Voznik Kobilarne Lipica Miha Tavčar je včeraj osvojil bron na mednarodnem tekmovanju v vožnji vpreg v Lipici. Drugi slovenski voznik z lipicanci, Klemen Turk, se je veselil osmega mesta, tekmovanje pa je pritegnilo kar 57 tekmovalcev iz 12 držav, ki so tekmovali s 121 konji.

Voznik Kobilarne Lipica Miha Tavčar je po tretjem mestu v maratonu in tretjem mestu v spretnostni vožnji včeraj osvojil bron na mednarodnem tekmovanju v vožnji vpreg v Kobilarni Lipica.

»Lipicanci so se znova odlično izkazali. V maratonu so bili izredno hitri in tudi v spretnostni vožnji so bili izredni,« je Miha Tavčar pohvalil svoja lipicanca 490 Conversano Samira XXV in 485 Conversano Wera XXII, ki sta bila zrejena v Kobilarni Lipica. Obenem se je zahvalil vsem svojim podpornikom in ljubiteljem vožnje vpreg, ki ga že tradicionalno spodbujajo in navijajo zanj.

Drugi voznik Kobilarne Lipica Klemen Turk je z osmim mestom v skupni razvrstitvi voznikov dvovpreg dosegel svoj najboljši rezultat na lipiškem tekmovanju doslej.

Tekmovanje je sicer pritegnilo kar 57 tekmovalcev iz 12 držav, ki so tekmovali s 121 konji in se pomerili v različnih kategorijah. Med vozniki dvovpreg, kjer je bila konkurenca najmočnejša, je zmagal švicarski voznik Beat Schenk, ki je lani v Lipici osvojil tretje mesto na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg.

»Tekmovanje v Lipici je zame prav posebno tekmovanje,« je povedal. »Tu sem že četrtič, in je res lepo,« je povedal Schenk, ki je za zmagovalni nastop v spretnostni vožnji izbral enega lipicanca in enega konja nemške reje ter dodal, da ima najraje dresurno vožnjo.

V kategoriji enovpreg se je zmage veselila belgijska voznica Laure Philippot. Posebno doživetje je bil tudi pogled na voznike, ki so se na adrenalinski maraton in med stožce podali s štirivpregami. Med njimi se je zmage veselil Jiri Nesvacil mlajši, ki je nastopil za češko državno kobilarno Kladruby s konji kladrubske pasme, ki so bližnji sorodniki lipicancev.

Najbolj atraktivno in adrenalinsko vzdušje je prinesel sobotni maraton, včeraj pa je o zmagovalcih odločila spretnostna vožnja med stožci.

V teh dneh so štirje lipicanci iz Kobilarne Lipica nastopili tudi na festivalu Cavallo sotto la Torre (Konj pod stolpom) v bližini italijanske prestolnice Rim. Beli lipicanci in jahači Kobilarne Lipica so predstavili visoko šolo klasičnega jahanja in spektakularne skoke šole nad zemljo, s katerimi sicer navdušujejo v predstavi Zgodba o Lipici, tokrat pa so s svojo lepoto in eleganco navdušili občinstvo v kraju Fiano Romano.

Naslednje konjeniško tekmovanje se v Kobilarni Lipica obeta že od 20. do 22 julija, to je tekmovanje za Pokal Alpe Adria v dresurnem jahanju, ki bo znova prineslo živahno vzdušje in pestro dogajanje na lipiški hipodrom. V drugi polovici avgusta pa se bodo v Lipici zvrstila državna prvenstva v vseh konjeniških disciplinah, ki se razvijajo v Sloveniji: dresurnem jahanju, vožnji vpreg, preskakovanju ovir in endurancu oziroma vzdržljivostnem jahanju.

Foto: Krisztina Horvath in Mediaspeed / Kobilarna Lipica