V dramatičnem finalu olimpijskih kvalifikacij v Toulousu 1. decembra 2019 si je drugo slovensko olimpijsko vozovnico zagotovila Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je po preobratu v težavnosti za las premagala Lučko Rakovec (PK FA). Kramplova bo tako v Tokiu v športnem plezanju zastopala Slovenijo ob trikratni svetovni prvakinji Janji Garnbret.

V hitrosti je bolje začela Rakovčeva, ki je bila šesta (11,863 s), Kramplova je bila sedma (12,265 s), balvanska preizkušnja je bila daleč uspešnejša za Rakovčevo, ki si je s tremi vrhovi in tremi conami priplezala tretje mesto v balvanih, Kramplova pa je z zgolj eno cono zasedla sedmo mesto in kot osma v skupnem seštevku po dveh disciplinah v težavnosti nastopila prva. Z višino 32 je letvico postavila najvišje, kar se je izkazalo šele pozneje, saj je polovica tekmovalk padla na višini 31+, tudi Rakovčeva, zato je za razvrstitev od drugega do petega mesta odločal čas. Kramplova (49 točk) je s prednostjo pol giba tako postala zmagovalka v težavnosti in se v skupnem seštevku zavihtela na tretje mesto, pred Rakovčevo (54 točk) na tretjem mestu v težavnosti in skupno četrtem, s čimer si je zagotovila drugo slovensko žensko vozovnico za olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto. Prvo si je že avgusta v Hačiodžiju priplezala svetovna prvakinja v kombinaciji Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je bila zlata tudi v balvanskem in težavnostnem plezanju.

"Tega nisem pričakovala, na tekmo sem prišla odplezat vse tri discipline, kolikor dobro jih lahko. Ker imam še vedno pri hitrosti in balvanih kar nekaj pomanjkljivosti, me je presenetila že uvrstitev v finale, končno tretje mesto pa sploh. Imela sem malo sreče, da sem res dobro odplezala težavnost in tam dobila prvo mesto, kar me je rešilo," je po podelitvi vtise strnila 19-letna Gorenjka Kramplova, svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti, še malce objokana: "To so bile bolj solze žalosti kot sreče, saj je Lučka moja zelo dobra prijateljica in sem vedela, kako si tudi ona to želi, ampak tekma je tekma." Osemnajstletna Ljubljančanka Rakovčeva, evropska prvakinja 2019 v težavnosti, pa je dodala: "Zagotovo je težko, a smo že pred tekmo vedeli, da se bo izšlo le zame ali za Mio. Žal mi v finalu ni uspelo sestaviti dobrega nastopa in se nisem uvrstila na olimpijske igre, a sem še vedno vesela za Mio, čeprav sem res razočarana nad to tekmo."

V francoskem Toulousu sta se za olimpijsko normo potegovala tudi slovenska reprezentanta Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki je zasedel 19. mesto, a ga je zgolj en gib na zadnjem balvanu ločil od olimpijske vozovnice, in Anže Peharc (AO PD Kranj), 21. v zmnožku rezultatov vseh treh disciplin. Naslednja, a precej zahtevnejša priložnost zanju bo še evropsko prvenstvo prihodnje leto, ki bo marca v Moskvi, a bo vrata v Tokio odprlo le prvakinji in prvaku stare celine.

Tekst in foto: Manca Ogrin