26- letni Francoz Constant Lestienne je zmagovalec teniškega turnirja Zavarovalnica Sava Slovenia Open v Portorožu. Do drugega naslova na turnirjih serije challenger je prišel z zmago v finalu proti Italijanu Andreu Arnaboldiju s 6:2 in 6:1.

Constant Lestienne je 2016 osvojil turnir enakega ranga v Ostravi je za zmago prejel 9200 evrov in 80 točk, ki ga bodo na novi lestvici ATP približale njegovi dosedanji najvišji uvrstitvi, 169. mestu. ATP Challenger v Portorožu bo v lepem spominu, četudi zaradi poraza v prvem trenutku rahlo nejevoljnem, ostal tudi štiri leta starejšemu Arnaboldiju, ki se je po osemnajstih polfinalih na challengerjih prvič v karieri prebil v boj za naslov. Slovensko obalo bo zapustil s 5400 evri.

Lestienne je najnižjeuvrščeni zmagovalec Portoroža. Pred turnirjem je bil na 224. mestu, njegov tekmec v finalu pa na 203. V prejšnjih petih izvedbah so trikrat slavili prvi nosilci, med njimi tudi Grega Žemlja in Blaž Kavčič, vselej doslej pa igralci, ki so bili uvrščeni med prvih 150 na svetu. Doslej se še ni zgodilo, da bi v finalu portoroškega turnirja igral osmi nosilec in nepostavljeni igralec, zagotovo pa ima Lestienne pred seboj svetlejšo prihodnost. Franocz je v teniškem svetu znan tudi po stavniškem škandalu, zaradi katerega je bil 2016 kaznovan s sedemmesečno prepovedjo nastopanja na turnirjih in 10.000 dolarjev kazni, je do naslova prišel suvereno. V Portorožu je med drugimi izločil tudi prvega nosilca in branilca naslova Ukrajinca Sergeja Stahovskega in le njemu oddal en niz. Finale je dobil po uri in enajstih minutah. »Zelo sem vesel drugega naslova. Prvič sem zmagal pred dvema letom. Danes sem igral izjemno dobro, praktično nisem naredil napake. Zmage 6:2, 6:1 res nisem pričakoval. Ključen je bil začetek dvoboja. Hitro sem prišel do vodstva 2:0, tako da je bil Andrea ves čas za menoj. S tem sem pridobil na samozavesti in nato je bilo vse veliko lažje. V Portorožu je resnično lepo in mesto me spominja na Saint Tropez," je dejal zmagovalec iz mesta Amiens iz Francije.

Poraženec ni bil pretirano razočaran. Pohvalil je dobro organizacijo turnirja, lep obisk na tribunah, kjer se je zbralo več kot 1000 gledalcev ter priznal, da je za njim odličen teden. "Čeprav so bili pogoji za igro ves teden zelo težki, sem uspel najti svojo igro. Škoda, da nisem šel povsem do konca, a po toliko zgrešenih priložnosti v prejšnjih polfinalih, je uvrstitev v finale lep uspeh," je povedal Arnaboldi in pohvalil številne navijače iz Italije.

Turnir Zavarovalnica Sava, ki je imel nagradni sklad 64.000 evrov, se je zaključil z dobrodelno noto. Teniška zveza Slovenije je v zadnjih mesecih s projektom »Gibaj, mladina!« zbrala več kot 14.000 evrov, ki jih bo  namenila  Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Namen projekta je stotim otrokom od sedmega do enajstega leta zagotoviti brezplačne športne aktivnosti v šolskem letu 2018/19. namenila otrokom od sedmega do enajstega leta za brezplačno fizično vadbo v novem šolskem letu.

Projekt bo tekel dalje z dražbo športnih rekvizitov izbranih športnikov - podpisanim slovenskim dresom Gorana Dragića, smučkama Jakova Faka z olimpijskih iger, hokejsko palico Anžeta Kopitarja in teniškim loparjem Rafaela Nadala, tako da bo brezplačnih fizičnih aktivnosti zagotovo deležnih več kot dosedanjih 54 otrok.

ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open – finale
Constant Lestinne (Fra) - Andrea Arnaboldi (Ita/8) 6:2, 6:1.

Foto: Sportida / Vid Ponikvar