Ljubljana, 18. februar 2021 - Portorož bo po enajstih letih znova gostil turnir serije WTA. Turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož bo na sporedu od 13. do 19. septembra. Organizator, Tenis Slovenija, si želi, da bodo na njem nastopile najboljše slovenske igralke.

Naj spomnimo, na Obali je turnir potekal od leta 2005 do leta 2010. Med drugim so na turnirju igrale Dinara Safina, Jelena Janković, Caroline Wozniacki. Dvakrat je v finalu nastopila tudi Katarina Srebotnik in sicer leta 2005 in 2007. Kasneje je ženski turnir nadomestil moški turnir serije Challenger. Ta je lani po sedmih letih zaradi pandemije odpadel, zdaj pa so se pri Tenis Sloveniji odločili za organizacijo ženskega turnirja. “Imamo tri Slovenke med stoterico, ob tem pa še Jakupovićevo, ki je bila tam nedavno. Ob tem imamo tudi štiri Slovenke med stoterico v igri dvojic. Mislim, da je odgovor na dlani. Našim igralkam želimo ponuditi domači turnir, v prelepem okolju, v Portorožu. Za nami je dolgoletno delo, ko smo z organizacijo moškega turnirja dokazali, da znamo in s tem pridobili zaupanje ATP in zdaj tudi WTA. Rad bi se zahvalil Zavarovalnici Sava za vso pomoč v zadnjih letih. Istočasno je rezerviran prostor za turnir serije WTA 250 v Luksemburgu. Tudi mi delamo na tem, da bi bil naš turnir povišan iz 125 na 250. Istočasno so tudi turnirji na Kitajskem, kjer pa je vprašanje ali se jih bo dalo organizirati. Naj povem, da bo hkrati v Portorožu tudi dvoboj Davisovega pokala. Ta bo potekal na peščenih igriščih na drugi strani teniškega centra v Portorožu,” je dejal Gregor Krušič, direktor Tenis Slovenije. Predsednik turnirja bo mag. David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava, častni predsednik pa predsednik države Borut Pahor. “Sodelovanje med Zavarovalnico Sava in TS se je začelo že pred leti. Ko se spoznavaš imaš neko upanje in si želiš, da bi bilo prevzetega tveganja čim manj. V vseh teh letih smo se odlično spoprijateljili in danes lahko rečem, da se je vložek obrestoval. Tudi zaradi tega smo pristopili k organizaciji tega turnirja. To je velika nagrada za Tenis Slovenijo. Kot predsednik turnirja se te zgodbe zelo veselim. Pred nami je, v to sem prepričan, en lep dogodek,” je o turnirju dejal gospod Kastelic. 

Navdušenja nad organizacijo ni skrival niti selektor ženske reprezentance Andrej Kraševec. “TS je naredila veliko zgodbo. Z igralkami sem govoril. Zadovoljne so, da se bodo lahko predstavile domači javnosti. To pa je tudi priložnost za mlade igralke. To je lahko odskočna deska za naprej. Do turnirja je še nekaj časa, če ne bo poškodb bodo prišle po OP ZDA in tudi zaradi tega upam, da bodo dobro pripravljene za turnir. Glede pokala Fed pa bi rad dodal, da so nam konec lanskega leta iz ITF sporočili, da letos ne bomo tekmovali. Načrtujejo pa, da bi znova igrali leta 2022. Osebno sem kar malce žalosten, glede na to, da smo vsako leto naredili korak naprej. Upam, da bomo kmalu imeli priložnost doseči zastavljen cilj - uvrstitev v svetovno skupino.”
Na virtualnem druženju so bile prisotne tudi igralke Tamara Zidanšek, Kaja Juvan, Dalila Jakupović, Katarina Srebotnik in Andreja Klepač.

Tamara Zidanšek: “Mislim, da sem bila prisotna na enem od zadnjih turnirjev. Gledala sem finalni dvoboj med Saro Errani in Anabel Medino Garrigues. Ko sem slišala, da bo turnir doma sem bila vesela. Prav je, da so se odgovorni potrudili, da bomo lahko igrali pred domačimi gledalci. Trenutno smo res visoko na lestvici, imamo dobre igralke v dvojicah. Veliko nas je. To je lepa priložnost za mlajše igralke, ki nas bodo videli igrati v živo. Upam, da nas bodo prišle gledati in videle, da je možno igrati na najvišjem nivoju. Sama se takrat spomnim Srebotnikove, Klepačeve in Pisnikove. Ampak takrat nisem spremljala veliko tenisa. To se je začelo nekoliko kasneje. Termin mi ustreza. Tudi lokacija je super. Upam, da bomo iz ZDA prišli v dobri formi.”

