V začetku junija 2022 bo na Češkem potekalo 6. evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu VINO EURO 2022, kjer bo naslov prvaka branila Vinska reprezentanca Slovenije.

Po kar dveh odpadlih evropskih prvenstvih zavoljo svetovne pandemije je sedaj končno napočil trenutek, ko bodo tudi vinarji znova stopili na nogometne zelenice. Šesto evropsko prvenstvo vinskih reprezentanc, ki bi se moralo zgoditi že leta 2020, je tik pred vrati. Za Vinsko reprezentanco Slovenije bomo navijali na Češkem, kjer se bodo med 1. in 4. junijem tekme odvijale v krajih Mikulov, Znojmo in Uhreske Hradište. Organizatorji pričakujejo več kot 200 vinarjev iz 8 evropskih držav. Med njimi bo tudi Vinska reprezentanca Slovenije - VRS kot aktualni evropski prvak in tudi najuspešnejša reprezentanca v zgodovini tekmovanja s kar štirimi evropskimi naslovi, ki jih je osvojila leta 2011 na Madžarskem, leta 2012 v Avstriji, leta 2016 v Nemčiji in nazadnje še leta 2018 v Sloveniji kot prva reprezentanca, ki je naslov osvojila na domačem evropskem prvenstvu.

Za novo evropsko vinarsko-nogometno lovoriko se bodo zraven Slovenije borile še tradicionalne reprezentance, ki so bile prisotne od samega začetka tekmovanja - Madžarska, Švica, Avstrija, Italija in Nemčija ter na evropskem prvenstvu v Sloveniji na novo pridruženi reprezentanci Češke in Portugalske.

O EVROPSKEM PRVENSTVU VINO EURO 2022 NA ČEŠKEM
Evropsko prvenstvo, ki bo potekalo med 1. in 4. junijem 2022 v Čeških krajih Mikulov, Znojmo in Uhreske Hradište bo že 6. evropsko prvenstvo vinskih reprezentanc. Na njem se bo pomerilo 8 vinskih reprezentanc: Slovenija, Madžarska, Švica, Avstrija, Italija in Nemčija ter na novo pridruženi reprezentanci Češke in Portugalske. Slovenski vinarji bodo na pot krenili 31. maja 2022. Veliki finale bo odigran 4. junija 2022 na stadionu Uhreske Hradište.

Del vsakega evropskega prvenstva je tudi izobraževanje oz. strokovni del, kjer sodelujoči pa tudi zunanji deležniki izmenjujejo izkušnje in znanja skozi predavanja in konference, kar je zapisano v samem DNA-ju in je tudi eden od poglavitnih namenov evropske zveze vinarjev UENFW.  Na Češkem bo tako 2. junija 2022 v Mikulovu potekala konferenca - VINO EDUCA z več kot 400 gosti. Tematika konference je Wine in moderation.

UNION OF EUROPEAN NATIONAL FOOTBALL TEAMS OF WINEMAKERS ORGANISATION (VINARSKA UEFA)
Vse reprezentance so tudi članice novo ustanovljene evropske nogometne zveze vinarjev oz. kot je uradno ime UENFW - Union of European national football teams of winemakers organisation (vinarske UEFE), ki je bila ustanovljena na evropskem prvenstvu v Sloveniji leta 2018 z namenom povezovanja vinarjev in nogometa, promocije vinske kulture skozi športno noto, pa tudi za izmenjavo izkušenj, znanj in tkanje novih osebnih in poslovnih poznanstev in prijateljstev. V odboru zveze UENFW sedi tudi predsednik VRS Danilo Steyer, ki opravlja vlogo podpredsednika.  Predsednik zveze je predsednik vinske reprezentance Nemčije, Robert Lonarz.

RAZPORED TEKEM VINO EURO 2022
Podroben razpored tekem skupine B. V polfinale, ki bo na sporedu 3. junija 2022, napredujeta dve najbolje uvrščeni ekipi vsake skupine.

O VINSKI REPREZENTANCI SLOVENIJE
Vinska reprezentanca Slovenije oz. Društvo združenje vinarjev - Vinska reprezentanca Slovenije, kot je uradno ime, je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, vinogradnikov, vinarjev, neposrednih pridelovalcev in z vinom povezanih oseb, ki je bilo ustanovljeno leta 2008 na pobudo štajerskega vinarja Danila Steyerja, ki je vse do danes tudi predsednik društva. Vizija združenja je dvigovanje vinske kulture in promoviranje slovenskih vin v Evropski uniji in preostalem svetu skozi odnose z javnostmi in z dobrodelnimi športnimi dogodki na nacionalnem in mednarodnem nivoju.  V 12 letih delovanja je število članov naraslo na več kot 80 oseb iz vse Slovenije - več o članih v nadaljevanju. 

Vinska reprezentanca Slovenije je prvič postala evropski prvak leta 2011 na prvem prvenstvu na Madžarskem. Leta 2012 je suvereno ubranila naslov v Avstriji, s 3:0 je v finalu premagala gostitelje, s tretjega EP-ja leta 2014 v Švici pa se je vrnila s četrtim mestom. Reprezentanca Slovenije si je naslov prvaka ponovno priigrala na evropskem prvenstvu leta 2016 v Meinzu (v Nemčiji) in ga uspešno obranila tudi na domačih tleh, ko je Slovenija leta 2018 gostila VINO EURO. S končnim izidom 3:2 so leta 2018 na soboški Fazanariji ugnali Nemčijo.