S finalno tekmo med Češko in Slovenijo se je danes zaključilo evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu VINO EURO 2022, ki je od 1. do 4. junija potekalo na jugu Češke. Ob nogometu sta bila pomemben del dogodka povezovanje vinarjev in ljudi zaposlenih v panogah povezanih z vinom ter spoznavanje novih praks. 

Slovenci so na Češkem branili naslov evropskih prvakov, ki so ga do sedaj osvojili štirikrat. Na šestem evropskem prvenstvu vinarjev pa so pridelovalci vina iz Slovenije ter zaposleni v panogah povezanih z vinom klonili le v finalu proti gostiteljem Čehom, ki so prvič postali prvaki, tretja je bila Nemčija. V skupinskem delu so Slovenci premagali Švico (3:0) in močno Italijo (2:1), prvo mesto v skupini A pa so si priigrali po izenačenju proti Nemčiji (1:1) v zadnjih minutah tekme z igralcem manj. Tudi v polfinalu je Slovence krasila borbenost, z 2:1 so bili boljši od  Portugalske. 

V finalu na stadionu čeških pokalnih prvakov FC Slovačko, ki sprejme devet tisoč ljudi, so bili Slovenci in Čehi v prvem polčasu izenačeni (1:1). V drugem delu pa so gostitelji hitro povedli, izbrani vrsti Robija Fišerja ni uspelo zadeti iz nevarnih priložnosti, Slovenci so zadeli tudi okvir vrat, tekma se je končala z izidom 6:1 za gostitelje. Za Slovenijo je zadel Matej Vračko.

"Zelo smo zadovoljni z rezultatom in razpletom celotnega tedna. Drugo mesto je velik uspeh. Pred tem smo že štirikrat osvojili naslov evropskih prvakov, ni bilo lahko še enkrat priti v finale. Predvsem pa smo ponosni, da imamo ekipo z velikim srcem," je po koncu prvenstva dejal predsednik Vinske reprezentance Slovenije Danilo Steyer in poudaril, da na turnirju osmih evropskih ekip iz vinorodnih držav v ospredju ni le nogomet. "Nogomet nas združuje, smo pa v prvi vrsti vinarji. Tukaj se družimo, sklepamo prijateljstva in vezi, izmenjujemo izkušnje in se izobražujemo, da se kaj naučimo in to prenesemo v domovino ter tam tudi uporabimo," razlaga Steyer. 

Selektor Vinske reprezentance Slovenije Robi Fišer je poveljeval ekipi vinarjev iz vse Slovenije. V štirih dneh so odigrali pet tekem, do finale so na velikem igrišču ekipe igrale 60 minut, v finalu 80 minut. "Dosegli smo cilj, igrali smo v finalu. Garali smo, se borili, morda je zmanjkalo nekaj sreče, v finalu se je poznalo tudi to, da smo se veliko družili, kar Slovenci najbolje znamo. Nekaj je bilo tudi poškodb in predčasnih odhodov domov zaradi opravkov gostincev in vinarjev, ki živijo od družinskega posla. Celoten teden je uspel," je pod prvenstvo črto potegnil Fišer. Naslednje evropsko prvenstvo vinarjev bo v Italiji leta 2024. 

Slovenske barve na VINO EURO 2022 so zastopali:
Matej Leber-Vračko (kapetan) - Opok 27 by Leber-Vračko
Matej Vračko  - Vina Vračko
Erazem Kos (vratar) - Vina Kos
Miha Dajčman - Večer, Vinska klet Na bregi
Mitja Žugelj - Trsnica Žugelj
Jure Veber - Jurana d.o.o.
Tomaž Ščurek - Vina Ščurek
Nejc Ščurek - Vina Ščurek
Mitja Sobočan - Gostišče Sobočan
Klemen Konrad - Konrad Wines
Adam Valdhuber - Vino Valdhuber
Gregor Iršič - Gostišče Iršič
Anže Podgoršek - Špančeva zidanica
Andrej Škof - Vina Škof
Primož Kugler - Vino Kugler
Miha Ritonja - Vinska klet Žaren, Albiana
Robi Senekovič - Vino Mak
Timi Kaloh - Vina Kaloh
Tomaž Domenis - Doal
Gorazd Šunko
Tomaž Avguštin - Vina Avguštin
Jan Kramberger - Gostišče Eder Sv. Ana
Bojan Kitel

Predsednik: Danilo Steyer - Vina Steyer
Podpredsednik: Stojan Ščurek - Vina Ščurek
Selektor: Robi Fišer - Pomurski Sejem
Pomočniki: Marko Toplak, Turistična kmetija Toplak, Matej Hlebec, Turistična kmetija Hlebec, Borut Prapotnik - vino Prapotnik-Čurin
Fizioterapevt: Anton Hladnik
Predstavnik ekipe: Bogdan Šuput - JAKO Slovenija

Foto: Mediaspeed