Slovenska ženska teniška reprezentanca je bila tudi v drugem srečanju v skupini C 1. evroafriške skupine poražena z minimalno razliko. Včeraj so bile od Slovenk boljše in tudi srečnejše Madžarke. Podobno kot pred kratkim, je tudi včerajšnji obračun odločila tekma dvojic. Edino točko je za naše prispevala Nina Potočnik.

Nina Potočnik je v svojem uvodnem nastopu izvrstno opravila nalogo. 98. mest na lestvici WTA slabše uvrščeno in pet mesecev mlajšo madžarsko igralko Anno Bondar je nadigrala v vseh prvinah teniške igre in po 68 minutah slavila zmago s 6:4, 6:2. Nina je imela dober izkoristek prvega servisa, med tem ko se je Madžarka mučila s svojim, saj je večino začetnih udarcev spravila v polje v drugo. Bondarjeva je imela eno samo priložnost za brejk, na drugi strani je Potočnikova izkoristila tri. Skupno število osvojenih točk je bilo močno v prid Slovenki (64:45).

V drugem posamičnem dvoboju sta si nasproti mreže stali najboljši igralki obeh reprezentanc. Za Slovenijo je nastopila Tamara Zidanšek (178.) in za Madžarsko pa leto dni mlajša Fanny Stollar, ki je bila pred dvema letoma, pri nepolnih 17-ih letih, sedma mladinka na svetu. V izenačenem dvoboju, trajal je uro in 13 minut, sta obe igralki slabše servirali, še posebej težko sta osvajali točke na drugi servis. V obeh nizih je bilo izenačeno, a se je obakrat sreča in igra nagnila na stran Madžarke, ki je skupaj osvojila precej več točk (72:55). V dvoboju je bilo veliko število odvzemov servisa, pri čemer je bila bolj uspešna Stollarjeva – 6 brejkov proti štirim.

V tretjem dvoboju za končno zmago, sta se v igri dvojic predstavili Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Nasproti sta ji stali višje uvrščeni igralki z lestvice WTA – dvojice, Fanny Stollar in Dalma Galfi. Tamara in Kaja sta imeli nekaj lepih priložnosti v prvem nizu (prednost s 3:2), a je na koncu odločila ena žoga. Drugi niz sta naši igralki malce zaspali in pri zaostanku 0:5 ni bilo veliko možnosti za preobrat. Tri zaporedne igre sta naši igralki še dobili, a žal premalo za končno zmago.

Slovenija ima v skupini C dva poraza, danes pa jo v zadnji tekmi skupinskega dela čaka še Švedska. Slovenski kapetan Andrej Kraševec je bil dvakrat priča minimalnemu porazu, ki bi z malce več sreče, lahko bila tudi dve zmagi. Slovenija se bo bržkone borila za obstanek v 1. evroafriški skupini.

Kraševec je poraz videl takole: »Nina je igrala dobro. Držala se je navodil in s čvrsto igro z osnovne črte prisilila nasprotnico k napakam. V drugem nizu je povečala zanesljivost začetnega udarca in zmaga je bila na dosegu. Žal se ni izšlo Tamari Zidanšek, ki je delovala nekoliko slabše kot včeraj, a vedeti je potrebno, da je Stollarjeva kar nekajkrat zadela rob črte in dosegla nekaj točk z dotikom mreže. Pri dvojicah pa lahko rečem, da je bil prvi niz, niz izgubljenih priložnosti, v drugem pa sta Madžarki hitro povedli in večjih možnosti, kljub borbi naših, ni bilo. Priznam, da sem razočaran, a jutri igramo s Švedsko in potem bomo videli, kdo nas čaka v zadnji tekmi Pokala Federacij. Dali bomo vse od sebe, o tem ni dvoma.«  

Pokal Federacij, Talin, Estonija, 7. – 10. februar 2018

Skupina C: SLOVENIJA – MADŽARSKA 1:2
Nina Potočnik – Anna Bondar 6:4, 6:2
Tamara Zidanšek – Fanny Stollar 4:6, 4:6
Zidanšek, Juvan – Stollar, Galfi 4:6, 3:6

Opis fotografije: Nina Potočnik (levo) in Zidanšek Tamara