Kaja Juvan: “Trenutno sem še v Melbournu, jutri pa odhajam v Adelajdo. Tam bom nastopila v kvalifikacijah. Kar se tiče Portoroža pa se tistih turnirjev ne spomnim. Takrat še nisem razmišljala o tenisu, sem pa bila v zadnjih letih na moškem turnirju. Zdaj bomo lahko tudi Slovenke pokazale, da znamo dobro igrati. V Portorožu sem vedno rada igrala. Lepa okolica, morje, tudi nekaj zmag sem dosegla v Portorožu. Tam sem seveda tudi izgubljala, ampak imam vseeno lepe spomine. Rada igram pred domačimi gledalci. Vedno je super, ko te spodbujajo domači navijači.”  

Dalila Jakupović: “Trenutno sem v Švici, kjer se pripravljam na nadaljevanje sezone. Sem Primorka, tako, da sem vesela, da bo turnir doma. Zaradi koronavirusa že skoraj eno leto nisem bila na Obali. Na prvih turnirjih nisem imela možnosti igrati, ampak sem spremljala dogajanje. Največkrat sem gledala Srebotnikovo. Vzdušje je bilo vedno izjemno. Mislim, da boljše lokacije za organizacijo v Sloveniji ni. Veselim se tega turnirja. Upam, da bomo lahko vse igrale in da bomo pokazale svoje znanje.”

Katarina Srebotnik: “Spomnim se dveh finalnih nastopov. Bolj mi je ostal v spominu prvi finale leta 2005. Takrat sem izgubila v finalu. Mislim, da sem na turnir prišla kot 20. igralka sveta. Pričakovanja so bila velika. Tako z moje strani, kot tudi strani domače javnosti. Dala sem si veliko breme, ki sem ga dobro prenašala, saj sem se uvrstila v finale. Konec je bil nesrečen. Poraz me je zelo prizadel. Še danes se ga spomnim. Na podelitvi sem bila tako žalostna, da nisem mogla skriti solz. Čez nekaj dni sem gledala posnetek finala. In takrat sem videla med navijači neko gospo, ki se je prav tako brisala solze. To se me je res dotaknilo. V pozitivnem smislu. To mi je takrat več pomenilo, kot če bi zmagala na nekem turnirju v tujini. Sonce mi je posijalo in mi dalo nov zagon. Ta povezava z navijači je bila res posebna. Tribune so bile vedno polne. Res je bil užitek igrati v Portorožu. Načrti so zaradi koronavirusa zelo negotovi. Moramo se prilagajati. V zadnjem obdobju je bilo težje trenirati, imela sem nekaj težav s poškodbo. Zdaj sem malce starejša, tako, da je potrebno poslušati telo. Na turnirje nočem oditi nepripravljena, saj lahko pride do poškodb. Tega si pa ne želim. Poslušam telo in ko sem pripravljena se odločim za nastop."

Andreja Klepač: “Turnir v Portorožu je imel pri meni vedno posebno mesto. Že to, da je turnir v Sloveniji in da se lahko predstavimo domači gledalcem je nekaj posebnega. Da pa je turnir na Obali, mi kot Primorki, pomeni še veliko več. Spomnim se vsakega turnirja in vsake tekme posebej. Največ sem dosegla z uvrstitvijo v četrtfinale leta 2006 in tam izgubila proti kasnejši zmagovalki Tamiri Paszek,  leta 2008 pa sem v zelo vetrovnem vremenu povedla proti Caroline Wozniacki s 4:1, potem pa do konca dvoboja osvojila samo še eno igro. Leta 2007 sem pred polnim stadionom igrala tudi v finalu dvojic. Tudi vsi ostali dvoboji v Portorožu so bili zelo dobro obiskani. Dobro se spomnim, da se je na celotnem turnirju nekaj dogajalo, kar je pritegnilo veliko gledalcev.“

Portorož 2005-2010:
2005: Klara Koukalova - Katarina Srebotnik 6:2, 4:6, 6:3
2006: Tamira Paszek - Maria Elena Camerin 7:5, 6:1
2007: Tatiana Golovin - Katarina Srebotnik 2:6, 6:4, 6:4
2008: Sara Errani - Anabel Medina Garrigues 6:3, 6:3
2009: Dinara Safina - Sara Errani 6:7, 6:1, 7:5
2010: Anna Čakvetadze - Johanna Larsson 6:1, 6:2

Več izjav v priloženem posnetku.