora, RTC Žičnice Kranjska Gora ter Smučarskega kluba športnikov – invalidov, Albatros.

Glavni pokrovitelji in partnerji World Para Alpine Skiing Kranjska Gora 2018: Lidl, Allianz, Toyota, Triglav, Slovenska turistična organizacija